Néhányan szó szerint érzik mások fájdalmát

Az úgynevezett tükör-érintéses szinesztézia a tükörneuronok aktivitásához kapcsolható. Nemrégiben fedezték fel, hogy ezen sejtek nemcsak akkor sülnek ki, amikor bizonyos állatok bizonyos viselkedést produkálnak - például ha fára másznak -, hanem akkor is, amikor más állatok ilyetén viselkedését figyelik.
A "szinesztéziások" esetén ez olyan, mintha tükörneuronjaik túlhajszolódnának.
Most egy kutatócsoport felfedezte, hogy ezen szinesztéziások szokatlanul erős empatikus képességgel rendelkeznek. A további kutatások rávilágíthatnak az empátia gyökereire, mely segíthet jobban megismerni az autizmust, a skizofréniát, a pszichopátiát és egyéb, az empátiához kapcsolódó rendellenességet.
A szinesztézia olyan állapot, amikor az egyébiránt külön megtapasztalt érzetek összekeverednek. A leghétköznapibb formája a szín- írás szinesztézia, amikor az egyén színeket tapasztal meg a szavak olvasásakor vagy hallásakor. Mások képesek megízlelni a szavakat. A tükör-érintéses szinesztézia esetén - amikor egy másik embert megérintenek, a szinesztéziás szintén érzi az érintést saját testén. A University College London kognitív ideggyógyásza, Sarah-Jayne Blakemore 2003-ban véletlenül fedezett fel egy ilyen képességgel rendelkező szinesztéziást.
A kutató éppen a szinesztéziákról beszélt, és megemlítette, hogy néhány ember érzi, ha megérintenek valakit pusztán azáltal, hogy nézi, mire a közönségből egy hölgy megkérdezte, hogy ez akkor nem normális dolog, ha valaki ezt érzi? Blakemore szerint a 39 éves nő addig nem észlelte, hogy tükör-érintéses szinesztéziája szokatlan. "Valami olyasmi volt ez, amivel mindig rendelkezett és a jelek szerint egy unokatestvére is rendelkezik ilyen képességgel, ami azt sugallja, hogy a képesség családokon át öröklődhet" - mondja a kutató.
Amikor a nő szembehelyezkedett valakivel és látta, hogy a másik embert valaki megérinti a bal orcáján, ő érezte azt jobb orcáján. Másfelől, ha valaki mellett állt, és jobb oldalról a másik embert megérintették, ő is érezte az érintést jobb oldalán. Jamie Ward ideggyógyász és doktorandusz hallgatója, Michael Banissy 10 tükör-érintéses szinesztéziást talált a University College London hallgatói, valamint az egyéb szinesztéziákkal rendelkező egyének között. (A Blakemore által felfedezett hölgy 11 olyan rokonnal rendelkezik, akiknek szín-írás szinesztéziájuk van, a nőnek magának is ez volt fiatalabb korában.)
A kutatók a tükör-érintéses szinesztéziásoknak egy kérdőívet adtak, melyet az empátia mérésére terveztek. Például, megkérdezték őket, hogy egyetértenek-e vagy helytelenítik-e az olyan állításokat, mint "Gyorsan és ösztönösen rá tudok hangolódni más érzéseire". A tükör-érintéses szinesztéziások jelentősen nagyobb értéket értek el, mint a szinesztézia nélküli egyének.
Ward és Banissy egy másik vizsgálatot is lefolytatott 10 alannyal. Ennek során az alanyokat testük különböző pontján érintették meg, miközben egy másik embert figyeltek, akit szintén ugyanakkor érintettek meg, ugyanott, vagy testének más részein. Az alanyoknak azt mondták, hogy a kísérlet során ignorálják a szinesztéziás érintés megtapasztalását. A kontrollcsoporthoz hasonlítva, a tükör-érintéses szinesztéziások gyorsabban észlelték az aktuális érintést, amikor az ugyanott jelent meg, ahol a megfigyelt alanyt is megérintették. Emellett nagyobb valószínűséggel tévesztették össze a megfigyelt érintést a valós érintéssel.
Másoknak nehéz elképzelni, milyen lehet érezni minden egyes látott érintést - egy metróban, egy horrorfilmben, táncolás során. Ugyanolyan zavarba ejtő a szinesztéziásnak is elképzelni, annak nem érzékelését. Az egyik alany elmondta, soha nem tudta megérteni, miért élvezik az emberek a véres filmeket, vagy nevetnek mások fájdalmas szerencsétlenségén.
Banissy elmondta, "amikor azt nézzük, hogy valakit megérintenek, mindannyian agyunk ugyanazon területeit aktiváljuk, amelyek a fizikai érintés során aktiválódnának". A tükör-érintéses szinesztéziásoknál, ezen tükörrendszer túlzottan tevékeny. Az ennek eredményeképpen megmutatkozó magas fokú empátia alátámasztja azon elméletet, mely szerint az emberek megtanulnak együtt érezni úgy, hogy más helyébe képzelik magukat. Az UCLA ideggyógyásza, Marco Iacoboni szerint, a tükörrendszer jobb megismerése segíthet megvilágítani és kezelni az autizmust.
hirado.hu/Livescience/Nature
(2007.06.18. 10:44)

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +13 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sokfelé tartósan megmarad az éjszaka képződött pára és köd.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek