Ezt jelzi, ha hullik a hajunk

A vitaminhiánytól a stresszen át a komolyabb betegségekig számos oka lehet annak, ha fésülködéskor a szokásosnál jóval több haj marad a fésűnkben.

Meglepő okok is állhatnak a hajhullás mögött, például az alábbiak.

Trauma

Nagyobb műtét, baleset, komolyabb megbetegedés vagy épp influenza hatására is hullani kezdhetnek hajszálaink. Előfordul, hogy a hajvesztés csak a trauma után 3-6 hónappal következik be - a jó hír pedig, hogy nem végleges.

A hajhullás 9 leggyakoribb oka Átlagosan napi 60-100 hajszál elvesztését tekinthetjük normálisnak. Ha ennél nagyobb mértékű a hajhullás, esetleg nem nő vissza a haj vagy kopasz foltok jelennek meg, akkor érdemes szakemberrel kivizsgáltatni magunkat.

Terhesség

A szervezetet érő stressz, illetve a hormonális változások hatására a várandósság is okozhat hajhullást, de leggyakoribb, hogy a szülést követően jelentkezik hajvesztés. Szerencsére a haj ebben az esetben is visszanő néhány hónap után.

Túl sok A-vitamin

Ha túlzásba visszük az A-vitamint tartalmazó gyógyszerek vagy táplálékkiegészítők szedését, akkor ez is okozhat hajhullást. Erről egy vérvételből tájékozódhatunk. Ha a felesleges A-vitamin kiürül a szervezetből, akkor a hajhullás is megáll.

nő hajhullással küzd
A hajhullás mögött számos dolog állhat.

Túl kevés fehérje

Ha étrendünk nem tartalmaz elegendő fehérjét, akkor testünk átmenetileg korlátozhatja a hajnövekedést, illetve a hajszálak meggyengülését, hullását okozhatja. Körülbelül a fehérjebevitel visszaesése után két-három hónappal következik be.

Érzelmi stressz

Válás, szakítás, egy szerettünk súlyos betegsége vagy halála - ezek mind olyan erős érzelmi stresszt jelenthetnek, hogy hajunk is hullani kezd. Ilyenkor különösen fontos a stresszoldás, a rendszeres mozgás, a meditálás, illetve szükség esetén a terápia.

Vérszegénység

Húsz- és ötvenéves kor között a nők csaknem tíz százaléka átesik vashiányos vérszegénységen, ami erős hajhullást is okozhat. Szerencsére vaspótlással egyszerűen orvosolható, a vashiány pedig egyszerű vérvizsgálattal kimutatható.

Forrás: health.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: