Az időjárás-változások így viselik meg a szívet

Magyar kutatók eredményei szerint szoros összefüggést lehet kimutatni az időjárási viszonyok és az akut szív- és érrendszeri megbetegedések között.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Semmelweis Egyetem kutató testvérpárja, Boussoussou Nóra és Boussoussou Melinda egy világszinten is újnak számító tudományterületet, a kardiometeorológiát hívta életre. A két kutató a neves Scientific Reports tudományos folyóiratban jelentetett meg a közelmúltban tanulmányt arról, hogy az időjárási és klímaviszonyok tükrében miként változik a kórházi sürgősségi osztályokon megjelent akut betegek száma. Kutatásukat november végén a londoni magyar nagykövetségen is bemutatták, ott készített velük interjút az InfoRádió.

A beszélgetés során a két szakember elmondta, kutatásaik során a különböző akut szív- és érrendszeri betegségek és a meteorológiai, illetve a légszennyezési paraméterek kapcsolatát vizsgálják. Arra törekednek, hogy olyan prevenciós lehetőségeket is feltárjanak, amelyekkel kivédhetőek az időjárás egészségkárosító hatásai. Kifejtették, elemzésük szerint akut kardiovaszkuláris panaszok legnagyobb arányban cukorbetegek és magasvérnyomás-betegek körében fordulnak elő az extrém időjárás-változások idején, így őket lehet elsősorban kockázati csoportnak tekinteni. Példaként említették az értágulat-felszakadást, amely egy súlyos akut betegség, illetve amely fronthatások idején gyakrabban jelentkezik.

A kutatók jelenleg egy olyan előrejelző rendszeren dolgoznak, amely időben figyelmeztet azokra az időszakokra, amelyek megterhelőek lehetnek kardiometeorológiai szempontból. „Ami nagyon fontos: változtatni lehet a gyógyszeres terápián, ha tudjuk, hogy valaki rizikótényezővel rendelkezik, esetlegesen a vérnyomás, illetve az egyéb gyógyszereinek az adagolásán tudunk módosítani. Figyelembe lehet venni a légköri tényezőket az előre tervezett műtéti időpontok esetében is, hiszen tudjuk, hogy ezek emelik a tromboembóliás szövődmények kockázatát, illetve magas vérnyomással járnak, tehát sokkal több posztoperatív szövődmény tud kialakulni” – fogalmazott az interjúban Boussoussou Nóra.

Az éghajlatváltozásra kitérve elmondta, egyre nagyobb számban fordulnak elő extrém időjárási körülmények – hőség, hideg időjárás, viharok, fronthatások. Bár az ember az evolúció során mindig alkalmazkodni tudott a környezeti tényezőkhöz, a klímaváltozás azonban annyira gyors folyamat jelenleg, hogy szervezetünk nem tudja követni. Emiatt nagymértékben emelkedik az akut megbetegedések száma.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra