Több mint 50 gyerek kapta meg az SMA-kezelést

Már több mint ötven gyerek megkapta az SMA (gerincvelői eredetű izomsorvadás) kezelésére szolgáló készítményt - közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Az SMA 2-es típusában szenvedő Levente - akinek az egész ország gyűjtött - megkapta a legdrágább gyógyszert, a 700 milliós Zolgensmát - részletek itt!

Megszületett a megállapodás az SMA kezelésére szolgáló, egyetlen Európában is törzskönyvezett készítmény forgalmazójával, így valamennyi 18 év alatti SMA-beteg hozzájuthat a kezeléshez.

SMA, gerincvelői izomsorvadás, mozgásszervi betegségek, kezelés,
Már több mint 50 gyerek megkapta a kezelést. Fotó: iStock

15 beteget kezelnek hamarosan

A Spinraza nevű készítményt 2018 elejétől Magyarországon is alkalmazzák a gerincvelői eredetű izomsorvadás kezelésére. A kormány 2018-ban egymilliárd forint többletforrást biztosított, így még abban az évben mintegy ötvenen kaphatták meg a kezelést. A gyógyszer forgalmazójával született megállapodás után újabb tizenöt beteg kezelése kezdődhet meg hamarosan - tette hozzá Kásler Miklós.

A betegséget egyébként sehol sem szűrik a világon, mert nem felel meg bizonyos kritériumoknak. Egy szűrés elindítása előtt például vizsgálni kell, hogy a betegségnek van-e pontos diagnosztikája, amellyel kimutatható, és azt is, hogy gyógyítható-e.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: