Súlyos hatással volt a fiatalok agyára a pandémia

A koronavírus-járvány miatti bezártság a tinédzserek agyi fejlődésére is komoly hatással volt – állapította meg egy friss tanulmány.

A 2020 elején világszinten berobbant koronavírus-járvány rengeteg ember egészségét veszélyeztette. Szakemberek ugyanakkor már a pandémia kezdetétől felhívták a figyelmet arra, hogy a vírus terjedését lassító korlátozások, például a szociális izoláció is felerősíthet bizonyos mentális betegségeket. A szorongással küzdőknek különösen nehéz volt kezelniük azt, hogy a lezárások miatt hónapokig alig hagyták el a lakásukat. A Science Alert oldalán is közzétett, friss kutatás szerint a tinédzserek agyi fejlődését is károsan befolyásolta ezt a megterhelő időszak.

Súlyos hatással volt a lezárás a fiatalokra

A Stanford Egyetem és a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem közös kutatócsoportja a járvány hatásait vizsgálta a fiatalok agyi fejlődésére. A kutatók 81 gyermek agyi MRI-képét vizsgálták, amelyek még a járvány előtt, 2016 novembere és 2019 novembere között készültek. A dokumentumokat összehasonlították 82 olyan gyermek agyi MRI-képével, amelyeket 2020 októbere és 2022 márciusa között készítettek, vagyis akkor, amikor a kezdeti lezárásokat már feloldották. Az eredmények szerint a pandémia és az azt kísérő lezárások miatti stressz felgyorsította a tinédzserek agyának öregedését. Ehhez hasonló hatásokat a családon belüli problémák, például erőszakos viselkedés, vagy elhanyagoltság váltott korábban ki a fiataloknál. 

lezárás, pandémia, neurológia
A lezárások a fiatalok agyi fejlődését is negatívan befolyásolták. Fotó: Getty Images

A fokozott stressz a hippokampusz és az agy amigdala egyes részeinek növekedésével járt a vizsgált fiataloknál. "Világszerte számos kutatás igazolta már, hogy a pandémia hátrányosan befolyásolta a fiatalok mentális egészségét, azt azonban eddig nem tudtuk, hogy fizikailag mit csinál az agyukkal" – hangsúlyozta Ian Gotlib pszichológus, a kutatás egyik vezetője. A szakember szerint az eredmények alapján nehéz lenne megmondani, hogy ezek a változások tartósak lesznek-e. Emiatt a kutatócsoport azt tervezi, hogy továbbra is figyelemmel kísérik a lezárások alatt serdülőkorúvá érett fiatalok egészségi állapotát.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: