12 ok, ami miatt fokozottan kell számolnia a gombával!

Ha az egyensúlyban élő mikroorganizmusok valamelyike túlsúlyba kerül, a normál hüvelyflóra felborul. Az alábbiakban felsoroljuk a hüvelygyulladások leggyakrabban előforduló okait.

A szexuális partner gyakori váltogatása

Ilyen szempontból is megéri hűségesnek lenni! Növeli a rizikót a szexuális élet korai kezdése is.

Az orális szex

Bár a bakteriális és gombás hüvelyfertőzés (hüvelygomba) nem szexuálisan terjedő betegségek, a szexuális szokásoknak szerepe van a kialakulásukban.

A hormonális egyensúly ingadozásai

Az életkorral járó vagy például terhességgel kapcsolatos hormonális változások felboríthatják a normál hüvelyflóra egyensúlyát.

A túl gyakori hüvelyöblítés, irrigálás

Bizony, az intim tisztálkodás túlzásba vitele is okozhat bajt, hiszen általa nemcsak a kórokozók, hanem a jótékony baktériumok is elpusztulnak. A heti egyszerinél gyakoribb irrigálást a szakemberek nem tanácsolják (van, aki még ezt is feleslegesnek tartja).

A spermaölő anyagok

Spermaölő anyagot tartalmaznak a fogamzásgátló zselék, habok, továbbá egyes fogamzásgátló eszközök hatékonyságát is ilyen bevonattal fokozzák. Ezek a vegyületek is hozzájárulhatnak a hüvelyflóra egyensúlyának felborításához.

A helytelen intim higiéné

A menstruáció idején használt betét vagy tampon túl hosszú ideig tartó alkalmazása is bajt okozhat, hiszen jó táptalajt biztosít a kórokozók elszaporodásának.

Hátsó fertály

Kiemelten fontos a toalettpapír helyes használata. Elölről hátrafelé tanácsos tisztálkodni, hogy a végbél felől a kórokozók be ne jussanak a hüvelybe. A hüvelyi gombás fertőzést leggyakrabban okozó Candida gomba természetes belső "lakhelye" a bélcsatornában van. Sokszor innen ered a fertőzés.

Gyógyszerek

Magas hormontartalmú gyógyszerek és szteroidok alkalmazása felboríthatja a hüvelyflóra természetes egyensúlyát. A széles spektrumú antibiotikumok nemcsak a kórokozókat pusztítják el, hanem a tejsavbaktériumokat is.

Káros szokások

A dohányzás, az alkoholfogyasztás a szervezet védelmi rendszerének meggyengítésével járul hozzá a hüvelyi fertőzés illetve gyulladás kialakulásához.

Az öltözködés is számít

Sokan nem is gondolnak rá, de a hüvely egészségének nagyon árthatnak bizonyos öltözködési szokások is, például a szoros farmer, a tanga bugyi vagy egy-egy nem kellően tisztítható, fertőtleníthető, műanyag fehérnemű, esetleg vizes fürdőruha hosszas használata.

Betegségek

Vannak olyan betegségek, amelyek fennállása fokozza a gombás fertőzés kialakulásának veszélyét. Ilyen például a vashiányos anaemia, a cukorbetegség és az immunhiányos állapotok például a HIV-fertőzés is.

Sok édesség

A csokoládé és más édességek, szénsavas cukros üdítőitalok fogyasztása is kockázatnövelő, hiszen a gombák "imádják" a cukrot és jól szaporodnak tőle.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció