Metamfetamin: erről a mellékhatásáról nem tudtunk eddig

A metamfetamin nevű kábítószer használata növeli a tüdő cryptococcusokkal szembeni fogékonyságát - írja az Amerikai Mikrobiológiai Társaság hivatalos lapja, az mBio.

Egérkísérletes modellben az injekcióban adott metamfetamin megnövelte a Cryptococcus neoformans nevű gomba tüdőben való letelepedési készségét, és felgyorsította a betegség előrehaladását. Egészségesekben a Cryptococcus neoformans nem okoz problémát, azonban a metamfetamin - a vér-agy gát átjárhatóvá tételén keresztül - elősegíti a központi idegrendszeri fertőzés kialakulását is.
Becslések szerint metamfetaminnal 13 millió amerikai találkozott már élete során, és a rendszeres használók számát 353 ezerre teszik (2010-es a legfrissebb adat). A központi idegrendszeri stimuláns rontja az immunrendszer válaszreakcióit is. Az anyag többhelyütt felhalmozódik a szervezetben, de a leginkább érintett szerv a tüdő, ahol a legmagasabb koncentrációt éri el, ez magyarázza a tüdőfertőzéssel szembeni fogékonyságot.

Martinez és munkatársai három hétig kezelték az egereket metamfetamin adott dózisával, majd kitették az állatokat a Cryptococcus neoformans nevű gomba hatásának. A gomba elsődleges behatolási helye a tüdő, azonban a már említett módon a központi idegrendszerbe hatolva agyhártyagyulladást is okozhat.

A metamfetamin felgyorsította a kórfolyamatot, és ezen állatok 100 százaléka elpusztult - szemben a kontrollcsoport egyedeinek 50 százalékával. A mikroszkópos vizsgálatok megállapították, hogy a metamfetamin-kezelt állatok tüdőhámjában egy biofilmszerű anyag jött létre, mely segítette a gombák megtelepedését, emellett ezen egerek tüdejében csökkent a gyulladásos elemek mennyisége is. Ugyanakkor az állatok légzése felgyorsult, klasszikus jelét mutatva a kialakuló légzési elégtelenségnek.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait