Minden ötödik gyermekhalált megakadályozhatnánk

Az öngyilkosságból, balesetekből, visszaélésből vagy elhanyagolásból történő tragédiáknak legalább az egyötödét meg lehetne előzni a körülmények javításával és az egészségre fordított nagyobb figyelemmel.

A Warwick Egyetem kutatói három tanulmányban is megvizsgálták a magas átlagkeresetű országok gyermekhalálozási körülményeit, kitérve az angol körülményekre is.
Nagy-Britanniában például a csecsemőhalál, azaz az egy éves kor előtt bekövetkező halál korábban a legnagyobb halálozási arányokat produkálta, 2011-re azonban szerencsére lecsökkent, 1000 emberre számolva 4,36 esetről beszélhetünk (az egy évszázaddal korábbi 7,88-as értékkel összehasonlítva). Más korcsoportokban a halálesetek száma a kilencvenes évek óta felére csökkent.

A krónikus, életet ellehetetlenítő betegségek a gyermekhalálozások legalább felét teszik ki Angliában és Walesben. A kutatás azonban azt állítja: a gyermekhalálozások aránya a gazdagabb és szegényebb néprétegek közti jövedelmi különbségek miatt maradt magas. (Minden életkori csoportban a fiúk halálozásai számai magasabbak a lányokénál.)

A gyerekhalálok egy része megelőzhetők

A gyerekhalálok egy része megelőzhető

Dr. Peter Sidebotham, a tanulmányok fő kutatója és a Warwick Egyetem gyermekegészségügyi professzorhelyettese szerint sokkal több mindent tehetnénk azért, hogy ezen tragédiák ne történjenek meg. Hosszútávú politikai döntések, jóléti szolgálatok, a gyermekszegénység visszaszorítása, az egészségügyi fejlesztések mind részei ennek a folyamatnak. Sidebotham hozzátette: a politikusoknak rá kellene döbbenniük arra, hogy a gyermekek túlélése legalább annyira függ az egyenlőtlenséget csökkentő társadalmi és gazdasági döntésektől, mint egy ország GDP-jétől vagy egészségügyi fejlettségétől.

A kutatók szerint három olyan kulcsfontosságú terület van, ahol a gyermekhalálozások számát csökkenteni lehetne. Első körben egészséges, dohányzásmentes életmódot kellene folytatniuk a terhes anyáknak, ezzel is csökkentve a halva születés és a közvetlen születés utáni halálesetek számát. Másfelől a háziorvosok további képzését javasolták, valamint szorosabb kommunikációt a családok és az orvosok között, hogy az esetleges betegségek első szindrómáit azonnal észre lehessen venni. Mindezek mellett megelőző stratégiák bevezetését is javasolják, hogy mind az öngyilkosságok, mind a sérülések számát is minimalizálni lehessen. Mindezek természetesen nem csak Nagy-Britanniára, hanem a világ összes országára vonatkoznak.

Dr. Hilary Cass, a Royal College of Paediatrics and Child Health elnöke szerint a kutatás a döntéshozóknak és az egészségügyi érintetteknek egyaránt fontos és kritikus. Szerinte a 15-19 éves korosztály tagjai között megfigyelhető balesetek, öngyilkosságok és visszaélések aggasztóak és azonnali cselekvést követelnek meg: nem csak a fiatalok szellemi egészségének pontosabb és preventívebb felmérést és kezelését, hanem azt is, hogy az iskolák, főiskolák és egyetemek miként ágyaznak meg a fiatalok társadalmi és érzelmi jóllétének. Mindezek mellett gyakorlati döntéshozói lépések is szükségesek, például a lakott területeken való sebességkorlátozás és a kezdő autóvezetők lassú beszoktatása a forgalomba.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag