Mit tegyek, hogy ne kapjam el?

Bár szerencsére mi nem így találkozunk vele rendszeresen, de az influenza dobogós helyen áll a súlyos, néha halálos szövődményekkel járó fertőző betegségek között. Van-e esélyünk megúszni az influenzás náthát? Mi köze a tisztaságnak a megelőzéshez?

Egy tiszta nő?

A fertőzés, azaz infekció nem más, mint a kórokozó mikroorganizmusok megtelepedése, majd elszaporodása. A mindennapi életben vajon milyen "tudományra kell szert tennünk", ahhoz, hogy meg tudjuk óvni magunkat és családunkat a fertőzésektől?

A betegségmegelőzéssel, a betegséget okozó környezeti tényezők elhárításával, szűkebb értelemben pedig a fertőzőbetegségek megelőzésével a hygiénia tudománya foglalkozik. A szóról elsőként talán a tisztaság ugrik be. Hygieia eredetileg nem a tisztaság, hanem az egészség görög istennője.

Anélkül, hogy a részletekig belemélyednénk e tudományágba, tekintsük át, milyen fertőzésektől kell tartanunk, mennyire elterjedt az influenza, végül milyen óvintézkedéseket kell tennünk.

Amit a kórokozókról tudni érdemes

A különböző mikroorganizmusok nem egyformán patogének, vagyis nem egyformán képesek megbetegíteni az embert, illetve más gazdaszervezeteket. A fertőzésekért felelős parányi lényeket a szakember szemében további két fontos tulajdonság jellemzi. A virulens mikroorganizmusok szaporák és szorgosan termelik méreganyagaikat, a kevésbé virulensek értelemszerűen lassabban teszik mindezt. Jellemző továbbá a kórokozónak a szervezetbe hatolásától a betegség megjelenéséig eltelő lappangási idő. Az influenza kórokozói esetében ez általában csupán egy-négy nap, a másik véglet alighanem az AIDS, ami tünetek híján szűrővizsgálat nélkül 5-10 évig is rejtve maradhat.

Egy 1995-ös adat szerint a legsúlyosabb fertőző betegségek sorát a légúti megbetegedések vezetik, egy év alatt 4,4 millió ember halálát okozták. 3,1 millió ember haláláért felelősek a hasmenéses emésztőrendszeri fertőzések és a tuberkulózis, őket követik a malária a hepatitis B, a kanyaró, az AIDS majd a tetanusz. Az influenzavírusok a listavezetők közé tartoznak, hiszen leggyakrabban légúti és emésztőszervi panaszokat okoznak.

Személyes higiénia

Attól függően, hogy elsősorban mi terjeszti a fertőzést, kerülnünk kell a kapcsolatot a kórokozót hordozó emberekkel, állatokkal, élelmiszerekkel, és fokozottan ügyelni kell a személyes tisztaságra. Járvány idején nem csak, vagy nem elsősorban a már beteg embertársainktól kell tartanunk, hiszen mire valaki megbetegszik, már 3-4 napja hordozhatja és terjesztheti a kórokozót.

A külvilágtól és embertársainktól természetesen nem kell menekülni, de mossunk gyakrabban kezet és arcot; hazaérkezéskor és étkezések előtt mindenképp. Váltsunk tiszta otthoni ruhát.

Amúgy se, de influenzás időkben végképp ne együnk mosatlan nyers élelmiszert - ki tudja, ki fogta meg előttünk. Ne használjunk másokkal közös edényeket. Alaposan, fertőtlenítőszerrel mossuk és meleg, folyó vízzel öblítsük el őket.

A gyerekeknek is fel kell hívni a figyelmét, hogy bármilyen csábító a barátnő szendvicse az iskolában, és bármilyen kedvesen kínálják meg, nem szabad beleenni más ételébe, beleinni más italába.

Arra az esetre, ha valaki megsértődne kedves kínálásának visszautasításán, nyugodtan mondhatjuk azt, hogy nem szeretnénk őt mi magunk megfertőzni, mert lehet, hogy bennünk lappang valami.

Az immunrendszer erősítése

A kipihent szervezet erős immunrendszere a legjobb védelem. Aludjunk tehát eleget. Az immunrendszer védekező mechanizmusaira építenek a különböző immunizálási technikák, így a védőoltások is. Akinél általános egészségi állapota miatt javallott, az orvosával beszéljen a lehetőségről. Sokan azonban ódzkodnak ettől a megoldástól, ami érthető. Tehetünk a megelőzésért szúrás és orvos nélkül is. A megfelelő vitaminellátásról remélhetőleg már szólnunk sem kell, annyira egyértelmű. A vitamindús zöldségek és gyümölcsök - a paprika, káposzta, citrom, narancs, kivi - mellett segít a szájon át bekerült kórokozók megfékezésében a természetes antibiotikumot tartalmazó hagyma és fokhagyma evése is.

A friss levegőn végzett rendszeres testmozgásra is jó lenne rászokni. Szokták mondani, hogy nem jó a hideg levegőn futni, mert megfájdul a torkunk. Pedig a testmozgás, egy jó kis futás kifejezetten segíti a nyákürülést a légutakból. Ha a kihűlt nyálkahártyán nincs, vagy nem kerül rá kórokozó, a testmozgás után kellemes fáradtságon és némi lihegésen kívül nagy baj nem történhet, sőt inkább valósággal fellélegzünk. A vérkeringést, a szervezet jobb tápanyag- és oxigénellátását segíti a szauna, a változó hőmérsékletű lábfürdő, zuhanyozás. Az orrnyálkahártyáját védi a kórokozók megtelepedésétől a sós vizes orrcseppes öblítés.

Ha mindezt megtettük, több energiát az influenza megelőzésére már nem célszerű fordítani, mert az aggodalmaskodás többet gyengít rajtunk, mint amennyit óvintézkedéseink erősítenek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció