„Feleségem elzárkózik a párterápiától. Mit tegyek?”

A párterápia segíthet rendezni a szerelmesek közötti konfliktusokat, ezáltal pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy egy pár rendbe tegye a kapcsolatát. De vajon mit tehetünk akkor, ha a partnerünk nem hajlandó eljönni velünk egy szakemberhez?

Egy párkapcsolatban teljesen természetes, hogy időnként előfordulnak veszekedések – stresszesebb időszakokban akár gyakrabban is. Amikor azonban már állandó vitatkozásban éli az életét a pár, felmerülhet a gondolat, hogy talán jobb lenne párterapeuta segítségét kérni, hogy menthessük, ami még menthető. Csakhogy nem minden esetben vevő erre mindkét fél. Egy férfi – aki a The Guradian szakértőjéhez fordult tanácsért – például már régóta kéri feleségét, hogy keressenek fel közösen egy szakembert, a nő azonban elutasítja ezt.

veszekedő pár
Néha érdemes párterapeuta segítségét kérni, hogy menthessük, ami még menthető. Fotó: Getty Images

„Kívülről úgy tűnhet, hogy idilli életünk van”

„A feleségemmel már 15 éve együtt vagyunk, két iskolás gyermekünk van. Kívülről valószínűleg úgy tűnhet, hogy idilli életünk van: boldog gyerekek, sok kaland, stabil munkahely, jó anyagi körülmények. A zárt ajtók mögött azonban egészen máshogy néz ki a történet: egyszerűen mindenen összeveszünk” – kezdte történetét a levélíró, hozzátéve, hogy jelenleg nagyon ingatagnak érzi a házasságát, a felesége azonban elutasítja a párterápiát, sőt még az egyéni pszichológiai tanácsadáson való részvételt is.

A férfi elmondása szerint belekerültek egy negatív spirálba. A veszekedések végén általában azt a konklúziót vonják le, hogy valószínűleg már régen elváltak volna, ha nem lennének gyerekeik, ezt követően azonban a gyermekek felügyeleti jogáról már ki is robban a következő vita. „Az ilyen veszekedések után aztán mindig úgy teszünk, mintha mi sem történt volna, és a következő vitáig eljátsszuk, hogy boldog család vagyunk. Beleragadtunk ebbe a helyzetbe” – magyarázta. A férfi mindezek mellett kihangsúlyozta, hogy nem szeretne elválni, de azt gondolja, hogy ennél sokkal boldogabb életet is élhetnének, ha meg tudnák oldani a problémáikat.

„A házasság nem olyan, mint az Instagramon”

Az olvasónak válaszoló pszichoterapeuta, Philippa Perry szerint a feleség valószínűleg boldogtalan, és ezért hajlamos másokat, illetve a körülményeket hibáztatni. Ettől függetlenül nem jó irány, ha a férj erőlteti a terápiát.

Ha valakinek állandóan azt hangoztatod, hogy szakemberhez kellene fordulnia, azzal akaratlanul is azt üzened neki, hogy valami nincs rendben vele. Szóval ezt inkább hagyd abba” – tanácsolta.

A szakértő rámutatott arra is, hogy a házasság nem mindig olyan csodálatos, mint amilyennek sokan gondolják. Néha bizony vannak benne nagyon nehéz időszakok, csak ezek az idealizált Instagram-világban nem jelennek meg. Ha ezt el tudjuk fogadni, és nem sajnáljuk a befektetett energiát, akkor könnyebben megtalálhatjuk a valós megoldásokat a problémákra.

Perry szerint egyébként a gondolkodásmód átalakításával könnyebbé tehető a párkapcsolati mélypontok átvészelése. „Ha nem a boldog pillanatokra gondolsz úgy, mintha színjáték lenne, hanem inkább az mondod, hogy valójában a veszekedések idején nem vagytok önmagatok, az sokat segíthet. Ne a hibákra koncentrálj, hanem a jól működő részletekre, és élvezd ki jobban az idilli időszakokat” – fogalmazott a terapeuta.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A köd mindenhol feloszlik, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a déli, délkeleti tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra