A gyors, szabálytalan szívverés oka

A gyors, szabálytalan szívverés ijesztő lehet, és nagyon fontos kideríteni, mi állhat a hátterében.

A szabálytalan pulzus vagy az alkalmanként jelentkező erős szívdobogásérzés hátterében gyakran pitvarfibrilláció áll. A szívritmuszavarok korai jeleiről és a kezelés jelentőségéről dr. Müller Gábor, a KardioKözpont orvosa beszélt.

Gyorsulhat és lassulhat a szívverés

A kardiológusok több szempont alapján osztályozzák a szívritmuszavart, például a kialakulás helye és a szívverés sebessége alapján. A felgyorsult szívverést tachikardiának nevezik, ilyenkor 100-nál többet ver a szív egy perc alatt, a lelassult szívverés neve pedig bradikardia - ez esetben percenként 60-nál kevesebbet ver a szív. A felgyorsulás és a lelassulás nem csupán szívbetegségre utalhat, hiszen természetes, hogy fizikai terhelés vagylázhatására felszökik a pulzusszám, pihenés során pedig lecsökken.

A tachikardia a pitvarokban és a kamrákban is jelentkezhet. A leggyakoribb probléma a pitvarfibrilláció, amely szabálytalan és gyenge szívverést eredményez, ami lehet gyors, de akár lassú is. A szívritmuszavar leggyakoribb és egyben legsúlyosabb következménye a stroke. A pitvarfibrilláció kialakulását gyengeség, fáradtság, szédülés, eszméletvesztés, légszomj, mellkasi fájdalom, szorongás és félelemérzet kísérheti. Ez a probléma sokszor csak átmenetileg jelentkezik, de a kivizsgálás ebben az esetben is fontos, ugyanis nem mindig múlik el magától.

szívverés, szívritmuszavar, trachkardia, szívbetegség, szívproblémák
szívverés, szívritmuszavar, trachkardia, szívbetegség, szívproblémák

Sokáig csak figyelmeztetéseket produkál

Svéd kutatók egy 10 éven tartó, utánkövetéses vizsgálatot végeztek, amely a pitvarfibrilláció korai jeleire koncentrált. Bebizonyították, hogy már az első szokatlan tüneteket is érdemes komolyan venni. A fáradtság, a légszomj, a mellkasi fájdalom, a gyors szívdobogás és az alkalmanként "kihagyó" szívverés ugyanis pitvarfibrillációra is utalhatnak. A probléma következményeként - a pangó vér miatt - akár vérrögök is keletkezhetnek, egy elszabaduló rög pedig elzáródást okozhat az agyban és más szervekben. Tehát nem egy ártatlan jelenségről van szó, mindenképpen fontos a korai felismerés. Időben elkezdett vérhígító kezeléssel ugyanis megakadályozható a vérrögképződés.

Tünetek, amelyek szívritmuszavart jeleznek - kattintson!

Egyes esetekben a pitvarfibrilláció lehet teljesen tünetmentes is, így csak rutin kardiológiai vizsgálat esetén ismerik fel. Ezért már az enyhébb figyelmeztető jelek, illetve családi halmozódás esetén is érdemes kivizsgáltatni magunkat.

A kivizsgálás lépései

A kivizsgálás első lépése a páciens panaszainak és kórelőzményeinek megismerése. A szakembereknek tudniuk kell többek között, hogy mióta állnak fenn a panaszok, van-e ismert szívbetegség a háttérben, milyen gyógyszereket szed az illető, mennyire aktív életet él, illetve mennyire befolyásolja az adott állapot a páciens életét. Az így kapott információk, valamint az eszközös vizsgálatok alapján döntik el a további tennivalókat és állítják fel a pontos diagnózist.

A nyugalmi EKG-n kívül szükség lehet terheléses EKG-ra, 24 órás EKG-ra (Holter-vizsgálat), szívultrahangra, különböző laborvizsgálatokra és esetleg további, például elektrofiziológiai vizsgálatokra. Amint sikerült beazonosítani a pitvarfibrilláció fennállását és okát, megkezdődhet a célzott kezelés. A kezelés során először a tromboembóliás kockázatot kell csökkenteni - véralvadásgátlókkal -, ezután pedig megkísérelhetik a szabályos szinusz ritmus helyreállítását. A cél, hogy a személyre szabott életmód kialakítása mellett mindenki a leghatékonyabb és legbiztonságosabb kezelést kapja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció