Az önfeláldozó szülők sem boldogtalanok

A legújabb kutatás szerint boldogabbá teszi a szülőt az, ha a gyermekét önmaga elé helyezi. Az állítás megkérdőjelezi azt az általános elméletet, hogy azok a szülők, akik nagymértékben részt vesznek gyermekük életében, feláldozzák a saját boldogságukat.

A holland pszichológus kutatócsoport szerint az olyan gúnynevek, mint a "helikopterszülő" vagy "anyaoroszlán", rontja az azokról a szülőkről alkotott képet, akik gyermeküket helyezik a családi élet középpontjába, és úgy vélik, hogy a szülőknek kell az utolsónak lenniük a fontossági sorrendben. A valósában a gyermek boldogságának maximalizálására fordított erőfeszítéseiknek köszönhetően ezek a szülők jobban élvezik az életet és szülői szerepüket.
Az amszterdami VU egyetem kutatói Claire Ashton-James vezetésével 322 olyan szülő részvételével végzett két kutatást, akiknek legalább egy 18 éven aluli gyermeke él otthon. Az első kutatásban egy gyermekközpontúságot mérő kérdőívet töltöttek ki, amelyben olyan kijelentések helyességéről kellett dönteniük, mint például "A gyermekem boldogsága fontosabb számomra, mint a saját boldogságom." A második kérdőív a szülők boldogságát és céltudatosságát mérte olyan kijelentésekkel, mint "A gyermekem ad értelmet az életemnek".

Boldogabbá teszi a szülőt az, ha a gyermekét önmaga elé helyezi

Boldogabbá teszi a szülőt az, ha a gyermekét önmaga elé helyezi


Az eredmények alapján kiderült, hogy a gyermekcentrikus szülők jelentősen nagyobb valószínűséggel számoltak be nagyobb mértékű boldogságról és a gyermeknevelésből eredő céltudatosságról. Az ilyen szülőkben erősebbek voltak a pozitív érzések, gyengébbek a negatív érzések, és úgy érezték, hogy a gyermeknevelés során életüknek több értelme van.

A Social Psychological and Personality Science szaklapban megjelent tanulmány szerzői összegzésként a következőket írták: "Kimutattuk, hogy jelentős pozitív összefüggés van a gyermekcentrikusság és a szubjektív boldogság, valamint a szülő gyermeknevelésből eredő céltudatossága között."

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +24 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd, az ország más részein gyengén fátyolfelhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag