Mi a hiperszomnia?

Az alvás szükséges a testünk regenerációjához, így ha nem pihenünk eleget, az a testünkön és viselkedésünkön is meglátszik. Azonban vannak olyan állapotok, melyekkel már orvoshoz kell fordulni. Ilyen a hiperszomnia is.

Az alvás kimaradása, idejének megrövidülése a fáradtságon kívül sokkal komolyabb következményekkel járhat. Kihatással van a teljesítőképességünkre, de befolyásolja a társas kapcsolatainkat is, de hiánya nagyban rontja az életminőségünket is. Számos kóros alvászavar ismeretes, a hiperszomniával főleg a váltott vagy éjszakai műszakban dolgozók találkozhatnak.

Mi is az a hiperszomnia?

A hiperszomnia nagyfokú aluszékonyságot jelent, amelyet leginkább az alvás-ébrenlét ciklus felborulása okoz. Ezt az állapotot leggyakrabban külső tényezők hozzák létre.

Gyakran szenvednek ebben a betegségben az éjszakai, vagy váltott műszakban dolgozók, de az utazással járó időzóna-változásnál is elkerülhetetlen.

Sokan hétvégén próbálják bepótolni a hétköznap kimaradt alvásidőt, ami szintén hiperszomniához vezethet. A gyakori éjszakázás, a kiegyensúlyozatlan alvás is könnyen vezethet a probléma kialakulásához.

Több változata is ismeretes, ilyen a korai alvásfázis szindróma és a késleltetett alvásfázis szindróma is. Az előbbinél a beteg korán elalszik, de hajnalban már fel is ébred, míg a másik állapotnál ennek fordítottja jellemző.

Az éjszakai műszak is okozhat hiperszomniát
Az éjszakai műszak is okozhat hiperszomniát

Mikor kell aggódnunk?

Nem mondhatjuk kórosnak azt az állapotot, amikor több napos alváshiány, vagy nagyfokú fizikai megterhelést követően ágynak dőlünk és akár egy egész napot végigalszunk.

Ha a bárányok számolgatása nem segít, hogyan érhetjük el, hogy pihentető alvásban legyen részünk? Tippek alvászavar ellen.

Azonban, ha ez az állapot sokáig fennáll, lehet, hogy sokkal súlyosabb gond áll a háttérben. Kóros aluszékonyságot okozhat idegrendszeri betegség, de szív- és tüdőbetegség, májelégtelenség vagy alvási apnoé is. Emellett mentális probléma is állhat a háttérben. A pontos diagnózist azonban bízzuk az orvosra!

A vizsgálat részét képezi a tüdő és máj funkciójának ellenőrzése, de az ideggyógyászati vizsgálat is. CT és MR vizsgálatra is számíthatunk.

Ha nagyfokú álmosságot tapasztalunk magunkon, vagy a környezetünkben élőkön, illetve azt vesszük észre, hogy a legtöbb esetben nem elég a 8-9 óra alvás, akkor érdemes szakemberhez fordulni!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -1 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a keleti, északkeleti tájakon vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Kora délelőttig főként a Dunántúlon, a főváros tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén lehet havas eső, havazás, a középső tájakon eső is, de kisebb körzetekben ónos eső is előfordulhat. Ezt követően az Alföldön is egyre többfelé ered el az eső, amit nyugat felől fokozatosan havazás vált. Az Alföld északkeleti részére csak estefelé ér el a csapadék. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -3, +2 fok valószínű. Az előrejelzés szerint napközben melegfronti hatás lesz domináns, ami sokak számára okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra