Tényleg hatékonyak a stresszlabdák?

Stresszlabdának a puha, jellemzően szivacsból készült, könnyen összenyomható játékokat nevezzük. De vajon valóban segíthet egy ilyen egyszerű eszköz a stressz levezetésében?

A stresszlabdák hasznos eszközök, amelyek segíthetnek az átmeneti stressz és feszültség kezelésében. A puha tárgyak ismétlődő megszorítása és elengedése eltereli a figyelmet, így pedig elősegíti az ellazulást. Azonban nem feltétlenül segítenek minden helyzetben. Az alábbiakban – a Healthline cikke alapján – bemutatjuk, mit kell tudni a stresszlabdákról.

dolgozó fiatal nő stresszlabdával a kezében
A stresszlabda enyhítheti a szorongást és az idegességet. Fotó: Getty Images

Bizonyított hatékonyság

A stresszlabdák hatékonysága egyénenként változó lehet, valamint jelentősen függ az adott helyzettől és a feszültség kiváltó okaitól is. Egyes tanulmányok például megállapították, hogy a stresszlabda használata csökkentette a dialízisben részesülő betegek stressz-szintjét. A vese- vagy húgycsőkövesség elleni lökéshullám-terápia (litotripszia) alatt használva pedig mérsékelte az érintettek fájdalomszintjét. Ismert továbbá, hogy a stresszlabdák a szorongás kezelésében is nagy segítséget jelenthetnek, amennyiben a probléma még nem súlyos.

A stresszlabda használatának előnyei

A stresszlabda egyik vitathatatlan előnye, hogy kicsi és hordozható, így bárhol és bármikor bevethető a feszültség levezetésére. A stresszcsökkentés mellett azonban egyéb pozitív hatásai is lehetnek.

  • Az ismétlődő szorító és elengedő mozgás segít az ellazulásban, megnyugvásban.
  • Javíthatja a koncentrációt, különösen a stresszes, szorongást okozó helyzetekben.
  • A labda nyomkodása hatékonyan eltereli a figyelmet az idegességet és szorongást kiváltó gondolatokról, helyzetekről.
  • A stresszlabdák rendszeres használata megerősíti a kéz és az alkar izmait. Ez az ízületi gyulladással küzdő és/vagy a fizikoterápián részt vevő személyeknek különösen hasznos lehet.
  • A labda használata segít a jelenben maradni és az adott pillanatra koncentrálni, így mindfulness-gyakorlatnak is kiváló.

A mindennapi rohanás közepette szinte alig szánunk időt arra, hogy megnyugodjunk és feltöltődjünk, és gyakran egészségtelen feszültséglevezetési technikákat választunk. De vajon mi a célja a stressznek, és hogyan tudjuk helyesen kezelni?

Nem mindenkinek segít

A számos előny mellett meg kell említeni azt is, hogy a stresszlabdák önmagukban nem csodaszerek, ennek megfelelően pedig megvannak a maguk határai. Ez azt jelenti, hogy nem képesek a stressz és a szorongás minden szintjét kezelni. Az alábbi esetekben például szinte biztos, hogy egy labda vásárlásánál komplexebb megoldási tervre van szükség:

  • összetett stresszforrások – a több tényezőből táplálkozó munkahelyi stressz vagy a párkapcsolati problémák;
  • súlyos szorongásos zavarok – például a generalizált szorongás vagy a pánikbetegség;
  • krónikus stressz – az átfogó megoldást igénylő, régóta fennálló feszültség.

A hosszú távú, hatékony stresszkezeléshez a legtöbb esetben több módszer kombinálására van szükség. Ennek ugyan része lehet a stresszlabda használata, de érdemes törekedni a rendszeres testmozgás és az elegendő alvás beiktatására is. Szükség esetén pedig pszicho- vagy viselkedésterápiába, illetve stresszkezelő technikák elsajátításába is belevághatunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők összeesnek, a nyugat felől érező frontális felhőzet pedig fokozatosan szétesik. Néhol nem zárható ki gyenge eső, zápor. A délnyugatira, délire forduló szél mérséklődik. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra