Meglepő dolgok befolyásolják a pikkelysömört

A szájüreg egészsége és az életmódbeli szokások is befolyásolhatják a pikkelysömör tüneteinek súlyosságát - derült ki egy új tanulmányból.

A friss kutatást jegyző amerikai tudósok úgy döntöttek, hogy alaposabban utánajárnak a pikkelysömört súlyosbító tényezőknek. A kutatók egy ohiói bőrgyógyászati klinika 265 páciensének adatait elemezték, közülük százan szenvedtek pikkelysömörtől. Kérdőívek kitöltésére is megkérték az alanyokat, akiknek bőrbetegségeikkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszokat adniuk, valamint nyilatkoztak táplálkozási- és szájápolási szokásaikról , szájhigiéniájukról is.

pikkelysömör, bőrbetegség, trigger, pszoriázis
A helyesfogápolástöbbet számít, mint gondolnánk. Fotó: iStock

Befolyásoló tényezők

Az eredmények azt mutatták, hogy a pikkelysömört leginkább előrejelző tényezők közé tartozik az életkor, a családi előzmények, a torok- vagy ízületi gyulladás, illetve a szájban tapasztalt fájdalom vagy diszkomfortérzet a pikkelysömör diagnózisát megelőző 12 hónapban.

Ha rosszul mosunk fogat, ez történhet - részletek!

További érdekesség, hogy az ínyük egészségi állapotát rossznak, illetve nagyon rossznak értékelők a pszoriázis tüneteinek jelentős erősödéséről számoltak be. Hozzájuk hasonlóan azok is úgy érezték, hogy egyre jobban szenvednek a tünetektől, akiknek nehezebben ment a beszéd fogaik állapota miatt.

Az étrend is számít

Akik egészségesebben étkeztek, illetve naponta legalább egyszer fogyasztottak gyümölcsöt, sokkal enyhébb tünetekről számoltak be, mint a kevésbé egészségesen étkező társaik. Összességében tehát a megfelelő szájhigiénia és az egészséges táplálkozás - különösen a friss gyümölcsfogyasztás - segíthet a pikkelysömörrel élőknek, hogy kevésbé szenvedjenek nap mint nap a betegség kellemetlen tüneteitől.

Forrás: dermatologytimes.com

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: