Hírlevelek
Regisztráció

Metamfetamin: erről a mellékhatásáról nem tudtunk eddig

Veszélyben a tüdőnk is

2013.08.07.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Medipress

A metamfetamin nevű kábítószer használata növeli a tüdő cryptococcusokkal szembeni fogékonyságát - írja az Amerikai Mikrobiológiai Társaság hivatalos lapja, az mBio.

Egérkísérletes modellben az injekcióban adott metamfetamin megnövelte a Cryptococcus neoformans nevű gomba tüdőben való letelepedési készségét, és felgyorsította a betegség előrehaladását. Egészségesekben a Cryptococcus neoformans nem okoz problémát, azonban a metamfetamin - a vér-agy gát átjárhatóvá tételén keresztül - elősegíti a központi idegrendszeri fertőzés kialakulását is.

Becslések szerint metamfetaminnal 13 millió amerikai találkozott már élete során, és a rendszeres használók számát 353 ezerre teszik (2010-es a legfrissebb adat). A központi idegrendszeri stimuláns rontja az immunrendszer válaszreakcióit is. Az anyag többhelyütt felhalmozódik a szervezetben, de a leginkább érintett szerv a tüdő, ahol a legmagasabb koncentrációt éri el, ez magyarázza a tüdőfertőzéssel szembeni fogékonyságot.

Martinez és munkatársai három hétig kezelték az egereket metamfetamin adott dózisával, majd kitették az állatokat a Cryptococcus neoformans nevű gomba hatásának. A gomba elsődleges behatolási helye a tüdő, azonban a már említett módon a központi idegrendszerbe hatolva agyhártyagyulladást is okozhat.

A metamfetamin felgyorsította a kórfolyamatot, és ezen állatok 100 százaléka elpusztult - szemben a kontrollcsoport egyedeinek 50 százalékával. A mikroszkópos vizsgálatok megállapították, hogy a metamfetamin-kezelt állatok tüdőhámjában egy biofilmszerű anyag jött létre, mely segítette a gombák megtelepedését, emellett ezen egerek tüdejében csökkent a gyulladásos elemek mennyisége is. Ugyanakkor az állatok légzése felgyorsult, klasszikus jelét mutatva a kialakuló légzési elégtelenségnek.
Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések

Ha vizsgálni kell...

Tesztelje magát!