Vadaskert: a mentő naponta többször hoz súlyos eseteket

A koronavírus-járvány súlyos hatással volt a gyerekek mentális egészségére is, sokszorosára nőtt a szorongással, depresszióval küzdők aránya.

Két és fél éve tört ki a koronavírus-járvány, a gyermekek mentális állapotára azonban a mai napig komoly hatást gyakorol – közölte a Vadaskert Gyermekkórház. Az intézmény gyermekpszichiátriája továbbra is teltházzal működik, a személyzet megfeszített munkában és új terápiás megoldásokkal igyekszik ellátni az ország különböző részeiből érkező, pszichés gondokkal küzdő gyermekeket és fiatalokat.

Súlyos hatással volt a mentális egészségre a pandémia

A Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátria Kórház és Szakambulancia szakemberei egy évvel ezelőtt jelentették be, hogy pár hónap lefolyása alatt a szorongásos és depressziós esetek száma az ötszörösére nőtt, a sürgősségi esetszám pedig 40 százalékkal emelkedett. Az azóta eltelt időszakban a drámai helyzet nem változott, sőt, ha lehet, még nagyobb nyomás alatt működik az intézmény. A mentő napi több alkalommal szállítja ide az azonnali ellátást igénylő súlyos eseteket az ország nagy részéről. A betegek közt kiemelkedően sok az önsértő fiatal.

Az önsértésről a legtöbb embernek az öngyilkossági kísérlet jut eszébe, pedig a jelenség sokkal árnyaltabb ennél. Az önbántalmazás sokszor egyáltalán nem kapcsolódik szuicid szándékokhoz, de ennek ellenére is fontos, hogy komolyan vegyük a problémát, amely egyre gyakoribbá válik a serdülők és a fiatal felnőttek körében.

„Megszokottá vált számunkra, hogy folyamatosan érkeznek sürgősségi esetek, a gyermekek mentálhigiéniás állapotának romlása állandósultnak mondható. Különösen az ügyeleti időszakok megterhelők, hiszen az országban csak néhány intézmény fogad súlyos pszichés állapotban lévő gyerekeket, fiatalokat. Gyakran emiatt a családoknak is sokat kell utazniuk” – mondta el dr. Baji Ildikó kórházigazgató.

járvány, mentális egészség
A gyermekek mentális egészségére is súlyos hatással volt a járvány miatti izoláció. Fotó: Getty Images

A karanténidőszak új helyzeteket is teremtett, a társas kapcsolatoktól szorongó fiatalok ráeszméltek arra, hogy a kapcsolattartás nem feltétlenül igényel személyes találkozást. Nem érzik szükségét annak, hogy hagyományos emberi kommunikáción alapuló kapcsolatokat tartsanak fenn, hiszen az online térben ők döntik el, hogy mikor, kivel, milyen körülmények között beszélnek. „Sok gyereknek óriási stresszt jelent az érzelemszabályozás, és minél inkább online élik az életüket, annál kevésbé tudják elsajátítani az offline élet szociális készségeit” – mondta Tárnok Zsanett, a Vadaskert klinikai szakpszichológusa.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy nem várható a helyzet normalizálódása a következő időszakban. Éppen ezért át kell alakítanunk a működésünket, hogy megfelelően tudjuk kezelni a megnövekedett és gyakran súlyosabb pszichés eseteket. Egy év előkészület után, svéd mintára dialektikus viselkedésterápiás (DBT) részleget indítunk a kórházban, nevezhetjük egyfajta terápiás központnak is, amely az első ilyen részleg lesz az országban” – mondta el Baji Ildikó. Kiemelte, hogy a részleg szerves részét képezik a csoportos foglalkozások, amelyek azt segítenek megtanulni, hogy stresszes szituációkban hogyan lehet szabályozni az érzelmeket. A szakértő szerint ezen technikák elsajátításával nemcsak a gyerekek, hanem szüleik is sokat tanulnak, így jelentősen csökkenthető az önsértések száma.

A tanárok is súlyos teher alatt dolgoznak

A magyar gyerekek pszichés állapotának drámai leromlása miatt a napokban egy szakmai állásfoglalás is bejárta a sajtót, amelyet csaknem 300 iskola- és óvodapszichológus írt már alá. Eszerint az óvodákban a szorongással és figyelemzavarral, az iskolákban pedig a depresszióval, sőt akár a súlyos mentális zavarokkal küzdők aránya is megnőtt. A pszichés problémák előfordulása ráadásul nem csupán a diákokat, hanem a közoktatási rendszerben dolgozó pedagógusokat is érinti, akik túlterheltek és nagy arányban küzdenek kiégéssel. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: