Minél kisebb a gyerek váláskor, annál rosszabbra számíthatnak a szülők

Egy friss kutatás szerint a válásnak nagyobb hatása van a gyerek-szülő kapcsolatra, amennyiben a gyermek első néhány életévében kerül rá sor.

A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy azoknak, akiknek még egészen kicsi korában elváltak a szülei, felnőttkorukban kevésbé lesz stabil a kapcsolatuk saját szüleikkel, mint azoknak, akik már nagyobbak voltak, amikor szüleik szétköltöztek.

A című lapban közzétett két tanulmányban R. Chris Fraley, az Illinois Egyetem munkatársa, illetve Marie Heffernan egyetemi hallgató elsősorban a válásoknak a későbbi szerelmi kapcsolatokra, illetve a szülő-gyermek kapcsolatra gyakorolt hatásait vették górcső alá. Az első vizsgálat során a szakemberek 7735 személyt kísértek figyelemmel, akik korábban részt vettek egy internetes felmérésen, és akiknek közel kétharmadánál elváltak a szülők, átlagosan a megkérdeztettek 9 éves korában. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a személyek, akik elvált szülők gyermeki voltak, kevésbé érezték biztosnak jelenlegi kapcsolatukat a szüleikkel, a legbizonytalanabbnak pedig azok ítélték meg szüleikkel való kapcsolatukat, akiknél a válás még 3-5 éves koruk előtt történt meg.

Hasonló, ám jóval kisebb mértékű összefüggés volt kimutatható aközött, hogy valakinek elváltak a szülei , illetve aközött, hogy később milyen minőségű szerelmi kapcsolatban volt része az illetőnek, amiből a szakemberek arra következtetnek, hogy a válás elsősorban a szülő-gyermek kapcsolatra hat ki, illetve - amint azt további kutatások kimutatták - azon belül is elsősorban az apa-gyermek kapcsolatra. Utóbbi jelenség magyarázatának céljából a szakemberek egy második felmérést is elvégeztek, melyből kiderült, hogy a megkérdezett elvált szülők gyermekeinek 74 százaléka a válást követően az anyánál maradt, 11 százalék az apánál, a többiek pedig nagyszülővel vagy más gondviselővel. A vizsgálatokból kiderült, hogy azoknak a személyeknek, akik az anyjuknál maradtak, sérülékenyebb volt a kapcsolatuk az apjukkal, és fordítva, akik az apjukkal nőttek fel, azoknak az anyjukkal volt kevésbé stabil a viszonya.

Noha még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni, az már most tisztán látszik, a későbbi szülő-gyermek viszony minőségében fontos szerepet játszik az együtt töltött idő, és talán azt is segít jobban megérteni ez a mostani kutatás, miért van az, hogy míg egyesek jó kapcsolatot ápolnak szüleikkel, mások bizalmatlanok velük szemben, és nem érzik úgy, hogy bármiben számíthatnának rájuk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhős, napos idő várható elszórtan záporral, zivatarral, utóbbiakat felhőszakadás, erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A Dunántúlon nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Késő estére 21 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra