A szegényektől ezt tanulhatjuk

"Korunk rohanó és mindent azonnal megkapni akaró világában az igazi értéket a szegények képviselik, mivel ők nem az egoista én nyelvét beszélik" - mondta Ferenc pápa a szegények világnapja alkalmából.

Váratlan segítséget kaptak a hajléktalanok - részletek itt!

Hátrányos helyzetű olaszokkal és külföldiekkel, magányos idősekkel és betegekkel, valamint hajléktalanokkal telt meg a Vatikán a szegények világnapján. Ferenc pápa ezerötszáz rászorulóval ebédelt együtt a pápai állam audienciatermében. "Ez egy barátok közti ebéd!" - mondta a pápa, amikor helyet foglalt. Az ebéd első fogása tészta volt, majd baromfihúsból készült étel és édesség következett. A résztvevők élelmiszercsomagot is kaptak ajándékba. Akik nem fértek be a vatikáni ebédre, azoknak a világnaphoz csatlakozott római éttermekben, templomokban és szegénykonyhákon főztek.

szegények, szegénység, segítségnyújtás, hajléktalan
"A szegényektől lehet megtanulni, mi tartós és mi számít mulandónak az életünkben." Fotó: iStock

Tanuljunk a szegényektől!

A szegények számáról szóló nemzetközi statisztikáknál csak a velük szembeni közöny a rosszabb - mondta a pápa. Amikor a szegények az ajtónkon kopogtatnak, ne zavart érezzünk, hanem használjuk ki segélykiáltásukat, hogy kilépjünk saját énünk uralta világunkból. A szegényektől lehet megtanulni, mi tartós és mi számít mulandónak az életünkben - hangoztatta.

Ferenc pápa a napokban új éjjel-nappal nyitva tartó menhelyet avatott fel a Szent Péter térrel szomszédos, vatikáni tulajdonban levő Migliori-palotában. A négy emeletes épület konyháján napi több mint 250 adag meleg ételt készítenek. A pápa ellátogatott a Szent Péter tér oszlopcsarnoka mellett 2018 óta működő orvosi rendelőbe is, ahol eddig több mint 3 ezer rászorulónak tudtak ingyenes segítséget nyújtani. Olaszországban több mint 5 millióan számítanak szegénynek, ami a lakosság 8,4 százalékát jelenti. A rászorulók 34 százaléka Olaszország déli térségeiben él.

A szegényeknek szentelt egyházi világnapot Ferenc pápa három éve vezette be. A világnapot azóta a szegények védelmezője - a mai Szombathely egykori területén született Tours-i Szent Márton - ünnepnapját követő vasárnapon tartják.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció