Ennyivel élnek tovább az írek a magyaroknál

2007 óta két és fél évvel nőtt a várható élethossz Írországban. A nemzet így már jócskán lekörözi a magyarokat.

A várható élettartam meghosszabbodásának fő oka, hogy jelentősen visszaszorult a két vezető halálok - a keringési betegségek és a rák - betegeinek száma, valamint ezen problémák gyógyításában is előrelépések történtek.

várható élettartam, élettartam, ételhossz, élet, Írország, Magyarország, férfiak és nők
várható élettartam, élettartam, ételhossz, élet, Írország, Magyarország, férfiak és nők

Meddig él egy magyar?

Ha elhagyjuk ezt a három rossz szokást, akár 7 évvel is meghosszabbíthatjuk életünket - részletek!

Az ír nők már átlagosan 84, a férfiak pedig 80,4 esztendőre számíthatnak. Ezzel szemben a magyar férfiak hat évvel előbb halnak meg, mint az uniós átlag. A régiókat tekintve a legtovább a madridiak és a London nyugati részén lakók élnek: ezeken a helyeken 82 év a férfiak várható élettartama. A legrövidebb életre Magyarországon, Bulgáriában, Romániában, Litvánia középső és nyugati régióiban, illetve a balti államok más területein élő férfiak számíthatnak.

Ahogy már korábban is megírtuk, Magyarországon a születéskor várható élettartam még mindig a legalacsonyabbak között van az EU-ban. Ma egy magyar 76 évre számíthat, míg az uniós átlag majdnem 81 év. Azonban feltűnő egyenlőtlenség van a különböző társadalmi csoportok között: azok a férfiak például, akik csak általános iskolát végeztek, átlagosan 12 évvel kevesebbet élnek, mint magasabban képzett társaik.

Túl egészségtelenül élünk

Bár sokan az egészségügyet hibáztatják a korai halálozásért, az igazság az, hogy a halálesetek fele sokkal inkább az egészségtelen életmódra vezethető vissza. Itthon a helytelen táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás aránya is jóval magasabb a 39 százalékos uniós átlagnál, és a 65 év feletti magyarok mindössze 18 százaléka egészséges. A magyarok ráadásul egyre kövérebbek is: a legfrissebb adatok szerint a felnőttek és a 15 évesek ötöde túlsúlyos.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció