Mikor fürdessük meg az újszülött babát?

Egy amerikai kutatás szerint 12 órát vagy akár annál is többet kellene várni az első babafürdetéssel. A késleltetés fontos előnyökkel járhat.

Sok helyen az a kórházi gyakorlat, hogy az újszülöttet rögtön a világra jövetele után elviszik és megfürdetik. Egy friss tanulmány készítői azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy jobb lenne az első fürdetést legalább 12 órával későbbre halasztani.

baba, csecsemő, újszülött, babaápolás, fürdetés, mosdatás, első fürdés, szoptatás, testhőmérséklet,
A testhőmérsékletre és a szpotatásra is kihat az első fürdés. Fotó: 123rf

A szoptatást is befolyásolhatja

A tanulmányt jegyző amerikai tudósok mintegy ezer anya-újszülött párost vontak be kutatásba. A kisbabák csaknem felét már a szülés utáni első órákban megmosdatták, míg a többi csecsemőnél 12 órát vagy annál többet vártak ezzel. A tudósok azt tapasztalták, hogy sokkal simábban ment a szoptatás elkezdése, ha a babákat csak később fürdették meg.

Az első három hónapban kizárólag anyatejjel táplált babák hatéves korukra jelentősen kisebb eséllyel lesznek ekcémásak - állítja egy amerikai kutatás. A részletekért kattintson ide!

Jellemző volt az is, hogy sokkal stabilabb volt a később mosdatott babák testhőmérséklete - vagyis átlagosan magasabb volt, mint azoké a csecsemőké, akiket rögtön a születésük után megfürdettek. A kutatók szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy a babák jobban teljesítettek az első szoptatásnál.

Miért nem jó elsietni az első fürdetést?

Több tényező is magyarázza, hogy miért érdemes késleltetni a csecsemők első fürdetését. Az első mosdatás későbbre halasztásával például több időt tölthet úgy együtt az anyuka és a csecsemője, hogy a bőrük összeér - ezáltal az illatok még tovább megmaradnak. Ez azért fontos, mert a magzatvíz és a mell illatának hasonlósága is arra ösztönözheti a babát, hogy kezdje el a táplálkozást - magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Heather DiCioccio.

Forrás: webmd.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: