Tényleg megvéd a vegán étrend a Covidtól?

Egy nemrégiben megjelent tanulmány hatására rohamosan hirdetik a növényi alapú életmód előnyeit, egyebek mellett, hogy megvéd a koronavírus-fertőzéstől. Itt a tudomány válasza arra, hogy jogos-e a felhajtás.

Egy nemrégiben megjelent publikáció nyomán újabb és újabb cikk jelenik meg azzal kapcsolatban, hogy a vegetáriánus vagy vegán étrend segíthet megvédeni a koronavírus-fertőzés ellen, vannak azonban szakértők, akik szerint ez nem állja meg a helyét. Egy brazil kutatócsoport ezért most – bizonyítva a feltevést – 702 felnőtt (424 mindenevő és 278 vegetáriánus vagy vegán) adatait vizsgálták meg – számol be a közelmúltban véget ért kutatásról az IFL Science.

vegetáriánus, vega, vegán, zöldség, gyümölcs
A vegetáriánus étrend is lehet változatos. Fotó: Getty Images

Van összefüggés, mégsem egyértelmű

A teljes 702 fős csoportból 330-an (47 százalék) esett már át legalább egyszer a koronavírus-fertőzésen. Közülük 224-en enyhe, míg 106-an közepes tünetekről számoltak be. Az adatok elemzése azt mutatta, hogy a mindenevőknél a fertőzés előfordulása gyakoribb volt (52 százalék), mint a vegáknál (40 százalék). Ráadásul nagyobb valószínűséggel nehezebben is élték meg a betegséget: 18 százalékuk számolt be közepesen súlyos vagy súlyos tünetekről, szemben a növényevők 11 százalékával.

Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy a vegetáriánus étrend és az álmatlanság között van-e összefüggés. Itt az eredmény. 

Ami viszont árnyalja a képet: a húsmentes étrendet fogyasztók között kevesebb volt a már meglévő egészségügyi probléma, magasabb volt a fizikai aktivitás és alacsonyabb az elhízás aránya, ami a szerzők szerint a COVID-19 és szövődményeinek lehetséges kockázati tényezője. Összességében tehát a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a vegetáriánus vagy vegán étrendet követők 39 százalékkal kisebb valószínűséggel fertőződtek meg, mint a mindenevő étrendet követők.

Csak ez alapján könnyű lenne arra a következtetésre jutni, hogy az étkezési szokások megváltoztatása jelentős mértékben hozzájárulhat a betegség elleni védelemhez. A dolgok azonban sajnos ritkán ilyen egyszerűek, további kutatásokra és eredményekre van ugyanis szükség ahhoz, hogy ezt kijelenthessük. Más tanulmányok ugyanis kifejezetten arra a következtetésre jutottak, hogy néhány fontos tápanyag, amely segíthet az embereknek a Covid-19 elleni küzdelemben, valójában könnyebben elérhető a mindenevő étrenddel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd a másutt is erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből délutántól, késő délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar, sőt zivatarrendszer is kialakulhat, amely gyengülve haladhat északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 30 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra