Súlyos bajhoz vezethet a korai klimax

Egy friss kutatás szerint a klimax, illetve a hormonterápia ideje egyáltalán nem mindegy, és közük lehet az Alzheimer-kór kialakulásához. A neurológiai betegségre jellemező tau fehérjéket ugyanis olyan nők agyában mutatták ki nagy számban, akik fiatalon estek át a menopauzán, vagy későn kezdték meg a hormonterápiát. Az viszont még nem bizonyítja, hogy ilyen szempontból veszélyes lenne bele a hormonkezelés.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy az Alzheimer-kór nagyobb eséllyel alakul ki nőknél, mint férfiaknál - írja a CNN. Az eddigi kutatások szerint a betegek kétharmada nagy valószínűséggel azért a nők közül kerül ki, mert összefüggés van a hormonháztartás és a betegség kialakulása között

Egy új tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik korán (40-45 év között), vagy idő előtt (40 évesnél fiatalabban) klimaxolnak, vagy akik a menopauza után több mint öt évvel kezdték el a hormonpótló terápiát, több tau fehérjét mutattak ki. Ezek a fehérjecsomók pedig a béta-amiloid plakkokhoz hasonlóan nagyban hozzájárulnak az Alzheimer kialakulásához. Ez a növekedés viszont csak azoknál a nőknél történt meg, akiknek az agyában eleve több béta-amiloid volt.

Azoknak a nőknek viszont, akik időben kezdték meg a hormonterápiát, a menopauza után, nem volt sem több, sem kevesebb tau fehérjéjük. "Ez azért jó hír, mert így továbbra is használhatjuk a hormonterápiát a menopauza tüneteinek enyhítésére" - közölte a tanulmány fő szerzője, Gillian Coughlan, a bostoni Massachusetts kórház neurológiai kutatója. Összesen 193 nőt és 99 férfit vizsgáltak meg a tanulmányukhoz.

Alzheimer-kór, hormonterápia
Az Alzheimer-kór világszerte egyre több embert érint. Fotó: Getty Images

Más orvosok viszont felhívták arra a figyelmet, hogy ez még nem jelenti azt, hogy a hormonterápia minden esetben Alzheimer kialakulásához vezet. "A kutatók nem követték nyomon a vizsgált alanyokat, ezért nem lehet tudni, hogy a nagyobb fehérje számmal élő nők mutatták-e később demencia jeleit. Nem lehet egyértelműen okot és okozatot megállapítani a tanulmányuk alapján" - írja Sara Imarisio, a brit Alzheimer Kutatóközpont munkatársa. Szerinte senki se riadjon vissza a hormonterápiától, viszont előtte mindenképpen konzultáljon az orvosával, ha aggódik a kezelés mellékhatásai miatt.

Dr. Liz Coulthard, a Bristoli Egyetem neurológia tanszékének professzora is tovább kutatásokat javasol a területen, amelyek során éveken át megfigyelik a hormonterápián átesett nőket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés zavarja. Estefelé főleg nyugaton, északnyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket lokálisan intenzív csapadék, viharos erejű széllökés, jégeső kísérhet. A zivataroktól függetlenül legfeljebb megélénkül a délire, délkeletire forduló szél. Késő estére is csak 25 és 33 fok közé csökken a hőmérséklet. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra