Ezek az emberek hajlamosabbak a hűtlenségre

Kiderült, milyen tulajdonságok jelezhetik nagy valószínűséggel azt, hogy valaki hűtlen lesz a párkapcsolatában.

Az IFLScience összegyűjtötte, milyen jelek utalhatnak arra, hogy valaki hajlamos a hűtlenségre.

Nárcisztikusak

A Cambridge Dictionary szerint a nárcizmus "a saját fizikai megjelenés és/vagy a saját képességek iránti túlzott érdeklődést és csodálatot" jelenti. Ennek egyik megnyilvánulása az, ha valaki úgy gondolja, remekül teljesít az ágyban - akkor is, ha ennek nincs alapja. Ez a jelenség szexuális nárcizmus néven ismert, és egy 2014-es kutatás szerint az ebben szenvedők nagy eséllyel lépnek félre.

A kutatók 123 friss házaspárt követtek nyomon, néhányukat 4 éven keresztül, miközben megfigyelték a szexuálisan nárcisztikus vonásaikat, valamint az esetleges hűtlenségüket. A kutatás alatt a résztvevők 5,3 százaléka csalta meg házastársát, és azok, akikben magas volt a szexuális nárcizmus szintje, nagyobb valószínűséggel tartoztak ebbe a csoportba.

Túl sok az "énidejük" - vagy a partnerüknek túl nagy a heréje

Egy 2021-es tanulmány szerint azok az emberek, akik túlzott rendszerességgel gyakorolják a "magányos vágyat" (azaz a maszturbációt), gyakrabban lesznek hűtlenek.

hűtlenség megcsalás
Fotó: Getty Images

A megcsalást elszenvedő tagok heréjének mérete is összefüggést mutathat partnerük hűtlenségével. A hím főemlősöket és nőstény párjaikat vizsgálva kutatók azt is megállapították, hogy "a hím heréinek méretét vizsgálva meg tudjuk határozni a nőstény hűségének mértékét" - magyarázta Petter Bøckman zoológus egy közleményben. "Minél kevésbé hűséges a nőstény, annál nagyobbak a hím heréi."

Korábban is voltak hűtlenek

"Aki egyszer hűtlen volt, máskor is az lesz", szokták mondani, de vajon van ennek valóságalapja? Egy 2017-es tanulmány szerint valóban megvan az esély erre. A vizsgált 484 pár 44 százaléka számolt be arról, hogy a kapcsolatuk során félrelépés történt  - és ezek az emberek háromszor nagyobb valószínűséggel kezdtek újra hűtlenkedni. "A múltunk igenis számít a kapcsolatainkban. Minden, amit a szerelmi ügyeinkben teszünk, befolyásolja azt, hogy hogyan cselekszünk a jövőben" - mondta Kayla Knopp, a tanulmány szerzője.

A cikk szerzői ugyanakkor hozzáteszik, hogy a fenti tulajdonságok nem jelentik teljes bizonyossággal azt, hogy valaki hűtlen lesz - csak azt, hogy nagyobb eséllyel hajlamosabbak rá.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra