Megtalálták az influenza gyenge pontját

Rendkívül ígéretes eredményeket értek el kutatók egy új típusú vakcinával állatkísérletek során: az oltás hosszú távú védelmet nyújthat az influenzavírusok számos altípusa ellen.

"A végső cél, hogy képesek legyünk egyszeri oltással is élethosszig tartó védelmet biztosítani" - fogalmazott a tanulmányt vezető Eric Weaver, a Nebraska-Lincoln Egyetem professzora. Az alapvető problémát ugyanis az influenzavírusok gyors mutálódása jelenti, ami miatt jelenleg csak szezonális vakcinák állnak rendelkezésre a betegség megelőzéséhez. Ezekkel legyengített vagy elpusztult vírusokat juttatnak a szervezetbe, így stimulálva az immunrendszert, amely ellenállóvá válik az adott kórokozótípus ellen.

Egy oxfordi kutatók által kifejlesztett univerzális influenza elleni vakcina már a klinikai tesztek első fázisán is túljutott. Részletek itt.

Az immunizálásban kulcsszerepet játszik egy fehérje, a hemagglutinin, amely az influenzavírusok felszínéről nyúlik ki. Ez a protein két részre tagolódik, egy fejre és egy törzsre. A ma is használatos oltások révén a fejjel szemben jön létre védettség a szervezetben. Eközben az univerzális vakcina kifejlesztésén dolgozó kutatócsoportok egy része inkább a fehérje törzsére koncentrál, mert ettől remél megoldást a problémára. A most megjelent új tanulmány szerőzi ugyanakkor teljesen más úton indultak el.

influenza elleni védőoltás, vakcina, univerzális influenzaoltás
Számos kutatócsoport dolgozik egy univerzális influenzaoltás kifejlesztésén

Az amerikai kutatók által megtervezett vakcina ugyanis az influenzavírusok négy nagy típusának génjeit tartalmazza, így a H1, a H2, a H3 és a H5 típusét. E gének valójában egy közös "ősi" szekvenciát képviselnek számos különböző influenzavírusban. Az állatkísérletek során ártalmatlanított - a természetben náthát okozó - adenovírusokat hordozóként használva juttatták egerek szervezetébe a négy ősi gént, majd kilenc különböző influenzatípus halálos dózisával fertőzték meg a rágcsálókat. Az így kapott eredmények kifejezetten biztatóak: a kilencből hét vírussal szemben hatékonynak bizonyult a védőoltás.

Persze, ez csupán kezdeti siker, a jövőben még számos kísérletre lesz szükség, hogy jobban feltárják, mennyire biztonságos és hatékony a vakcina alkalmazása. Ezzel együtt a kutatók remélik, hogy a megközelítés, amelyet alkalmaztak, egy nap elvezethet egy univerzális influenza elleni oltáshoz.

Forrás: livescience.com

Milyen gyógyszereket vethetünk be az influenza ellen, ha már felléptek a betegség első tünetei? Bízhatunk-e ilyenkor az antibiotikumokban? Részletek itt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: