Így előzhetjük meg a következő stroke-ot

A stroke-on átesett betegeknél magas egy következő stroke kockázata is. A rizikófaktorok, azaz a magas vérnyomás és magas vérzsírszint gyógyszeres csökkentésével és életmódváltással hatékonyan tehetünk a megelőzésért.

A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása (perfúzió) és ilyen módon a szövetek oxigén- és tápanyagellátása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken, vagy megszűnik. Ennek leggyakoribb oka, ha az agyi erekben valamilyen akadály képződik. Ez lehet vérrög, vagy az illető ér görcsös összehúzódása által okozott szűkület.

Az agyszövet normális működésének feltétele a megfelelő vérellátás, mivel a vér szállítja a nélkülözhetetlen oxigént és a tápanyagul szolgáló cukrot a sejtekhez, ehhez pedig az szükséges, hogy a vér az erekben akadálytalanul és megfelelő mennyiségben áramoljon.

Ha az úgynevezett pitvarfibrilláció nyomán a szívműködés elveszti normál ritmusát, azaz a pitvarok nem vagy nem megfelelően húzódnak össze, bennük úgynevezett trombus, vérrög alakulhat ki. A vérrög kialakulását véralvadásgátlóval kell meggátolni.

1. Kerüljük a zsíros és cukros ételeket! 2. Szokjunk le a dohányzásról! 3. Legyünk optimisták és kerüljük a stresszt! 4. Mérsékeljük az alkoholfogyasztást! 5. Mozogjunk naponta legalább fél órát!

A nők nagyobb veszélyben vannak

Ha valakimár egyszer átesett stroke-on, fokozottan oda kell figyelnie, hogy megelőzzön egy következő eseményt. A stroke-nak számos rizikófaktora ismert: az életkor előrehaladása, magasvérnyomás-betegség (hipertónia), szívbetegség, cukorbetegség, magas vérzsírszint, érelmeszesedés, a vér viszkozitását csökkentő, illetve fokozott véralvadékonyságát okozó eltérések, a cigarettázás, túlzott alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, intravénás drogok, stressz, családban öröklődő gének.

Egy korábbi stroke szintén növeli egy újabb stroke bekövetkezésének valószínűségét. A stroke rizikók egy része kizárólag nők esetén fordul elő (fogamzásgátló szedése, terhesség, szülés).

Egészséges életmóddal megelőzhető a stroke

Sport és egészséges életmód a kulcs

Avéralvadásgátló szerek egész életen át tartó szedésére is szükség lehet.

Stroke esetében a következő hirtelen kialakuló tünetek fordulnak elő leggyakrabban: féloldali látásvesztés, beszédzavar (értelmetlenné váló szavak, mondatok), végtagok féloldali elgyengülése, az arc félrehúzódása, a kinyújtott nyelv ferdesége, a test féloldali zsibbadása vagy érzéketlensége...a további jellemző tünetekért kattintson!A magas vérnyomást mindenképpen az ajánlott határ (140/90 Hgmm) alá kell csökkenteni. Ehhez számos innovatív (és jó pár generikus) vérnyomáscsökkentő gyógyszer áll rendelkezésre, melyek közül a megfelelőt sokszor csak többszöri próbálkozás során tudják megtalálni. Adagolásának beállítása is rendkívül fontos, ezt gyakran csak hetek-hónapok alatt lehet finomhangolni.

A vérzsírok, különösen a koleszterin szintjének normál tartományban tartása is fontos a stroke másodlagos prevenciójában. A hatékony hatóanyagot tartalmaznak.

Előfordul, hogy a meszesedés miatt súlyosan beszűkült karotiszokat (az agyat vérrel ellátó fontos verőerek, amelyek a nyak két oldalán könnyen tapinthatók) műtéttel kell kitisztítani (carotis endarterectomia) vagy mesterséges érrel egy szakaszukat kicserélni (carotis angioplastica). A kockázati tényezők egy része viszont, mint amilyen az életkor vagy az örökölt tulajdonságok, nem befolyásolhatók. Stroke ritkán következik be fiatal életkorban, döntően 45 éves kor felett fordul elő.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: