Baker-ciszta: ha feszül a térd

A Baker-ciszta pontos esetszáma nem ismert, a betegek bizonyos részénél ugyanis nem jár tünetekkel. Akiknél mégis, azok a térdhajlatban feszülő fájdalomra panaszkodnak.

"49 éves nő vagyok. Több problémával kapcsolatban szeretném a véleményét kérni. Kb. fél éve észrevettem egy csomót a bal térdhajlatomban. A háziorvos is, és a reumatológus is azt mondta rá, hogy Baker-ciszta. Az ultrahang vizsgálat azonban nem mutatott ki Baker-cisztát. Előfordulhat, hogy nem mutatja ki az ultrahang és mégis Baker-ciszta?" - tette fel a kérdést az Orvos válaszol rovatunkban az egyik olvasónk.

Rendelkezésére Dr. Megyaszai Márta reumatológus és sportszakorvos állt, aki szerint a térdízületi csomót több dolog is okozhatja, ennek egyike lehet a Baker-ciszta, melyet az ultrahang vizsgálat nagy valószínűséggel látna, ha lenne.

Sokak panasza a térdfájdalom, amely akár hetekig is elhúzódhat. Van néhány tippünk, hogy mi okozhatja!

A Baker-ciszta kialakulásának hátterében elsősorban az ízületi tok lazasága áll, ritkábban pedig valamilyen baleset (például valamilyen térdsérülés miatti porcleválás), vagy túlerőltetés váltja ki - mondta el a HáziPatika kérdésére Dr. Ormos Gábor reumatológus. Egy gyulladásos folyamat másodlagos eredménye ez, melynek során a térdízületben lévő folyadék felszaporodik, és kitágítja az ízületi üreget hátrafelé is. A térd hajlításakor ez a folyadék hátrapasszírozódik, tovább tágítva az amúgy is feszülő tokot. Ez merev érzetet kelt a térdhajlatban, melynek jól látható tünete az érintett terület duzzanata.

Nehéz megállapítani a Baker-ciszta esetszámát, sokszor ugyanis tünetmentes marad, ilyenkor pedig a beteg nem is fordul orvoshoz. Csak akkor okozhat problémát, ha a tok folyadékkal megtelítődve feszítő érzést indukál. Diagnosztika kézzel is történhet, biztos eredményt azonban csak az ultrahangos vizsgálat adhat. Ritkábban MRI-re is szükség lehet a beteg állapotának felméréséhez. A vezető diagnózis megállapítása ugyanakkor nem mindig egyértelmű a reumatológus szerint, a Baker-ciszta egy ízületi kopás kiterjedtebb formája is lehet például. Maga a lefolyás is egyénenként változó lehet: a gyulladás hullámzó tendenciát mutat, egy darabig túltermeli a folyadékot valamilyen okból, majd alábbhagy.

Nehéz megállapítani a Baker-ciszta esetszámát, sokszor ugyanis tünetmentes marad

Nehéz megállapítani a Baker-ciszta esetszámát, sokszor ugyanis tünetmentes marad

"Ekkor több kezelési módszer is ismert, elsősorban gyulladáscsökkentő gyógyszereket kap a páciens. Ritkább esetben a folyadékot le is kell szívni, majd ezután lehet megkezdeni a kezelést szteroidos injekciókkal. Műtétre csak a legvégső esetben kerül sor" - hangsúlyozta Dr. Ormos Gábor. Házilag jegeléssel és borogatással is enyhíthetünk a tüneteken, speciális gyógytornával pedig megerősíthetőek a térdet átfogó izmok.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: