+11° - +28°
Nincs front

Eltiltott fogorvosok praktizálnak

HáziPatika

Mindenfajta következmény nélkül, szabadon dolgozhatnak itthon olyan magyar fogorvosok, akiket Nagy-Britanniában súlyos szakmai hibák miatt akár véglegesen eltiltottak a foglalkozásuk gyakorlásától.

Külföldön eltiltott fogorvosok dolgoznak itthon?

Nem megfelelően előkészített implantátumok, el nem végzett vagy rosszul értelmezett röntgenfelvételek, gyenge minőségű, emiatt fájdalmat és hosszadalmas utókezelést igénylő fogpótlások, illetve a szakmai, magatartási szabályok be nem tartása is szerepel az elmarasztalás okaként azokban a döntésekben, amelyeket magyar fogorvosokkal szemben hozott meg a brit Általános Fogorvosi Tanács - írja cikkében a Magyar Idők.

Eltiltott fogorvosok praktizálnak, fogorvos fogorvosi ellátás fogorvosi praxis fogászat fogászati turizmus fogágybetegségek
Majdnem egy tucat fogorvosról szó lehet

Mint írják, a testület honlapján jelenleg majdnem egy tucat magyar név szerepel, őket az elmúlt egy-másfél évben hívták be meghallgatásra konkrét betegpanaszok nyomán, és hoztak ügyükben - jellem­zően több tíz oldalon taglalt - határozatot. Az elkövetett vétségek, illetve mulasztások miatt az érintettek többségének fél-egy évre felfüggesztették kinti kamarai tagságát, ami egyet jelent azzal, hogy ez idő alatt nem dolgozhat fogorvosként.

A betegek mit sem tudnak erről

Volt, akit - mivel súlyosan kockáztatta a betegek egészségét - "a fogor­vosi szakmán belüli normák és a közbizalom megőrzése érdekében", valamint mert "viselkedése összeegyeztethetetlen a folyamatos regisztrációval" azonnali hatállyal töröltek a kamarai nyilvántartásból.

Az egyik ilyen fogorvos jelenleg egy Budapest belvárosában, családi vállalkozásban működő fogorvosi központban dolgozik, amelynek honlapján ma is azt állítja, hogy 2014 óta az angol fogorvosi kamara (GDC) tagja, munkáját pedig a professzionalizmus és precizitás jellemzi. Egy másik, ugyancsak azonnali hatállyal törölt magyar fogorvos jelenleg a Semmelweis Egyetem Arc-állcsont és Szájsebészeti Klinika tudományos munkatársa, implantációs képzőhelyet és saját rendelőt is működtet, tevékenységét pedig egyebek mellett azzal hír­deti, hogy a mindennapi betegellátásban angliai tapasztalatait felhasználva a betegközpontú fogorvoslásra helyezi a hangsúlyt.

Oktatók is vannak köztük

A szegedi fogorvoskaron is dolgozik oktatóként egy fogorvos, akivel kapcsolatban a GDC illetékes bizottsága úgy ítélte meg, hogy "viselkedése teljes egészében elfogadhatatlan és sérti a szakma jó hírnevét, valamint rombolja a fogorvosi szakma iránti bizalmat".

Továbbra is praktizálnak Magyarországon

A lap szerint az interneten fellelhető informá­ciók szerint a Nagy-Britanniában felfüggesztett vagy az ottani kamarából kizárt fogorvosok többsége továbbra is praktizál Magyarországon, sőt sokuk életrajzában kiemelt helyen szerepel az angliai tapasztalat. A külföldi elmarasztalások, eltiltások ily módon csak az alaposan kutakodó páciensek és esetleg egyes kollégák előtt ismertek, és nemcsak a betegek nagy része, de a szakma vezető testülete előtt is titokban maradhatnak - tájékoztat a lap, amelynek cikkéhez a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnökétől megtudták, hogy a GDC-től nem kaptak tájékoztatást ezekről az esetekről.

Hermann Péter azt mondja, szeretnének is ezekből kimaradni, mert meglátásuk szerint sok esetben hazánkban és külföldön egyaránt dolgozó, rendszeresen ingázó orvosokról van szó, akik a fogászati turizmusból élnek, márpedig a kamarának nincs kellő információja erről a területről ahhoz, hogy megalapozott véleményt fogalmazhasson meg.


Íme, az új magyar népbetegség

Népbetegségnek tekinthető Magyarországon a fogágybetegség - mondta Tián Tamás, a Szegedi Tudományegyetem oktatója. A tanársegéd szerint a magyar lakosság 80-85 százaléka szenved valamilyen szintű fogágybetegségben. Ebbe beletartoznak a legfelületesebb ínygyulladások és a fogak elvesztésével járó súlyos gyulladások is.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag