Rendeltetésszerűen használja? Akkor is megbetegedhet a lába!

A lábunkat elrontottuk a cipőviseléssel, így ma már akkor is megbetegedhet, ha semmi mást nem teszünk vele, csak azt, amire való, tehát járunk rajta - mondja dr. Kökényesi Imre lábsebész.

A láb boltozatos szerkezetű: van elülső és hosszanti boltozata. Ez a boltozatos szerkezet tartja az egész testet. Szinte lengéscsillapítóként nyeli el a rezgéseket, melyek a lábon keresztül az ízületeket, gerinceket érik, ráadásul a boltozatok segítségével gördülünk járás közben a talpunkon.

Ha ez a két boltozat nem tökéletes, akkor fájdalom jelentkezik a lábban vagy a szervezet más részén.

Hogyan járunk?

A sarokcsontra helyeződik a testsúly kétharmad része, az előlábra pedig a testsúly egyharmada. Ha a medence előrebillen (mert például rossz cipőt hordunk) akkor a súlypont megváltozik, és a boltozatok lesüllyednek. Ilyenkor alakul ki a lúdtalp vagy a harántboltozat-süllyedés. Először letesszük a sarkunkat, majd átgördülünk, a legnagyobb terhelés a nagylábujjra esik, majd a mozgássor végén onnan rugaszkodunk el.

Ha például valaki évekig, évtizedekig hord túl magas sarkú cipőt, akkor nem tud a talpán gördülni. Lába a harántboltíven támaszkodik, ami ilyenkor túlterhelődik, lelapul, bütykösödik, és akár kalapácsujj is kialakulhat.

A bokaízület épségére is vigyázni kell, mert különben elkopik és később fájni fog!

Ha nem mozog, elsorvad!

Fontos, hogy az egészséges lábak megtartása érdekében a láb, talp saját izmait kell edzeni, nem pedig a lábszárét. A hagyományos, merevtalpú cipők használatakor sajnos a talp saját izmai teljesen hanyagolva vannak, egyáltalán nem engedik ezeket mozogni. Ez veszélyes, mert ami nem mozog, az elsorvad.

Tipikus, hogy körülbelül 30 éves kor fölött kezdjük érezni, hogy lábunk fáradékonyabb, könnyebben megfájdul - ez annak a jele, hogy elváltozások kezdődtek a szerkezetében.

Lúdtalp, illetve harántboltozat-süllyedés a gyors növekedés időszakában, tehát 7 és 10, illetve 16 és 20 év között is kialakulhat. A másik hajlamosító periódus nőknél a klimax tájéka, mert ilyenkor a hormonális változások miatt a szalagok, ízületek ismét gyengébbek lesznek. Ugyanígy a hormonális változások, illetve a súlygyarapodás miatt a terhesség ideje alatt is kialakulhat lúdtalp.

Fontos! A cipő olyan legyen, hogy ha mozog, akkor a láb ne csak lábszárból mozogjon, hanem a láb, a talp saját izmait is eddze!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció