Klinika a nagyerdő szívében

Debrecen klinikái 80-100 éves tölgyek között találhatók, ideális környezetet teremtve a gyógyulásra. A helyszín inkább emlékeztet egy szanatóriumra, mint kórházra, miközben professzionális gyógyító munka zajlik az épület falai között.

Évszázados tölgyek árnyékában

Az önálló idegsebészeti klinika csak 1987-ben alakult meg, de idegsebészeti tevékenység 1921 óta folyik az egyetemen. Neves professzorok végeztek koponya és gerincműtéteket sérülés, valamint daganatos megbetegedések miatt. A 40-es évek elején Sántha Kálmán Penfieldnél töltött montreali tanulmányútjáról visszatérve, néhány év alatt olyan diagnosztikai és műtéti gyakorlatot szerzett, hogy részben önállósulhatott és kibővülhetett az idegsebészeti tevékenységek köre. Ezt követően az idegsebészetre specializálódó orvosok végezték az agy és gerincműtéteket a sebészeti klinika műtőjében. Megindult a speciális idegsebészeti képzés. 1950. novemberétől a munka az idegklinikán kialakított saját idegsebészeti műtőben folytatódott. 1965-ben az idegklinikán belül már 27 ágyas idegsebészeti részleg várta a betegeket Hullay József vezetésével. Korszerűsödött a diagnosztika, javult az aneszteziológiai és posztoperatív ellátás valamint megindult a mikrosebészet is. Ezzel a háttérrel évi 500-600 beteg műtéti kezelése vált lehetővé. 1984 és 87 között továbbfejlődött az osztály. Két új műtőt magába foglaló műtőtraktus és a 12 ágyas intenzív osztály kialakítása valósult meg. 1987-ben alakult meg az Idegsebészeti Klinika. Vezetője Tóth Szabolcs egyetemi tanár lett. Ekkortájt már ezer fölé emelkedett az évi műtéti szám, és kialakultak a szakambulanciák is. Elkezdődött az idegsebészeti ismeretek oktatása angol és magyar nyelven az orvostanhallgatók számára. 1988-tól elérhető vált a CT, később az MR valamint DSA és PET vizsgálatok. 1992-től a klinika igazgatója Csécsei György egyetemi tanár lett. A technika fejlődésével újabb műtéti eljárások kerültek bevezetésre, elsősorban vascularis műtétek és gerincsebészet területén. Csécsei György 2005 elején váratlanul bekövetkezett halálát követően Bognár László vette át az intézet irányítását. Új idegsebészeti profilok (gyermek idegsebészet, neuroendoszkópia) bevezetése mellett neuro-onkologiai és gerincsebészeti csoport szerveződött, mely a betegek minél korszerűbb ellátását tűzte ki céljául. Emellett megalakult a Neuro-Onkologiai Laboratórium is.

Országos hírnevű gyermek-idegsebészeti központ

Az intézet kiemelt intézmény, hisz idegsebészeti centrumként működik. A klinika az idegsebészeti műtétek összes típusát végzi, ami alatt - ha két szóban szeretnénk meghatározni -, akkor az agyi és gerincműtéteket értjük, de ennél sokkal árnyaltabb a kép, hisz végeznek itt perifériás idegműtéteket is, pl. carpalis (kéztőcsonti) alagút műtétet, és sok minden mást. A klinika speciális területe az idegsebészeten belül a gyermek-idegsebészeti műtétek (szupraregionális központ). Egész országból érkeznek a kisbetegek. Az intézet vonzáskörzete Szabocs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye, de felkeresik a professzionális orvosi teamet a közeli országokból is. A klinikán a járóbeteg-ellátás meglehetősen zsúfolt, így nem csoda, hogy az előjegyzési idő egy-két hétre is elhúzódik, de aki sürgősségi ellátást igényel, azt természetesen a nap 24 órájában is ellátják.

A műtéti profizmus

A műtéteket az intézet professzionális módon megtervezi, egy ún. műtéti tervet készít. Vannak elektív (halasztható) a műtétek és sürgősségi esetek. Természetesen ez utóbbiak minden esetben prioritást élveznek, és módosíthatják a műtéti tervet, de a munka hatékonysága szempontjából igen hasznos dolog a műtéteket megtervezni: ez számítógépes rendszeren keresztül történik. A szakorvosok megvitatják, hogy a betegek milyen műtéti beavatkozásokat igényelnek, s mennyi időt vesz az igénybe, majd bevezetik a számítógépes rendszerbe a műtétre várakozó személy adatait, az anamnézist, a meglévő vizsgálati eredményeket, a képalkotó rendszerekkel készített fotókat, a műtétet végző orvos nevét és a beavatkozás időpontját. Ez jól működő rendszert alkot.

Kutatás, oktatás, továbbképzés

Az intézetben a kutatás több szinten zajlik: a rendelkezésre álló betegadatokat feldolgozzák és más klinikákkal is jó az együttműködés. A kutatás területén a következő három tudományos csoport működik: neuro-onkológiai csoport, gerincsebészeti csoport, gyermek-idegsebészeti csoport.

Az egyetemen elérhető nemcsak a magyar, hanem az angol nyelvű oktatás is, s az oktatás teljes spektruma lefedett, ugyanis elérhető a Phd képzés, a szakorvosképzés, a rezidensképzés és a postgraduális képzés is. Az orvosi egyetem, és a klinikák erre megfelelő feltételeket biztosít. A szakmai munka színvonalát az is jól példázza, hogy a klinika szakorvosai az idén Siófokon az Európai Gyermek-idegsebészeti Társaság részére továbbképzést szerveztek, ami sikeresen zárult. Az intézet számos jó kapcsolatot ápol külföldi intézetekkel. A klinika orvosai évek óta hatékonyan együttműködnek a német, a francia és az amerikai kollégákkal is.

Új épület a láthatáron

A klinika infrastruktúrája hamarosan megváltozik, ugyanis jelenleg építik azt az épületkomplexumot, amelynek várható átadási ideje 2007 májusa. Itt teljesen új osztály fogadja majd a betegeket. Jelenleg megfelelő az orvosi műszerek állapota, vannak modern mikroszkópok és endoszkópok, de az új helyen a legmodernebb orvosi műszerekkel dolgozhatnak majd az orvosok, az osztályon és a műtőblokkban is. A gyermekek külön gyermek-idegsebészeti osztályon lesznek elhelyezve. Az Auguszta-program keretében az új épületbe való átköltözéssel tovább kívánják fejleszteni az ellátási spektrumot, és tervezik a gammkés-centrum létrehozását is. A klinika is - csakúgy, mint bármelyik egészségügyi intézmény-, megérzi a megszorító intézkedéseket, de megfelelő belső kontrollinggal igyekeznek optimalizálni a klinika működését és életét, hogy megfelelő szinten tudják tartani a betegellátást.

DEOEC Idegsebészeti Klinika
Főigazgató: Prof. Dr. Bognár László
Kórházalapítás: 1987
Osztályok száma: 2 (intenzív, ált. idegsebészet)
Vonzáskörzet: Hajdú-B., Szabocs-Sz., Jász-Nagykun-Szolnok m.
Ellátott fekvőbetegek száma: 2.551 fő/év
Ellátott járóbetegek száma: 24.889 fő/év
Orvos létszám: 9 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 40 fő
Aktív betegágyak száma: 42
Alapítvány: Gyermekidegsebészetért Alapítvány
Bankszámla száma: 10700385-43262003-51100005
Alapítvány: Kelet-Magyarország korszerű idegsebészetéért Alapítvány
Bankszámla száma: 10200304-34015906-00000000

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció