Az endometriózis kezelési lehetőségei

Az endometriózis gyógyítása, kezelése hosszan tartó, nagy körültekintést és türelmet igénylő folyamat. A legfontosabb cél a fájdalom csökkentése, az életminőség javítása, de a terápiát az is befolyásolja, hogy a beteg szeretne-e gyermeket vagy sem.

Az endometriózis kezelésében a legfontosabb az egyénre szabott terápia, illetve a beteg és az orvos megfelelő együttműködése. A betegséget ugyanis az esetek többségében teljesen meggyógyítani nem lehet, a kiválasztott terápia azonban csökkentheti a fájdalmat, a túl erős menstruációs vérzést, valamint a görcsöket, javíthatja az életminőséget, megállíthatja vagy lelassíthatja a betegség továbbterjedését, illetve visszaállíthatja a fogamzóképességet.

A kezelés történhet gyógyszerekkel vagy sebészi eljárásokkal, esetleg a kettő kombinációjával. Azt, hogy melyik kezelést javasolja a szakorvos, a beteg életkora, a betegség súlyossága, az elváltozás nagysága, kiterjedése dönti el, de természetesen szerepet játszik az is, hogy a páciens szeretne-e még gyereket vagy már többször szült-e előtte.

Sebészeti eljárások

A szakemberek a műtéti eljárások három típusát különböztetik meg: az elsőben csak az érintett szöveteket, összenövéseket távolítják el - lehetőleg minél kisebb beavatkozás során -, így a fogamzóképesség megmarad. Ez a legideálisabb megoldás fiatalabb nők esetében, akik még a menopauza előtt vannak és szeretnének gyereket vállalni. A laparoszkópos beavatkozással az összenövéseket és az endometriózis-szigeteket metszik ki vagy égetik ki lézerrel. Azonban a műtétet követően is szükség van kiegészítő hormonális kezelésre, elsősorban azért, hogy a betegség ne újulhasson ki.

A második típusú beavatkozásoknál a petefészkek megmaradnak, de a méhet eltávolítják, míg a legradikálisabb eljárás során - főleg idősebb korban, amikor a páciens már nem akar gyermeket -, a méh, a petefészek és a petevezetékek eltávolítása egyaránt megtörténik.

Gyógyszerrel az endometriózis ellen

Mivel az endometriózis kapcsolatba hozható a petefészekben termelődő hormonokkal, azok a gyógyszerek, melyek "elnyomják" ezeket a hormonokat, segíthetnek a betegség kezelésében. A GnRH analógoknak az alapelve pontosan ez, vagyis a petefészkek hormontermelésének ideiglenes felfüggesztése. Azonban hosszú távú alkalmazásukat korlátozzák gyakori mellékhatásaik.

Tartós vérzésmentesség érhető el még kombinált fogamzásgátló tabletták használatával is, ezáltal csökkenthető a retrográd (a méh űréből a petevezetékeken keresztül a hasüreg felé visszaáramló) menstruáció. Mindemellett a kombinált fogamzásgátló tabletták közül egyiket sem törzskönyvezték endometriózis kezelésére az illetékes hatóságok.

Áttörést az olyan gyógyszerek jelenthetnek, melyek hatékonyan csökkentik az endometriózisos elváltozások méretét és kiterjedését, valamint csillapítják a fájdalmat. Mindeközben a korábbi gyógyszeres kezelésekkel szemben hosszú távú alkalmazásuk jobban tolerálható.

L.PH.WH.Gynec.1905.2011-03-25

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció