Eltiltott fogorvosok praktizálnak

Mindenfajta következmény nélkül, szabadon dolgozhatnak itthon olyan magyar fogorvosok, akiket Nagy-Britanniában súlyos szakmai hibák miatt akár véglegesen eltiltottak a foglalkozásuk gyakorlásától.

Külföldön eltiltott fogorvosok dolgoznak itthon?

Nem megfelelően előkészített implantátumok, el nem végzett vagy rosszul értelmezett röntgenfelvételek, gyenge minőségű, emiatt fájdalmat és hosszadalmas utókezelést igénylő fogpótlások, illetve a szakmai, magatartási szabályok be nem tartása is szerepel az elmarasztalás okaként azokban a döntésekben, amelyeket magyar fogorvosokkal szemben hozott meg a brit Általános Fogorvosi Tanács - írja cikkében a Magyar Idők.

Eltiltott fogorvosok praktizálnak, fogorvos fogorvosi ellátás fogorvosi praxis fogászat fogászati turizmus fogágybetegségek
Majdnem egy tucat fogorvosról szó lehet

Mint írják, a testület honlapján jelenleg majdnem egy tucat magyar név szerepel, őket az elmúlt egy-másfél évben hívták be meghallgatásra konkrét betegpanaszok nyomán, és hoztak ügyükben - jellem­zően több tíz oldalon taglalt - határozatot. Az elkövetett vétségek, illetve mulasztások miatt az érintettek többségének fél-egy évre felfüggesztették kinti kamarai tagságát, ami egyet jelent azzal, hogy ez idő alatt nem dolgozhat fogorvosként.

A betegek mit sem tudnak erről

Volt, akit - mivel súlyosan kockáztatta a betegek egészségét - "a fogor­vosi szakmán belüli normák és a közbizalom megőrzése érdekében", valamint mert "viselkedése összeegyeztethetetlen a folyamatos regisztrációval" azonnali hatállyal töröltek a kamarai nyilvántartásból.

Az egyik ilyen fogorvos jelenleg egy Budapest belvárosában, családi vállalkozásban működő fogorvosi központban dolgozik, amelynek honlapján ma is azt állítja, hogy 2014 óta az angol fogorvosi kamara (GDC) tagja, munkáját pedig a professzionalizmus és precizitás jellemzi. Egy másik, ugyancsak azonnali hatállyal törölt magyar fogorvos jelenleg a Semmelweis Egyetem Arc-állcsont és Szájsebészeti Klinika tudományos munkatársa, implantációs képzőhelyet és saját rendelőt is működtet, tevékenységét pedig egyebek mellett azzal hír­deti, hogy a mindennapi betegellátásban angliai tapasztalatait felhasználva a betegközpontú fogorvoslásra helyezi a hangsúlyt.

Oktatók is vannak köztük

A szegedi fogorvoskaron is dolgozik oktatóként egy fogorvos, akivel kapcsolatban a GDC illetékes bizottsága úgy ítélte meg, hogy "viselkedése teljes egészében elfogadhatatlan és sérti a szakma jó hírnevét, valamint rombolja a fogorvosi szakma iránti bizalmat".

Továbbra is praktizálnak Magyarországon

A lap szerint az interneten fellelhető informá­ciók szerint a Nagy-Britanniában felfüggesztett vagy az ottani kamarából kizárt fogorvosok többsége továbbra is praktizál Magyarországon, sőt sokuk életrajzában kiemelt helyen szerepel az angliai tapasztalat. A külföldi elmarasztalások, eltiltások ily módon csak az alaposan kutakodó páciensek és esetleg egyes kollégák előtt ismertek, és nemcsak a betegek nagy része, de a szakma vezető testülete előtt is titokban maradhatnak - tájékoztat a lap, amelynek cikkéhez a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnökétől megtudták, hogy a GDC-től nem kaptak tájékoztatást ezekről az esetekről.

Hermann Péter azt mondja, szeretnének is ezekből kimaradni, mert meglátásuk szerint sok esetben hazánkban és külföldön egyaránt dolgozó, rendszeresen ingázó orvosokról van szó, akik a fogászati turizmusból élnek, márpedig a kamarának nincs kellő információja erről a területről ahhoz, hogy megalapozott véleményt fogalmazhasson meg.


Íme, az új magyar népbetegség

Népbetegségnek tekinthető Magyarországon a fogágybetegség - mondta Tián Tamás, a Szegedi Tudományegyetem oktatója. A tanársegéd szerint a magyar lakosság 80-85 százaléka szenved valamilyen szintű fogágybetegségben. Ebbe beletartoznak a legfelületesebb ínygyulladások és a fogak elvesztésével járó súlyos gyulladások is.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-7, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős égre számíthatunk, délen lesz a több, északon a kevesebb felhő, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag