Szokások, amelyek öregítenek

Hogy az éveink számának növekedésével arányosan öregszünk-e, vagy jó pár évet letagadhatunk, az nagyban függ az életmódunktól. Ezért is érdemes figyelni arra, hogy az alábbi dolgokat megpróbáljuk elkerülni.

Öregít a helytelen táplálkozás?

Aki egészségtelenül eszik, az biztos lehet benne, hogy gyorsabban fog öregedni annál, mint ami a DNS-ébe van kódolva. Kevesebb kalória, több tápanyag, minél több, lehetőleg friss zöldség és gyümölcs, kevés cukor, mértékletes zsírfogyasztás és lassan felszívódó szénhidrátok: ezeket érdemes beépíteni az étrendünkbe, ha szeretnénk sokáig fittek maradni.

A rossz alvás is öregít, öregedés stressz lustaság alvás táplálkozás
A rosszalvásis öregíthet

A kevés alvás öregít

Ha nem alszunk eleget, vagy elég pihentetően, az megbosszulja magát: nem csak a bőrünk fog öregebbnek látszani tőle, de az agyműködésünk és a fizikai teljesítőképességünk, sőt, az egészségügyi állapotunk is gyengül. Aki nem alszik eleget, annak nagyobb az esélye az elhízásra, a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint a rákos megbetegedésekre is.

Stressz is öregít

Alkalmanként egy kis stressz még jót is tehet, de akinek az életében állandóan jelen van, az biztos lehet benne, hogy nem csak fizikailag gyengül le, de lelkileg is öregebbnek fogja érezni magát, és sokkal könnyebben lesz depressziós is. Egy bizonyos kor fölött érdemes megkeresni, mi az az aktivitás, sport, hobbi vagy meditációs technika, amivel le tudjuk vezetni a feszültséget.

A lustaság is árt

Számtalan kutatás bebizonyította, hogy a sok ülés mennyire káros az egészségre, így főleg 35-40 éves kor fölött érdemes időt szánni a rendszeres sportolásra. Már csak azért is, mert a folyamatos üldögélés gyengíti, leépíti a vázizomzatot a test alsó részében. A minimum, amit mindenképpen tegyünk meg, hogy óránként legalább 5 percre felállunk, és járkálunk egy keveset.

Mik az öregedés első jelei?

Rizikófaktorok figyelmen kívül hagyása

Ha valakinek magas a vérnyomása, vagy a vércukra, esetleg a koleszterinje, és ez nem derül ki, vagy esetleg tud róla, de nem tesz ellene semmit, az hatalmas kockázatot vállal: például a stroke-ét vagy a szívbetegségét. Semmi nem öregít meg annyira, mint egy súlyos betegség, így 40 éves kor fölött járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)