Amit a Koenzim Q10 -ről tudni érdemes

A sejtek energiatermeléséhez nélkülözhetetlen koenzim Q10 (más néven ubiquinone) 1957-ben történt felfedezése óta a kutatások középpontjában áll.

A Magyar Kardiológusok Társasága Metabolizmus Munkacsoportja, az Egészséges Szívért Alapítvánnyal közösen tudományos szimpóziumot szervezett, amelyen vezető kardiológus, élettannal foglalkozó, belgyógyász professzorok ismertették a Q10 szervezetben betöltött szerepét, meghatározásának lehetőségét, a pótlás lehetőségeit, egyes szívbetegségekben gyógyszerként történő alkalmazásának feltételeit és lehetőségeit.

Számos megfigyelés igazolta, hogy nem csak az általános erőnlét megtartásában tölt be kulcsszerepet, de erélyes antioxidáns hatásánál fogva számos kórkép és krónikus betegség megelőzésében is szerepe lehet.

A koenzim Q10 vitaminszerű tulajdonságokkal rendelkező vegyület, ami azt jelenti, hogy nagyrészt külső forrásból jutunk hozzá, kis mennyiségben is nagyon hatékony. Fontos szerepe van az élő sejtek energiaképzésében, ami a sejteken belül elhelyezkedő parányi szervben, a mitokondriumokban megy végbe. Itt történik meg a táplálékból felvett energia kémiai energiává történő átalakítása és részben tárolása, melyet az ATP molekulák látnak el. Az emberi szervezet (ellentétben a valódi vitaminokkal) képes szintetizálni, de az életkor előrehaladtával a koenzim Q10 szervezeten belüli termelődése lecsökken. Vannak olyan egyének, akiknek genetikai hiba, vagy étrendi hiba miatt kevesebb Q10 termelődik a szervezetében már fiatalon is: Ennek komoly jelei mutatkoznak fáradékonyságban, a krónikus szív-érrendszeri betegségek korai kialakulásában.

A koenzim Q10 azon funkciója, mely a szervezet védekező rendszerének része, legalább ilyen nagy jelentőséggel bír. Ma már egyre többet tudunk meg arról, hogy a különböző káros hatások pl. sugárzás, levegőszennyezés, kemikáliák, stressz, stb. az egyébként életfontosságú oxigén-molekulákból is káros anyagot produkál, amit szabad gyöknek nevezünk. Ezen szabadgyökök, ha nagy mennyiségben felszaporodnak testünkben, szerveinkben, károsítják a sejtek működését, megtámadják akár még a sejtmagban védett helyen lévő örökítő-anyagokat a kromoszómákat is. Ilyen vonatkozásban is jelentős védelmi tényező a koenzim Q10, amely alkalmas a káros szabadgyökök megkötésére.

Sokáig nem volt lehetőség a koenzim Q10 pótlására, mivel előállítása nagyon körülményes volt. Mára azonban megoldódott ez a technológiai probléma és az emberi szervezetben termelődő koenzim Q10-zel megegyező molekulát fejlesztett ki a gyógyszeripar. Amennyiben külsőleg visszük be a koenzim Q10-et a szervezetbe, mintegy megemeljük a szervezet energia-szintjét, de úgy, hogy ezzel nem blokkoljuk, vagy csökkentjük a saját termelésű Q10-szintet sem. A koenzim Q10 molekula előállítása mellett másik nagy probléma a felszívódás megoldása volt. Mára olyan fejlett technológiával készül a koenzim Q10, amely a legjobb felszívódást tudja biztosítani.

Mivel a koenzim Q10 termelődése az életkor előrehaladtával - azaz idősebb korban - lecsökken , a Q10-et összefüggésbe hozták az öregedéssel is és mint úgynevezett "anti-aging" öregedés lassító vegyületet is számon tartják. Kétségtelen, hogy a koenzim Q10 leglátványosabb hatása a fiatalos életerő visszatérése és a kedélyállapot javulása, melyet számos esetben idősebb embereken mint tapasztalati tényt megfigyeltek.

A világ számos kutatóhelyén foglalkoznak a Koenzim Q10 szív-érrendszeri betegségek megelőzésében betöltött szerepével. Úgy tűnik, hogy a káros szabadgyökök az érelmeszesedés kiváltásában is jelentős tényezőnek számítanak, ezért a Q10 a prevenció egyik eszköze lehet. A koenzim Q10 nem doppingszer, ezért nagyon fontos, hogy megerőltető sportolásnál és különösen versenysportoknál a fizikai erőnlét megerősítésére szolgál. Elhízott egyének fogyókúrás programjában is szerepet kaphat, mivel javítja a fizikai terhelhetőséget. Japánban már 1960-tól kezdődően széleskörűen, kiterjedten alkalmazták étrend-kiegészítőként, de nagyobb dózisban a szívizom elégtelen működéséből adódó kórképekben gyógyszerként is.

A klinikai alkalmazás területein még további kutatások szükségesek. Annyi azonban mára is ismert, hogy nagyobb dózisra van szükség, mint az étrend-kiegészítőként ajánlható 20-30 mg. A koenzim Q10 a károsodott, gyenge szívet megerősíti, javítja a krónikus szívelégtelenségben szenvedők életminőségét és túlélési esélyeit. Erre nemzetközi tanulmányt szerveztek, melybe hamarosan magyarországi orvos kutatók is bekapcsolódnak. Annál inkább fontos ez, mivel Magyarországon a Q10 gyógyszerként is regisztrálva van.

Újabban kezdték vizsgálni nagy adagban adott Q10 szerepét egyes neuro-degeneratív betegségek kiegészítő kezelésében, valamint a sztatinok mellékhatásainak kivédésében.

A koenzim Q10-nek még igen nagy adagokban sincsenek számottevő mellékhatásai, ami egyáltalán nem elhanyagolható szempont, ha azon orvosi elvet tartjuk szem előtt, melyet már az ókori orvosok is hirdettek:

"nil nocere" azaz: ne ártsunk a betegnek!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)