400 ezer gyerek él alkoholista szülővel

Tovább nőtt a veszélyeztetett gyerekek száma Magyarországon, miközben a gyermekvédelem komoly és tartós munkerőhiánnyal szembesül.

Súlyos, rendszerszintű problémákra hívta fel a figyelmet a gyermekvédelem kapcsán a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2022-es jelentése. Mint írták, idén nagyon kevés adatból és kutatási eredményből dolgozhattak, de annak alapján is egyre szomorúbb kép rajzolódik ki a hazai gyermekjogi helyzetről.

Az alapítvány a 2022-ben hatályba lépett jogszabályok, a legfontosabb gyermekjogi és gyermekvédelmi események, valamint a 2022-ben publikált kutatások, statisztikák, tanulmányok és médiatartalmak alapján állították össze a jelentést. Hangsúlyozták: nagyon eltérő gyermeki sorsok vannak régiók és társadalmi csoportok, egyéni élethelyzetek szerint, és megannyi rendszerszintű tényező befolyásolja, hogyan érezték magukat a 18 éven aluliak Magyarországon. Néhány adat ugyanakkor lesújtó képet fest a magyar gyermekek helyzetéről.

Súlyos gondot okoz az alkoholizmus

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022 első negyedévére vonatkozó adatai azt mutatják, hogy tavaly januártól márciusig összesen 19 688 gyerek született. A modernkori statisztikai nyilvántartás bevezetése óta egyszer sem született húszezernél kevesebb gyerek az első negyedévben. A mostani adat nem kevesebb mint 5,5 százalékkal marad el a 2019-es negatív rekordtól (20 854 gyerek).

A gyermekbántalmazással és -veszélyeztetéssel kapcsolatos adatok is negatív tendenciára világítanak rá. 2021. december 31-én 110 750 gyereket tartottak nyilván veszélyeztetettként és 27 229 gyerek volt védelembe véve. A legtöbb veszélyeztetettként nyilvántartott gyerek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élt, nyolcszor annyian, mint ahányan Vas megyében, ahol a legkevesebb veszélyeztetett gyereket tartották nyilván. 

gyermekvédelem
Gyermekek százezrei válnak egyre kiszolgáltatottabbá. Fotó: Getty Images

A 2022-es évben némiképp megnőtt a gyermekkorúak (0–13 évesek) által elkövetett regisztrált bűncselekmények száma, de nőtt a 14 éven aluli gyerekek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények száma is. Becslések szerint 400 ezer gyerek él alkoholista szülővel, valamint a 15–19 évesek negyede különböző rendszerességgel fogyaszt alkoholt. A magyar tizenévesek körében átlag feletti a dohányzás és az alkoholfogyasztás elterjedtsége.

A sajátos nevelési igényű (SNI-) gyerekek száma is egyre nő, miközben nincs elegendő szakember – olvasható a jelentésben. A KSH előzetes adatai szerint 102 215 fő SNI-s tanulót tartottak nyilván. Számuk a tavalyi évben haladta meg a 100 ezer főt. Az óvodákban és az általános iskolákba is körülbelül 1000-rel több SNI-s gyerek járt, mint egy évvel korábban. Eközben viszont a gyógypedagógusok hiánya egyre égetőbb problémát jelent országszerte.

Fájóan kevés pozitív tendenciáról tud csupán beszámolni a cikk. Előrelépések történtek az erőszakos bűncselekmények gyermekáldozatainak meghallgatási körülményeiben, a válófélben lévő, illetve elvált szülők gyermekeit érintő eljárásokban, valamint az apasági szabadság kapcsán.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +22 °C
Minimum: +16 °C

A Dunántúlon és középen jobbára erősen felhős vagy borult égre van kilátás, keleten lehet még eleinte több órás napsütés. Délnyugat felől több hullámban érkezik a csapadék, amelyből főleg az ország középső harmadában sokfelé várható tartós, intenzív eső, de keleten záporok, akár heves zivatarok is kialakulhatnak. Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megélénkül, a Dunántúlon olykor megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 33 fok között várható, nyugatról délkelet felé haladva várható egyre melegebb idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra