Alkohollal ölik magukat a fiatalok

Az európai összesítések szerint nagyon súlyos az alkohollal összefüggő halálozási helyzet a 15-29 éves korosztályban. Míg a drog pusztító hatásáról naponta hallunk, addig a szesz, úgy tűnik, "titokban" pusztít. Mi lehet mindennek az oka?

Az Európai Unióban 55 millió felnőtt küzd súlyos alkoholfogyasztási problémákkal, de a fiatalabb korosztályokat is érinti ez a jelenség. Csakhogy róluk alig tudtunk valamit: a statisztikákban sajnos már csupán akkor bukkannak fel, amikor már nagyon súlyos a baj - erről beszélt Dr. Bodrogi Andrea pszichiáter-addiktológus nemrégiben egy budapesti konferencián, a "Dívány a Dunán" című rendezvényen. Sőt szerinte a sajtó sem foglalkozik megfelelően a szeszes italok által okozott problémákkal.
Márpedig a 15-29 éves korosztályban a nők halálozásának 10, a férfiakénak pedig 25 százalékával függ össze valamilyen mértékben az alkohol. Gyakran öngyilkosság, bűncselekmény, baleset a közvetlen halálozási ok, általában nem a direkt alkoholmérgezés válik végzetessé. Ugyanakkor ez is mutatja, hogy minden negyedik serdülő vagy fiatal férfi, illetve minden tizedik hasonló korú nő részben az italfogyasztáshoz kapcsolódóan veszti életét - erről beszélt Bodrogi a Francia Intézetben és Olasz Kultúrintézetben tartott rendezvényen.

Az alkoholra (is) vonatkozó nemzetközi vizsgálatok közül az ESPAD-ot Magyarországon a Corvinus Egyetem kutatója, Dr. Elekes Zsuzsa koordinálja. Eredményeiről ezen a linken lehet tájékozódni.

Ezek az adatok nemcsak általános jellegűek, hanem a fiatalokra különösen jellemző rohamivásra, lerészegedésre is vonatkoznak - tájékoztatta Dr. Bodrogi Andrea a HáziPatika.com-ot. Komoly probléma például szerinte, hogy már fiatal felnőtt - huszonéves korosztályban - megjelenik az alkoholfüggőség, ami ellentmond a klinikai tapasztalatnak, mert az addiktológusok, pszichiáterek döntően idősebb, középkorú alkoholfüggőkkel találkoznak.Az ital ugyanakkor sokszor hosszabb távon fejti ki a romboló hatását, így sok betegség következményei csak jóval későbbi életperiódusban derülnek ki. (Ilyen például a májkárosodás.) Egyáltalán nem a fiatalokat érinti tehát az a szomorú tény, hogy gyakran az alkoholfogyasztók nagyon későn, már a súlyos szervi szövődmények kialakulását követően kerülnek pszichiátriai /addiktológiai kezelésbe. Szélsőséges példája ennek, amikor a beteg májtranszplantációs protokoll kapcsán jut el először pszichiáterhez.

Az Ébredések Alapítvány munkatársa szerint a pszichoterápiát még időben kellene elkezdeni, hogy az hatékony legyen. Ilyenkor közös döntést hozva a szenvedélybetegekkel, egyfajta megállapodást kötnek velük: hagyják abba a szeszes italok fogyasztását.

Bodrogi szerint ugyanis az alkoholfüggők számára csak a teljes absztinencia hatékony - ez különbözteti meg a függőket a nem függőktől. Vagyis akinél még függőség nem alakult ki, de kockázatos mértékben iszik, annak lehet javasolni, hogy egy bizonyos szint fölött ne fogyasszon - nekik lehet javasolni azt is, hogy kevesebbet igyanak. Egy függő alkoholbetegnél ugyanakkor ez az önmérséklet hiányzik - magyarázta a szakértő. Bodrogi szerint náluk azért is csak a teljes alkoholmegvonás vezethet célra, mert jellegzetesen kontrollvesztő módon isznak, és mértékletes ivásra nem képesek.

A magyarok, ivási szokásaikat nézve, hajlamosak az alkoholizmusra

A magyarok, ivási szokásaikat nézve, hajlamosak az alkoholizmusra


A fiatalok és az idősek ivási szokásai ugyanakkor eltérnek egymástól: Bodrogi szerint a fiatalok ritkábban, de akkor aránylag sokat isznak. Ezt nevezik angolul "binge-drinkingnek", "rohamszerű ivásnak". Ez igen veszélyes lehet egy-egy esetben, márpedig ezt a legnehezebb megelőzni, előzetesen felkészülni rá. Ugyanis a kortársi csoportok erős nyomást gyakorolnak az érintettekre, például a kollégistákra.

Az alkoholizmus már fiatal korban kezd kialakulni, és mire betegséggé válik, egyre nehezebb vele mit kezdeni. Ezért az egyik legfontosabb dolog lenne Magyarországon, hogy betegségként kezelje a társadalom is ezt a jelenséget. Méghozzá olyan betegségnek, amelyet nemcsak megelőzni, hanem kezelni is lehet - fejtegette az előadó.

A hazai társadalom ugyanis elfogadja az ivást, és az alkoholizmust nem betegségnek, inkább "jellemhibának", "akaratgyengeségnek" tekinti. Ez is hozzájárulhat, ahhoz, hogy ha már bekövetkezett a függő állapot, akkor az érintettek nehezen szánják rá magukat a terápiára - mondta Bodrogi a HáziPatika.com-nak.

Az, hogy Magyarországon az alkoholfogyasztás komoly problémákat vet fel, az nemcsak az Ébredések Alapítvány munkatársának előadásából derült ki. Kitűnik ez olyan nemzetközi összesítésekből is, amelyeket Michael Kaplan amerikai, oregoni pszichológus idézett a konferencián. Így a Wall Street Journal szerint az alkoholfogyasztási zavarokat tekintve Magyarország, Oroszország és Fehéroroszország mutatta 2014-ben a legmagasabb értékeket.

Kaplan szerint ugyanakkor nagyon nehéz statisztikailag definiálni az "alkoholproblémát", illetve a fogyasztási zavart, pláne nehéz megfigyelni ezeket és pontos statisztikákat összeállítani ezekről. Éppen ezért minden ilyen felmérést, összesítést nagy óvatossággal kell kezelni - tette hozzá.

Kaplan ugyanakkor idézett egy 2013-as OECD-felmérést is, amely szerint Magyarország harmincnégy ország közül a 10. helyet foglalta el, amikor az államokat a tiszta alkoholfogyasztás alapján rangsorolták.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+1, +7 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag