Oxigénhiányos agy - tanulhatnánk egy állattól

Ez a kivételesen csúnya állat, a csupasz földikutya jobban bírja az oxigénmegvonást, mint az ember - derül ki a chicagói Illinoisi Egyetem kutatóinak közleményéből.

A földikutya agya több mint fél órán keresztül képes elviselni az extrém oxigénhiányt is. Az afrikai csupasz földikutyák csaknem két méterrel a föld alatt háromszáz fős csapatokban élnek. A hely szűkös, a széndioxidban gazdag ám oxigénben szegény levegő kevés. Az általuk belélegzett levegő bármely más emlőst elpusztítana, vagy visszafordíthatatlan agykárosodást idézne elő. A földikutyák szervezete azonban alkalmazkodott az oxigénhiányos környezethez: az állatok tüdejében, vérében és idegsejtjeiben olyan változások mentek végbe, melyek segítségével agyuk olyan alacsony oxigénszint mellett is működik, melyet más emlősök nem tudnak elviselni.

Extrém esetben a csupasz földikutyák idegsejtjei hatszor hosszabb oxigénmegvonást is elviselnek, mint az egérneuronok, mondta el John Larson, pszichológus docens. Meglepő, de az idegsejtek elektrofiziológiai tulajdonságai a sejtek éretlenségére utalnak. Thomas Park kutató szerint az oxigénmegvonással szembeni ellenállás egyszerűen evolúciós alkalmazkodás, hogy az állatok túléljenek az alacsony oxigéntartalmú élőhelyükön. Már csak ki kell deríteni, hogyan képesek a földikutyák védekezni, és talán segíteni lehet a szívroham, agylágyulás, vagy éppen fulladás miatt oxigénhiányos körülmények közé kerülő betegeken. A vizsgálat eredményei a NeuroReport online számában olvashatók.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: