Meglepő dolgok befolyásolják a pikkelysömört

A szájüreg egészsége és az életmódbeli szokások is befolyásolhatják a pikkelysömör tüneteinek súlyosságát - derült ki egy új tanulmányból.

A friss kutatást jegyző amerikai tudósok úgy döntöttek, hogy alaposabban utánajárnak a pikkelysömört súlyosbító tényezőknek. A kutatók egy ohiói bőrgyógyászati klinika 265 páciensének adatait elemezték, közülük százan szenvedtek pikkelysömörtől. Kérdőívek kitöltésére is megkérték az alanyokat, akiknek bőrbetegségeikkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszokat adniuk, valamint nyilatkoztak táplálkozási- és szájápolási szokásaikról, szájhigiéniájukról is.

pikkelysömör, bőrbetegség, trigger, pszoriázis
A helyesfogápolástöbbet számít, mint gondolnánk. Fotó: iStock

Befolyásoló tényezők

Az eredmények azt mutatták, hogy a pikkelysömört leginkább előrejelző tényezők közé tartozik az életkor, a családi előzmények, a torok- vagy ízületi gyulladás, illetve a szájban tapasztaltfájdalomvagy diszkomfortérzet apikkelysömördiagnózisát megelőző 12 hónapban.

Ha rosszul mosunk fogat, ez történhet - részletek!

További érdekesség, hogy az ínyük egészségi állapotát rossznak, illetve nagyon rossznak értékelők a pszoriázis tüneteinek jelentős erősödéséről számoltak be. Hozzájuk hasonlóan azok is úgy érezték, hogy egyre jobban szenvednek a tünetektől, akiknek nehezebben ment a beszéd fogaik állapota miatt.

Az étrend is számít

Akik egészségesebben étkeztek, illetve naponta legalább egyszer fogyasztottak gyümölcsöt, sokkal enyhébb tünetekről számoltak be, mint a kevésbé egészségesen étkező társaik. Összességében tehát a megfelelő szájhigiénia és az egészséges táplálkozás - különösen a friss gyümölcsfogyasztás - segíthet a pikkelysömörrel élőknek, hogy kevésbé szenvedjenek nap mint nap a betegség kellemetlen tüneteitől.

Forrás: dermatologytimes.com

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: