Több mint 50 gyerek kapta meg az SMA-kezelést

Már több mint ötven gyerek megkapta az SMA (gerincvelői eredetű izomsorvadás) kezelésére szolgáló készítményt - közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Az SMA 2-es típusában szenvedő Levente - akinek az egész ország gyűjtött - megkapta a legdrágább gyógyszert, a 700 milliós Zolgensmát - részletek itt!

Megszületett a megállapodás az SMA kezelésére szolgáló, egyetlen Európában is törzskönyvezett készítmény forgalmazójával, így valamennyi 18 év alatti SMA-beteg hozzájuthat a kezeléshez.

SMA, gerincvelői izomsorvadás, mozgásszervi betegségek, kezelés,
Már több mint 50 gyerek megkapta a kezelést. Fotó: iStock

15 beteget kezelnek hamarosan

A Spinraza nevű készítményt 2018 elejétől Magyarországon is alkalmazzák a gerincvelői eredetű izomsorvadás kezelésére. A kormány 2018-ban egymilliárd forint többletforrást biztosított, így még abban az évben mintegy ötvenen kaphatták meg a kezelést. A gyógyszer forgalmazójával született megállapodás után újabb tizenöt beteg kezelése kezdődhet meg hamarosan - tette hozzá Kásler Miklós.

A betegséget egyébként sehol sem szűrik a világon, mert nem felel meg bizonyos kritériumoknak. Egy szűrés elindítása előtt például vizsgálni kell, hogy a betegségnek van-e pontos diagnosztikája, amellyel kimutatható, és azt is, hogy gyógyítható-e.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)