A PCOS hajszolta korai házasságba és terhességbe a 27 éves nőt

Az orvos tanácsa a PCOS-re a korai házasság, és szülés volt.

Sajnos Bangladesben nem egyedi az, hogy a PCOS-sel, vagy bármilyen hormális problémával küzdő nőket idő előtti házasságba és korai gyerekvállalásba hajszolják. Pedig ezek helyett vannak megfelelőbb kezelések, és megoldások. 

Mi az a PCOS?

Policisztás ovárium szindrómáról akkor beszélünk, ha a petefészekben nagyon sok apró ciszta jelenik meg. Nem betegségről van szó, inkább a petefészek olyan állapotáról, amelynek következményei lehetnek. Összetett, több szervet érintő kórképről van szó.

Dr. Zakia Sanjari bangladesi szülész-nőgyógyász a The Daily Starnak elmondta: "A PCOS-páciensek két kategóriába sorolhatók. Az első csoportba a fiatalabb, szabálytalan menstruációval rendelkező betegek tartoznak, náluk legalább 70 százalékban elhízás is jelentkezik. Az ő fő gondjuk a szabálytalan menstruációs ciklus, a bőrproblémák és a férfiakhoz hasonló mintázatú, sötét vagy durva szőrzet túlzott növekedése az arcon, a mellkason és a háton. A második csoportot a 20-as, 30-as éveik közepén járó nők alkotják, akik házasodni készülnek vagy teherbe akarnak esni. Akkor derül ki, hogy PCOS-ben szenvednek, amikor a fogamzásgátlók elhagyása után rájönnek, hogy a menstruációjuk nem rendszeres, vagy megpróbálnak teherbe esni, de ez nem sikerül." 

Mik lehetnek a PCOS okai?

A policisztás ovárium szindrómának két formája van, az egyik örökletes, a másik nem. Nem tudják pontosan, hogy miként öröklődhet, de családon belüli halmozódást már megfigyeltek, ami mindenképp örökletességre utal. Akkor tehát nagyobb eséllyel alakul ki ez a probléma, ha valakinek az édesanyja is érintett. A panasz spontán megjelenésének oka szintén nem ismert.

Dr. Zakia Sanjari szerint a PCOS gyakran alakul ki olyan nőknél, akiknek a családjában már előfordult PCOS, inzulinrezisztencia vagy metabolikus szindróma. 

PCOS, mensturáció,
A PCOS-t sok orvos még a mai napig félrekezeli (Foto: Gettyimages)

Az orvos fel szeretné hívni arra a figyelmet, hogy milyen sok nő tapogatózik sötétben az egészségi állapotával kapcsolatban, ami megnehezíti számukra a tünetek hatékony kezelését PCOS esetén (is). Ami azonban még aggasztóbb szerinte, az az interneten elérhető számtalan zavaros információ és az egészségügyi szakemberek, akik túl gyorsan írnak fel gyógyszereket a hormonszintek beállítására ahelyett, hogy életmódbeli változtatásokat javasolnának a betegeknek.

Még mindig sok a babona a női test természetes folyamataival kapcsolatban

A túl sok vagy akár a túl kevés információ is életeket változtathat meg. Ez történt Zaima Hamid Zoa, 27 éves bangladesi nő esetében is:

"Nagyon korán jött meg a menstruációm. Azóta rendszertelen volt, és mindig változatos javaslatokat kaptam a ciklusom szabályozására, anélkül, hogy orvoshoz fordultam volna. Azt mondták például a családtagjaim, hogy azért jön meg túl hamar a menstruációm, mert túl sok csirkét ettem. Évekig csak küzdöttem a rendszertelen menstruációval úgy, hogy nem jutottam el orvoshoz ezzel a problémával, így megfelelő diagnózist sem kaptam."

Végül Zoa elment a helyi orvoshoz a tüneteivel, de nem kapott igazi, szakmai segítséget, kezelést, helyette az orvos belehajszolta a korai házasságba és szülésbe.

"Amikor megkaptam a diagnózist, az orvos azt mondta, hogy ez semmiség, és a házasság után elmúlik - mesélte Zoa. - Azt is mondta, hogy a jövőben nehezen fogok teherbe esni. Emiatt a családom állandó nyomást gyakorolt rám, hogy korán házasodjak meg. Az akkori párom nagyon megértő volt, végül úgy döntöttünk, hogy összeházasodunk. Egy hónappal az esküvőnk után az anyósom megtudta, hogy PCOS-em van, ezt rögtön megbeszélte a saját nőgyógyászával, aki azt tanácsolta, hogy mielőbb essek teherbe."

Számtalan nő szembesül hasonló helyzettel Bangladesben, ha PCOS-ről van szó. Amit azonban az orvosok gyakran nem vesznek figyelembe, hogy a páciens talán nem is akar teherbe esni. Még ha akarna is, a minél korábbi házasságkötés és az azonnali gyerekvállalás nem az egyetlen módja annak, hogy egészséges gyermekük szülessen.

A petesejtek lefagyasztása és a termékenységi kezelések egyre hatékonyabbak, a legtöbb nőgyógyász mégis inkább a konzervatív, sok esetben a zaklatással határos megközelítést választja.

 "Igaz, hogy sok orvos azt javasolja, amikor egy páciens PCOS-szel fordul hozzájuk, hogy házasodjon meg és legyen terhes minél hamarabb. Azért teszik ezt, mert így működik a társadalmunk, az orvosok pedig tisztában vannak a bangladesi elvárásokkal. Ha az orvos észreveszi, hogy a páciensnek nem sok egészséges petesejtje maradt, és a 20-as évei közepén jár vagy annál idősebb, akkor pontosan tudja azt is, hogy arra a nőre nagy nyomás nehezedik, hogy hamarosan gyermeket vállaljon, és mire elhatározza magát, lehet, hogy már túl késő lesz. Ebben az esetben tehát teljesen normális, hogy az orvos felhívja a páciens figyelmét a terhesség esélyeire. A PCOS azonban nem egyenlő a meddőséggel, különböző stádiumai és formái lehetnek. Lehetséges kezelni a PCOS-t és gyógyszer nélkül teherbe esni." - mondja Dr. Sanjari.

Mivel leginkább a termékenység miatt aggódnak, a vnőgyógyászok gyakran nem beszélnek a PCOS-betegekkel a szervezetre gyakorolt egyéb hosszú távú hatásokról. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása, a szívproblémák és a magas vérnyomás csak néhány ilyen következmény lehet. Bizonyos rákos megbetegedések, például petefészekrák, mellrák kialakulásának kockázata is nagyobb náluk.

A PCOS-szel együtt élni nehéz, de a kezeléssel kapcsolatos tudatosság, az egészségügyi szakemberek és a családtagok együttérzése megkönnyítheti a folyamatot.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on! 

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra