Vállaljam, vagy ne vállaljam?

A cikk arra a kérdésre ad választ, hogy mit tartalmazhat a válsághelyzetbe került várandós nőkkel való elbeszélgetés, hogy mi a pozitív családtervezés és hogy mit takarhat a gyermekvállalásra való készségek fejlesztése.

Szeretném megosztani Önökkel, hogy mit foglal magában a válsághelyzetbe jutott nőkkel való elbeszélgetés, valamint a pozitív családtervezés és a gyermekvállalásra való készségek fejlesztése.

A Családvédelmi Szolgálatnál a nem kívánt terhességet viselőkkel való elbeszélgetések során gyakran azt tapasztaljuk, hogy az érintettnek időnként az a legfontosabb, hogy feltárhassa problémáit valakinek, kitárulkozhasson annak, akit bizalmába fogad. A védőnő együtt érző, feltétel nélkül elfogadó, hiteles és nyitott magatartásával segíti a gondok elmondását. A Családvédelmi Szolgálatnál az a célunk, hogy az anya úgy távozzon - ha nem is tudott dönteni - hogy ne szorongjon. Letisztázott alternatívákkal, tiszta gondolatokkal menjen haza, szem előtt tartva, hogy a kérőlap beadása előtt még három nap gondolkodási idő áll a rendelkezésére. Hozzá kell segíteni a felelős döntéshez. A zaklatottság, bizonytalanság, kétely, kétségbeesett állapot mindig rossz tanácsadó.

A védőnő minden esetben tájékoztatja a kérelmezőt azokról a lehetőségekről, amelyek a gyermek megtartása mellett szólnak:

  • a gyermekvállalás esetén elérhető állami és nem állami anyagi és természetben támogatások lehetőségéről (családi pótlék, gyes, főállású anyasági támogatása, eseti vagy rendszeres szociális segély),
  • szervezetek és intézmények létéről, amelyek erkölcsi és anyagi segítséget nyújtanak gyermekvállalás esetén,
  • az örökbefogadás lehetőségéről és feltételeiről,
  • a terhesség megszakítás körülményeiről, módjáról, veszélyeiről, az esetleges későbbi terhességre gyakorolt mellékhatásairól ( szövődményeiről).

A megértő beszélgetés esélyt adhat arra, hogy az anya elgondolkodjon, esetleg otthon ismételten átbeszélje krízisként megélt helyzetüket férjével, illetve partnerével, és pozitív döntés születhessen: elfogadják a gyermeket. Ebben az esetben vissza kell térni a kérőlappal, majd a területileg illetékes védőnőnél kell jelentkeznie a várandós anyának nyilvántartásba vétel céljából.

A tanácsadást felkereső nők körében a leggyakoribb válság a rossz szociális helyzet (nincs lakás, alacsony jövedelem, munkanélküliség), egyáltalán az egy főre jutó jövedelműk igen alacsony. A másik válsághelyzet, ami szintén nagy számban fordul elő, az egyedülállóság (fiatalkorú, hajadon, elvált, özvegy). Előfordul megromlott házastársi kapcsolat vagy az apa (férj, élettárs, partner) nem vállalja a közös gyermeket. Az egyedülállóság itt érzelmi és anyagi természetű.

Ezek a válságokok alapvetően befolyásolják a gyermekvállalás lehetőségeit, mert az anyagi biztonság hiánya, valamint az elhagyatottság, egyedüllét, támasz nélküliség negatív hatást gyakorol a gyermekvállalásra.

Amennyiben a terhes nő a lehetőségek ismertetése után úgy dönt, hogy nem tudja vállalni a gyermeket, a terhesség megszakítási kérőlap kitöltésére kerül sor. Az orvosi beavatkozás térítési díját a védőnő határozza meg az érintett nyilatkozata alapján. Van még 3 nap gondolkodási idő. Ha ennek letelte után is a terhesség megszakítása mellett dönt, felkeresheti az illetékes kórházat vagy az általa tetszőlegesen választott nőgyógyászati intézményt, ahol ezt elvégzik, a térítési díj befizetésének igazolása után.

Pozitív családtervezés

A családalapításra legalkalmasabb korú nők esetében beszélhetünk pozitív családtervezésről, ha az egzisztenciális feltételek (lakás, jövedelem) megvannak, állandó, felelősségteljes partnerkapcsolatban élnek, és gyermeket terveznek a leendő szülők. Olyan esetek is idetartoznak, ha a nő jelenleg nem kívánatos terhességet visel, de a későbbiekben családot terveznek. Ezekben az esetekben optimális fogantatásról kell beszélni.

Fontos, hogy a leendő szülők egészségi alkalmassága orvosilag kivizsgált legyen. Mind a nő, mind a férfi figyelmét fel kell hívni az egészséges életmód fontosságára a gyermek fogadása érdekében. Először a számára legmegfelelőbb (személyre szóló) védekezést ajánljuk pl.: fogamzásgátló tabletták szedése a nőgyógyász megítélése alapján. Fel hívjuk a figyelmet arra, hogy tervezett gyermek esetén a megtermékenyülés előtt legalább három hónappal abba kell hagyni a tabletta szedését.

A gyermekválalási kedv felébresztése

A gyermekvállalási kedv kialakítását nagyon korán, már a családban nevelkedő gyermek életében el kell kezdeni. Ugyanebben a szellemben a tanintézetekben meg kell tanítani a gyermeket arra, hogy mi az igazi érték, mi a helyes fontossági sorrend, mi a lényeges az életben. Más "szemüveggel" kell meglátni a lényegi értékeket, más értékítéletre van szükség. Az ilyen szemlélettel az anyaságra felkészített fiatalok nagy valószínűséggel örömmel vállalják születendő gyermeküket. Igen fontos a családi életre való nevelés, az otthon látott családi modell, a döntéshozatalra, családalapításra képes személyiség kialakítása. Az anyai ösztön készségének fejlesztését tehát már a családban meg kell kezdeni, és az iskolai oktatásban ezt tovább kell erősíteni.

A párkapcsolatban a partner megválasztása igen meghatározó a gyermekvállalás szempontjából. Fontos, hogy ne csak a szexuális élet, mint örömforrás legyen döntő, hanem az egymásra odafigyelés, az egymás iránti felelősség vállalása, az élet egyéb területein közös érdeklődés keresése, az állandóságra törekvés, hosszú távú tervek készítése, tudatos családtervezés. Az a tapasztalat, hogy a házasságban élő fiatalok - mivel a kapcsolat szorosabb, biztonságot nyújtó - nagyobb felelősséggel és korábban vállalkoznak családalapításra.

Az egészségkultúra színvonalának emelkedését mutatja a tudatos családtervezés. A fogamzásgátlási lehetőségek ismerete, ezek helyes alkalmazása csökkenti az abortuszok számát. Így nem lesz az abortusz születésszabályozó eszköz. A helyes fogamzásgátlás elsajátításával és alkalmazásával a lakosság létszáma még nem fog emelkedni. A korszerű fogamzásgátlással a később tervezett terhességek bekövetkezésének és kimenetelének a kilátásai lesznek jobbak.

A Családvédelmi Szolgálat feladata a védekezés mint a születésszabályozás ismertetése, terjesztése, hogy a későbbi időre tervezett gyermekvállalás esetén ne legyen károsító hatása az abortusznak a születendő gyermekre. Ahhoz, hogy az utódok egészsége jobb legyen, szükség van a családtervezési tanácsadásra, ahol felhívják a figyelmet az alkalmassági vizsgálatok fontosságára, a betegségek kiszűrésére, az egészség feltételeinek megteremtésére és az optimális fogantatás felkészítéséra.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +23 °C

Általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén, kétharmadán - erőteljes gomolyfelhő-képződéssel. Délelőtt helyenként, délután viszont egyre több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás, erős, viharos széllökés, jégeső is kísérheti, néhol heves zivatar sem kizárt. A Dunántúl nyugati felén nem valószínű csapadék, legfeljebb az Alpokaljára sodródhat be egy-egy csapadékgóc. Az északi, északkeleti szél főként a Dunántúlon és északkeleten élénk, néhol erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán nagyrészt 30 és 37 fok között várható, de az Alföld délkeleti felében továbbra is előfordulhatnak 40 fok körüli értékek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra