Terjed az influenza a gyerekek között

A megszokotthoz képest mintegy három-négyszer több páciens fordul meg a gyermekorvosi praxisokban - mutatott rá dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) elnöke. Hozzátette, mindennek tükrében már influenzajárványról lehet beszélni.

Egyelőre ritkán fordul elő, hogy valaki egyszerre kapja el a koronavírust és az influenzát.

A házi gyermekorvosok a teljes idei tanévben sok légúti betegséggel találkoztak. Előbb az új koronavírus delta, majd az omikron variánsa fertőzött meg sok gyereket. Bár a koronavírus-járvány ötödik hulláma immár lecsengőben van, de enyhülés ezzel együtt sem következett be, mert közben az influenza és egyéb vírusok is gyorsan terjednek a kicsik között - mondta el az InfoRádiónak nyilatkozva Havasi.

influenza, láz, betegség, légúti fertőzés, gyermek, lázmérés, anya
Sok gyermeket fertőz meg a mostani időszakban az influenza. Fotó: Getty Images

Kifejtette, járványmentes időszakban legfeljebb napi 20-30 esetet jelentenek a házi gyermekorvosi praxisok, ehhez képest jelenleg naponta 80-100 kisgyereket visznek orvoshoz szüleik légúti panaszokkal. A vírusfertőzésekre ráadásul bakteriális fertőzések is rátelepedhetnek, ami még súlyosabb szövődmények, így például gége-, középfül-, mandula- és akártüdőgyulladásveszélyét is magában hordozhatja.

A HGYE elnöke kitért rá, influenza esetén riasztó tünetekkel jelentkezhet a fertőzés. Nem ritka, hogy az előző nap még teljesen panaszmentes gyermeknél hirtelen magas, 39-40 fokoslázalakul ki. A betegség első napjaiban jellemző a száraz köhögés is, amely aztán fokozatosan hurutos köhögésbe csap át. Bár szintén rémisztő lehet, ahogy hallhatóan felszakadozik a köhögés, a szakember szerint azonban ez már a gyógyulás felé vezető utat jelzi.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb, a március 14-20. közötti hétre vonatkozó jelentése szerint százezer lakosra vetítve 256,6 beteg fordult orvoshoz az országban influenzaszerű panaszokkal, ami jelentősen meghaladja a járványküszöböt. Az összes beteg közel fele, 44,9 százaléka a gyermekek közül került ki.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)