Ízületkímélő sportok: így maradjon mozgékony

Igenis tennünk kell azért, hogy aktivitásunkat negyvenéves korunk után is megőrizhessük, és még legalább negyven évig sportos, izgalmas életet élhessünk. Mozogni, ízületkímélő sportokat választani időben kell mindenkinek!

Negyvenéves kor fölött sajnos már számolnunk kell azzal, hogy mozgásunknak saját testünk is gátat szab. Problémát elsősorban az ilyenkor kezdődő ízületi panaszok és a csontritkulás jelenthetnek, amelyek, ha nem figyelünk oda rájuk, idővel komoly gondot is okozhatnak. A csontritkulás megelőzésére különösen ügyelnünk kell, hiszen ez a probléma a 40 feletti nők körülbelül egyötödét érinti. Ezen anyagcsere-betegség kialakulásának kockázatát ráadásul éppen az inaktív, mozgásszegény életmód segíti elő. Ami egyben persze az is jelenti, hogy a megfelelő formában és kellő mennyiségben végzett testmozgás és gyógytorna segít a meglévő csonttömeg fenntartásában.

Nem véletlenül, ugyanis mint szakértőnktől, Simon Melinda gyógytornásztól megtudtuk, a mozgás olyan izom-összehúzódásokat hoz létre, amely a csontok számára egyfajta ingert jelent. - Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az izmok összehúzódása javítja a vérellátást, ezáltal pedig segíti a csontépítéshez szükséges ásványi anyagok beépülését a csontokba. A fizikai igénybevétel ebből kiindulva olyan inger, amely a csontszerkezet terhelésén keresztül a csonttömeg növekedését eredményezi - magyarázza szakértőnk.

Egyre megy a játék?

A gyógytornász kiemeli, hogy rendszeres torna azért is fontos, mert javítja az általános erőnlétet és az állóképességet, emellett megfelelő módon erősíti a gerincstabilizáló izmokat, segíti az összeszűkült izmok oldását, a gerinc helyes tartásának kialakítását és megőrzését. A mozgás ezen túlmenően az egyensúlyérzéket is javítja, és elősegíti a test rugalmasságának megtartását, a harmonikus mozgást megőrzését is. Az azonban koránt sem mindegy, hogy erőnlétünk megőrzéséhez mely mozgásformáktól reméljük. - A már kialakult csontritkulásos és ízületi kopásos betegeknek mindenképpen célszerű gyógytornászt felkeresniük, hiszen az állapotfelmérés után ők segíthetnek a személyre szabottan mozgásterápia összeállításában. Az általunk javasolt gyakorlatokat később akár otthon is végezhetjük, a lényeg egyedül az, hogy a begyakorolt mozdulatok végzésére hetente legalább háromszor-négyszer rászánjunk minimum fél órát - hangsúlyozza Simon Melinda.

Ízületkímélő sport például a jóga és a pilates

Ízületkímélő sportokat válasszunk!

Negyvenéves kor fölött a torna persze akkor is fontos, ha még nincs szó kialakult csontritkulásról és porckopásról. Ez esetben nem is szükséges feltétlenül gyógytornára járni, hiszen már a fitnesztermekben is több olyan mozgásforma érhető el, amely segíti a megelőzést. A legjobb mozgásformák:

  • pilates
  • hasznos lehet a jóga enyhébb változata
  • body art és gerinctorna
  • a kangoo az ízületeket is kíméli
  • egészséges porcok és csontozat mellett az aerobik sem okozhat gondot

A step-aerobikkal viszont már más a helyzet, ez ugyanis negyvenéves kor felett már nem igazán ajánlott, ugyanis árt az ízületeknek. Idősebb korban persze már nemcsak ezzel a mozgásformával, hanem a hagyományos aerobikkal is csínján kell bánni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az edzőtermeket el kellene kerülni, hiszen egyre több helyen tartanak olyan senior tornát is, amelyre akár még a nagymama is bátran elmehet. Ugyanebbe a kategóriába tartoznak a vízi tornák, amelyek ugyancsak kímélik a csontokat és ízületeket, és amelyeken kortól függetlenül ugyancsak bárki részt vehet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: