Volt, hogy 6 óráig fel sem vették a telefont az ügyeleten

Az egyik Pest megyei magán ügyeleti szolgáltatóra az elmúlt években sok panasz érkezett. Februártól azonban hamarosan változhat a helyzet, ugyanis az érintett területen is átveszi az ellátást az Országos Mentőszolgálat.

„Betegek és a Központi Irányító Csoport felháborodását is gyakran sikerült kivívnia az egyik magán ügyeleti szolgáltatónak Pest vármegyében, amelyikkel csak gond volt az elmúlt években” – kezdte friss Facebook-posztját az Országos Mentőszolgálat. Mint írták, 2023-ban 24, 2022-ben pedig 17 alkalommal volt példa arra, hogy a szolgáltató  területén gyors orvosi ellátásra volt szükség, az ügyelet azonban megtagadta a mentők kérését és nem vonult ki a beteghez.

mentőautó
Az érintett területen is átveszi az ellátást az Országos Mentőszolgálat. Fotó: Getty Images

Nem volt megfelelő az ellátás minősége

A beszámoló szerint a meg nem nevezett, Pest megyei falu ügyeleti ellátását eddig egy piaci alapon működő vállalkozás végezte. Az ott tevékenykedő egészségügyi dolgozók azonban nem tekintették kötelező érvényűnek a budapesti mentésirányítás utasításait, ráadásul a felelősségre vonás is elmaradt a kivonulás megtagadásával kapcsolatban.

Vagyis a betegek bár egyértelműen ügyeleti panaszokkal hívták a segélykérőt, ennek ellenére is sokszor mentőt volt kénytelen riasztani a mentésvezető, ezzel is tovább terhelve a mentési kapacitást. Olyan is többször megesett, hogy hat órán keresztül nem vették fel a telefont, de abban sem volt köszönet, ha sikerült elérni a nővért” – fogalmaztak.

Mindemellett gyakran az ellátás minősége is hagyott kívánnivalót maga után. Ez az „áldatlan állapot” azonban hamarosan megszűnik, februártól ugyanis már az érintett területen is az Országos Mentőszolgálat Ügyeleti Szolgálatának munkatársai biztosítják majd az ügyeleti ellátást – egységes szakmai protokollok mentén, és a mentésirányítás koordinálásával.

Orrba dugott gumicukor, körömfájás – indokolatlanul hívogatják a mentőt
Bagatell sérülésekhez, sőt heccből is gyakran hívogatják a mentőt. Ezzel azonban feleslegesen kötik le a mentők kapacitását, amivel akár más betegek életét veszélyeztethetik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők lassan összeesnek, ellaposodnak, ezzel összhangban fokozatosan csökken a csapadékgócok száma. Főleg a Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán erős széllökések is várhatók. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.