Terápia a delfinek segítségével

A delfinekben van valami varázslatos. A delfin, szemben a kutyával, macskával, melyeket sok generáció óta háziasítottak, még mindig vadon élő állat, és az bennük a különösen érdekes, hogy maguk keresik, kezdeményezik a kapcsolatot az emberekkel.

Gyógyulás természetes közegben

Ha a delfin segítette terápiáról beszélünk, először is figyelembe kell vennünk a víz jelentőségét, s annak fontosságát, hogy ez milyen jelentős hatású terápiás közeg, hiszen az emberi élet egy "vizes"közegben kezdődik, egy védett lebegésben. A víz érzése a magzat és bőre körül, az elsődleges bőrérzékelés, mely a saját test és közvetlen környezetének érzékelését biztosítja. Így tehát nem meglepő, ha a későbbi életünk során legtöbbünk igen jól érzi magát a vízben.

Természetes életörömükkel, játékosságukkal és kedvességükkel a delfinek intenzív szeretetvágyat és természethez való kötődést ébresztenek bennünk. Ezeket az érzelmeket a szakemberek a terápia során beépitik a gyakorlatokba, ezáltal is gyorsítva a fejlődést.

Az eilati DOLPHIN REEF (a továbbiakban DR) a Vörös-tenger partján helyezkedik el, Eilat városban, mely Izrael legdélibb csúcsán található. A tengernek egy körülkerített részén, ahol a víz 18 m mély, él egy csapat palackorrú delfin, akik évről évre szaporodnak, és sikeresen nevelik utódaikat, egy határ nélküli tengeri területen, mely egy hálóval van elkerítve a tengerfenéktől a felszínig. A hálón két víz alatti kapu található, ezek a nap 24 órájában nyitva állnak, így rajtuk keresztül a delfinek ki tudnak menni a nyílt tengerre. A kapcsolat a személyzet és delfinek között kölcsönös megbecsülésen és nagyon sok szereteten alapszik.

"Tárt uszonyokkal"

A delfinben, a természettel és a tengerrel együtt, létezik egy nagyon intenzíven ható terápiás lehetőség. Bölcsen tesszük, ha "tárt uszonyokkal"fogadjuk el, amit e csodás lények ajánlanak nekünk, miközben megőrizzük létezésüket.

A "terápiás program a delfinek segítségével" project, melynek vezetője Sophie Donio, egyike azon tevékenységeknek, melyet a DR-en végeznek 1991 óta. A program sajnos korlátozott létszámra szól, mivel csak néhány gyereket tudnak fogadni évente. Én 7 éves autista tanítványommal és a gyermek családjával vettem részt egy terápiás ciklusban. A programba való bekapcsolódás óta a gyermek folyamatosan, eddig soha nem tapasztalt, hihetetlenül intenzív fejlődésen megy kereszül.

A terápia lényege, mint az élet lényege; boldogságot, odafigyelést adni és kapni. A DR-en két szinten dolgoznak, az egyik az érzelmi szint, a másik a tudatos tanulás. A tanulást célzó terápiában a gyerek egy személyes terapeuta segítségével csatlakozik a tréninghez, melyet egy lebegő "mólón" tartanak a tengeren. A tréning struktúráját, csakúgy, mint a gyermek személyes programját, az egyéni szükségleteinek megfelelően állítják össze. Ebben a keretben a gyermek megtanulja, hogy bizonyos aktivitásokat hajtson végre a delfinekkel, melyek koncentrációt, gondolkodást, figyelmet, koordinációt és tervezést igényelnek, pl. eteti őket, a delfinek által ismert jeleket ad nekik, stb. A találkozás célját így élményszerű és kellemes módon érik el, és a gyermek motivációjának, valamint kooperációjának szintjét azonnal érzékelni lehet. A terápiában való részvétel kb.fél óra. Ezalatt bátorítják a gyereket, hogy fokozatosan közelítse meg a delfineket, és elérnek arra a pontra, ahol a gyermek maga eteti és irányítja (jelekkel) őket.

Mindez kellemes és élvezetes körülmények között zajlik, nem úgy, mint egy kötelező lecke. így a stimuláció és motiváció szintje a gyermek részéről magasabb, mely nagyon aktív módon lehetővé teszi, hogy kontaktust építsenek ki vele. Fontos a tréning alatt, hogy növekedjék a koncentráció és a lelkesedés szintje, valamint hogy olyan célt adjanak a gyermeknek, melyet elérhet a delfinekkel kapcsolatban, ami serkenti a gondolkodás folyamatát, menetét és az együttműködési szándékot. Delfinekkel úszni a tengerben, egy tökéletesen spontán aktivitás, az érzelmeket előtérbe helyező terápiában a gyermek a terapeuta társaságában lép be a delfinek világába, megfigyeli őket és a delfinek kívánságát szem előtt tartva játszik velük, simogatja őket. A delfinek szabadon dönthetnek arról, hogy figyelmen kívül hagyják-e őket vagy közelednek. Amikor ez utóbbit választják, a fontosság, a szeretet és megelégedés nagyon erős érzését keltik. A gyerek egy ilyen szituációban érzelmileg feltöltődik. A delfineket soha nem etetik az úszási idő alatt, így tehát ezek a találkozások teljesen spontán, nem irányított, nem megrendezett módon zajlanak.

A kapcsolat delfin és gyerek között ezért a delfinek szabad akaratán múlik, akik természetesen az igazi terapeuták, mégpedig nagyon természetes terapeuták. Az ő eredendő barátságosságuk az ember felé, az orruk, bőrük tapintásának kellemes érzete, a hangok skálája, amit kiadnak, és az örökös mosoly az "arcukon", mind izgalmassá és motiválóvá teszik ezeket a találkozásokat a gyermek számára, aki rádöbben, hogy az ő fogyatékossága nem taszítja a delfineket, mint ahogy esetleg az emberekkel ez előfordulhat, sőt tökéletesen elfogadják őket.A delfin felismeri a szokatlant és mély érdeklődéssel, kedvességgel fordul felé. A mólón történő tréningbe beletartozik a gondolkodási folyamat fejlesztése is. A találkozás a vízben inkább a szívet érinti meg és az érzelmi vonatkozásokkal foglalkozik.

Érzelmi-értelmi fejlesztés

Természetesen a fent bemutatott két forma kiegészíti egymást A gyerekek gondolkodási szintje egyre fejlettebbé válik, de növekszik önbizalmuk, önértékelésük is, valamint az általános kommunikáció szintje, illetve azon képessége, hogy kifejezzék érzelmeiket, mint például a szeretetet és a boldogságot. A mólón való tevékenység, mely önmagában is kihívást jelent, együtt jár nagy megelégedettséggel, kombinálva a spontán aktivitással. Mindezek együttvéve hozzájárulnak ahhoz,hogy fejlődjön a gondolkodási képesség, a bizalom, az önbecsülés, a kommunikáció és az a képesség, hogy ki tudjanak fejezni olyan érzelmeket, mint a szeretet és az öröm érzése. A trénernek nem kell pszichológus szerepet vállalnia, sokkal inkább fontos, hogy meleg szívű és bátorító legyen, feladata, hogy kiépítse a kötődést a delfin és a páciens között.

A tréner izgalmas célokat tűz ki a gyermek elé azokon a területeken, melyeket problematikusnak ítéltek meg. Azokat a célokat, melyek különleges hangsúllyal kell, hogy szerepeljenek, együtt határozzák meg a szülőkkel, illetve a pszichológussal és a terapeutával, aki ismeri a gyereket, a program a pszichológus felügyelete alatt zajlik. Hangsúlyoznunk kell, hogy a kezelés sikere nemcsak a delfineken és a terápiás team-en múlik, hanem az egész DR csapaton, a búvárokon, oktatókon, menedzsmenten, a bolton, az éttermen és valamennyi ott dolgozón. A DR-en dolgozók mind ismerik a terápiás programot, a gyermeket, családját, akiket barátsággal és melegen fogadnak. Az a különleges atmoszféra, mely körülveszi a helyet, a partot és Eilat város környékét, szintén fontos, megnyugtató tényező, mert lehetővé teszi a gyerekekkel levő családtagoknak, hogy kikapcsolódjanak, élvezzék az ott töltött időt, távol a mindennapi környezettől, gondoktól.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)