Mi a hiperszomnia?

Az alvás szükséges a testünk regenerációjához, így ha nem pihenünk eleget, az a testünkön és viselkedésünkön is meglátszik. Azonban vannak olyan állapotok, melyekkel már orvoshoz kell fordulni. Ilyen a hiperszomnia is.

Azalváskimaradása, idejének megrövidülése a fáradtságon kívül sokkal komolyabb következményekkel járhat. Kihatással van a teljesítőképességünkre, de befolyásolja a társas kapcsolatainkat is, de hiánya nagyban rontja az életminőségünket is. Számos kóros alvászavar ismeretes, a hiperszomniával főleg a váltott vagy éjszakai műszakban dolgozók találkozhatnak.

Mi is az a hiperszomnia?

A hiperszomnia nagyfokú aluszékonyságot jelent, amelyet leginkább az alvás-ébrenlét ciklus felborulása okoz. Ezt az állapotot leggyakrabban külső tényezők hozzák létre.

Gyakran szenvednek ebben a betegségben az éjszakai, vagy váltott műszakban dolgozók, de az utazással járó időzóna-változásnál is elkerülhetetlen.

Sokan hétvégén próbálják bepótolni a hétköznap kimaradt alvásidőt, ami szintén hiperszomniához vezethet. A gyakori éjszakázás, a kiegyensúlyozatlan alvás is könnyen vezethet a probléma kialakulásához.

Az éjszakai műszak is okozhat hiperszomniát
Az éjszakai műszak is okozhat hiperszomniát

Több változata is ismeretes, ilyen a korai alvásfázis szindróma és a késleltetett alvásfázis szindróma is. Az előbbinél a beteg korán elalszik, de hajnalban már fel is ébred, míg a másik állapotnál ennek fordítottja jellemző.

Mikor kell aggódnunk?

Nem mondhatjuk kórosnak azt az állapotot, amikor több napos alváshiány, vagy nagyfokú fizikai megterhelést követően ágynak dőlünk és akár egy egész napot végigalszunk.

7 tipp alvászavar ellen Ha a bárányok számolgatása nem segít, hogyan érhetjük el, hogy pihentető alvásban legyen részünk? Tippek alvászavar ellen.

Azonban, ha ez az állapot sokáig fennáll, lehet, hogy sokkal súlyosabb gond áll a háttérben. Kóros aluszékonyságot okozhat idegrendszeri betegség, de szív- és tüdőbetegség, májelégtelenség vagy alvási apnoé is. Emellett mentális probléma is állhat a háttérben. A pontos diagnózist azonban bízzuk az orvosra!

A vizsgálat részét képezi a tüdő és máj funkciójának ellenőrzése, de az ideggyógyászati vizsgálat is. CT és MR vizsgálatra is számíthatunk.

Ha nagyfokú álmosságot tapasztalunk magunkon, vagy a környezetünkben élőkön, illetve azt vesszük észre, hogy a legtöbb esetben nem elég a 8-9 óra alvás, akkor érdemes szakemberhez fordulni!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)