Anna rettegett napjai

Számos nő van, aki szorongva várja a "piros betűs" napokat, mivel azok az átlagosnál jóval nagyobb fájdalommal járnak a számára, ráadásul környezetének értetlenségével is szembesülnie kell. A jelenség oka egy különös betegség, az endometriózis is lehet.

"Nem képzelődöm, rosszul vagyok!" A most 31 éves Anna évekig szenvedett attól, hogy minden hónapban igen erős görcsökkel, intenzív fájdalommal jelentkezett a menstruációja. - Már a vérzés megjelenése előtti napon erős hasi és deréktáji fájdalmat éreztem, ami aztán a menstruáció öt napja alatt alig csillapodott - idézte fel megpróbáltatásait. - Nagyon rosszul éreztem magamat, görcsöltem, sokszor szinte kiegyenesedni is nehezemre esett, de a hagyományos fájdalomcsillapítók alig használtak valamit. Egyáltalán nem könnyítették meg a dolgot a munkatársaim sem, hiszen még a nők sem értették, miért okoz nekem ennyi kínlódást ez az amúgy természetes dolog, a női ciklus.

Nem esett jól, amikor ilyeneket vágtak a fejemhez: "Ha mi kibírjuk, neked is ki kell bírnod, miért lenne neked más?" "Biztosan csak beképzeled magadnak, hogy sajnáljanak, hogy otthon maradhass!" Még talán a leginkább jóindulatú az a kolléganőm volt, aki azt feltételezte, hogy "pszichés alapon" alakultak ki a görcseim... A családomban sem találtam igazán megértésre, különösen, mert az édesanyám is hasonlóképpen élte meg a havi vérzéseit. Sajnos, egy darabig én is elhittem, hogy ez így természetes - biztosan velem van a baj, esetleg az átlagosnál rosszabbul tűröm a fájdalmat - és nem azonnal kezdtem el utánajárni, mi okozhatja a heves menstruációs fájdalmakat.

Vizsgálatról vizsgálatra

A nőgyógyászati rutinvizsgálat nem mutatta ki, hogy bármilyen szervi elváltozás, betegség állna a jelenség hátterében, az orvosom nem tapintott ki semmilyen rendellenességet, és a rákszűrő és laboratóriumi vizsgálatok is negatívak voltak - folytatta esetének leírását Anna. - Akkor szántam el magam alaposabb szakorvosi kivizsgálások kérésére, amikor egyéb, ijesztő tünetek is jelentkeztek, például a közösülés is kezdett fájdalmassá válni. Nőgyógyászom hüvelyi, majd hasi ultrahangvizsgálatot javasolt, amelyet aztán a laparoszkópiás biopszia (szövetminta kimetszés) követett. Mindezek alapján született meg a diagnózis: endometriózisom van. Az orvosom elmagyarázta ennek az elváltozásnak a lényegét: a méhnyálkahártya szövetének levált darabkái a méhemből kijutottak és rendellenes helyen megtelepedve kisebb-nagyobb csomókat alkotnak.

Ezek a csomók azért okoznak havonta rendszeresen gondokat, mivel ugyanúgy reagálnak a ciklus hormonváltozásaira (például egyes szöveteik megvastagodnak, majd vérzés kíséretében leválnak), mint a funkciójának megfelelő helyen, a méh belső felületén az azt borító nyálkahártya. Az orvos nem titkolta el azt sem, hogy a havonta visszatérő fájdalmaknál, kellemetlenségeknél nagyobb bajt is kiválthat az endometriózis: hasüregi összenövéseket, elzáródást, gyulladásokat, hegesedést okozhat, és nagyon megnehezíti a teherbe esést, így mindenképpen foglalkozni kell vele.

Az én esetemben a több hónapig tartó gyógyszeres kezelés meghozta az eredményét: mára a menstruációs problémáim jelentősen enyhültek, nem kell heves fájdalmaktól, átmeneti munkaképtelenségtől félnem. A tapasztalataimat azért meséltem el, hogy sorstársaimnak felhívhassam a figyelmét: nem kell beletörődniük a havonta jelentkező kellemetlenségekbe, érdemes alaposabb kivizsgálást kérniük, hiszen erre a (szerencsére többnyire kezelhető) betegségre is gondolni kell a szokottnál erősebb menstruációs fájdalmak esetén - mondta Anna.

L.PH.WH.Gynec.1887.2011-03-22

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés