A szívbetegeknek legyen jó háziorvosuk

A háziorvosi rendelőkben megforduló emberek körülbelül fele magas vérnyomással, kardiológiai problémával is küzd - nem mindegy tehát, hogy tud-e élni a háziorvoslás nyújtotta lehetőségekkel.

Az azonnali, eszközös beavatkozásokat igénylő szívbetegségek kezelésében óriási lépett előre a hazai ellátórendszer, ám a betegségekig vezető úton megállítani a pácienst, illetve a szívinfarktus utáni rehabilitációban segíteni az érintettet - ebben nem olyan jók az eredmények. Pedig a jó háziorvos mindkettőben tud segíteni, mint ahogy a betegek között terjedő tévhitek eloszlatásában is - mondta dr. Komáromi Zoltán a Szívderítőnek.

Ha nem működik jól a kapcsolat a háziorvos és betege között, akkor a gondozás egy receptíró, beutalóíró "közlekedési rendőri" tevékenységgé silányul. Pedig számos vizsgálatot el tud végezni, végeztetni a háziorvos is, így kímélve a betegek a szakellátásra való (esetleg szerencsés esetben felesleges) várakozástól.

Emellett a rendszeres vérnyomásmérés, időnként laborvizsgálat kérése, valamint az eszközös vizsgálatok is elérhetők a háziorvosnál, így időben kiszűrhetőek a kezdődő szív- és érrendszeri problémák.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció