Tüskés, mogorva, de ő a legnépszerűbb orvos

Kiss Éva

Vajon azok, akik dr. House-t kedvelik a legjobban a kórházi sorozatok orvosai közül, szeretnék, ha ilyen karakterű lenne háziorvosuk vagy nőgyógyászuk?

Modern mesék egészségről, emberségről

Pszichológiai kutatások sora próbálta már megfejteni, vajon miért olyan népszerűek a kórházsorozatok, játékfilmek. Az emberek többségét érdekli a téma, főleg addig, amíg magát egészségesnek tudja, mások betegségéről, balesetéről, gyógyulásáról szívesen nézi a filmes történeteket. Az is emelheti ezeknek a vonzerejét, hogy a kórházak, orvosok belső élete ma is titokzatos világ, aminek személyes megtapasztalását mindenki szeretné elkerülni. A sorozatok azt az illúziót keltik a nézőben, hogy belát a színfalak mögé, szakmai fogásokat, titkokat leshet el. Az a fehér köpenyes "istenség" pedig, amely az életben félelemmel tölti el, emberré válik, olyan érzésekkel, gyarlóságokkal, munkahelyi és magánéleti konfliktusokkal, mint bármelyik "civilé".

Érdekes, hogy még azok is újra meg újra a tévé előtt ragadnak, akik saját bajukkal el sem mennek orvoshoz, mert tartanak attól, hogy valami súlyos diagnózist fognak majd hallani. Európának ezen a részén az is fontos lehet, hogy a történetek nagyobb részében olyan ellátást láthatunk, amilyennel adott esetben magunk is kiegyeznénk: hivatásuk magas szintjén álló, emberséges orvosok, csinos és lelkiismeretes nővérkék, szükség esetén azonnal elvégzett teljes körű vizsgálatok, egy-két ágyas különszobák - mintha modern népmeséket látnánk, amelyek azt a reményt ébresztik a nézőben, hogy mindez vele is így történhet szükség esetén.

A tüskés, az apás vagy a sármos

A minap egy gyors felmérést végeztünk a HáziPatika Facebook oldalán: a szerkesztőséget az érdekelte, vajon melyik kórházsorozat orvoskaraktere vívta ki leginkább a nézők rokonszenvét. Legtöbb szavazatot dr. House kapta, az azonos nevű, 190 epizódból álló sorozat főszereplője. Második helyen a 80-as években népszerű A klinika című német sorozat Brinkmann professzora, harmadikon pedig minden idők leghosszabb kórházsorozata, a 353 epizódból álló Vészhelyzet Ross doktora végzett. Érdekes, hogy szavazóink közül akadtak olyanok is, akik máig legjobban a Magyarországon legkorábban látott kórházsorozat, a csehszlovák Kórház a város szélén hőseit szeretik, a nőcsábász Blazsejt és az áldott jó szívét csípős humorral leplező Strosmajer doktort, sőt, még a magyar Szomszédok Mágenheim doktora is kapott szavazatokat.

Hugh Laurie
Forrás: Wikimedia Commons

A filmek szerelmesei a sármos filmsztárokhoz szoktak, így a jóképű Ross doktor előkelő helyezése érthető. A - finoman szólva is - érett férfikorban lévő, fiával együtt dolgozó Brinkmann professzor népszerűsége kicsit meglepőbb. Már csak azért is, mert annál a szavazásnál, ahol maguknak a sorozatoknak a kedveltségét hasonlítottuk össze, a Klinika csak a hatodik helyen végzett, mintha a Fekete-erdei magánkórház személyzetéből csak a méltóságteljes, higgadt, apásan bölcs nagyfőnökre emlékeznének. De a legkülönösebb dr. House elsöprően fölényes győzelme. Ez a karakter ugyanis jócskán eltér a megszokott típustól: a sánta, borostás, csöves fazonú orvos jóképűnek a legjobb akarattal sem mondható, az emberségét igen nagy sikerrel titkolja, sőt, lépten-nyomon hangoztatja a betegek iránti utálatát. Mi teheti ennyire népszerűvé, szerethetővé ezt a tüskés modorú, mogorva, modortalan, nehezen elviselhető figurát? A főnöke fogalmazza meg a legpontosabban, a kórház egy pénzes támogatójának magyarázkodva: "Nem rúghatom ki, mert ez a szemétláda a legjobb orvosom". Dr. House ugyanis elképesztő tudású orvos, csodálatos diagnoszta, aki a betegségek azonosítását egyfajta emelt szintű sakkjátszmának tekinti, amelynek megoldását rejtvényfejtő szenvedéllyel és elmélyültséggel keresi.

Szórakoztatás és mellékhatások

Tallózva a sajtóvisszhangok között kiderül, hogy a kórházsorozatok fogadtatása korántsem egységes. Van, aki a szórakoztatáson túl egészségügyi ismeretterjesztést is elvárna ezektől, mondván, hogy legalább az elsősegélynyújtás, az újraélesztés alapjaira megtaníthatnák a nézőket ezeken keresztül. Akad, aki abban látja a bajt, hogy ezek a filmek hamis képet vetítenek az egészségügyi ellátásról, hiszen nem szabadna elfelejtkezni arról, hogy a valóság bizony más - de ezek a fanyalgók sem változtathatnak azon, hogy a nézők, bizony, szeretnének legalább egy-egy epizód idejére elfelejtkezni erről.

A sorozatok kedveltségét felmérő szavazáson a drámai izgalmakat, feszültséget, adrenalint is kínáló Doktor House bizonyult a legnépszerűbbnek, megelőzve a hasonlóan pergő cselekményű Vészhelyzetet. Ezeket a Dokik és a Bones, majd a Harmadik műszak követte, A klinika pedig hatodik lett. Ebből is látszik, hogy harminc év alatt mennyire felgyorsult a világ - ma már nem annyira köti le a nézők figyelmét a lassúbb menetű, több érzelmet, családias epizódot bemutató, olykor még a természet szépségeire is kitekintő sorozat.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag