Tüdőgyulladás nyáron?

Ugye ön sem szeretne ilyet? Pedig könnyen lehetséges, ha helytelenül használja a klímaberendezést! Fogadja meg tanácsainkat, kerülje el a légkondi-betegségeket!

Bár a klímaberendezés a múlt század találmánya, nálunk az utóbbi évtizedben lett igazán népszerű: a közintézmények és a munkahelyek után az autókban, sőt az otthonokban is egyre többen élvezik a hűsítő hatását.

Azt azonban kevesen tudják, hogy mint minden háztartási eszközt, ezt is meg kell tanulni helyesen és biztonságosan kezelni, hiszen a megfelelő tisztítás és beállítás nélkül akár tüdőgyulladást is okozhat. Hogy a nyári időszak valóban kellemesen, és ne betegséggel teljen, adunk néhány tippet, mire érdemes figyelni a légkondicionálók használatakor:

1. Vásárlásnál válasszunk a hűteni kívánt helyiség méreteihez megfelelő teljesítményű berendezést. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy idő előtt tönkremegy a légkondicionáló vagy épp túlságosan is lehűti a levegőt, ami náthához vagy tüdőgyulladáshoz vezethet. A teljesítmény kiválasztásában az eladók vagy a klímatechnikai szakemberek segítenek, de az interneten is talál már kalkulátorokat erre a célra.

2. Bármekkora kánikula is tombol az épületen kívül, ne vigyük túlzásba a hűtést! 5-7 fok különbség az elfogadott a kinti és a benti hőmérséklet között, az efölötti már megviseli a szervezetet, ami szapora pulzust és kábultságot okoz.

3. Szellőztessünk rendszeresen, hiszen a klímaberendezés csak keringeti a levegőt, de nem fúj be frisset. Célszerű óránként rövid időre kinyitni az ablakot, így elkerülhetjük a fejfájást és a szemszárazságot.

4. Ügyeljünk arra, hogy a készülékből kiáramló hideg levegő ne érjen minket közvetlenül. Ha a munkahelyünkön légkondicionáló működik, legyen nálunk egy kardigán, esetleg egy hosszú nadrág, amivel megóvhatjuk magunkat az ízületi bántalmaktól.

5. Vannak olyan esetek is, amikor elkerülhetetlen, hogy a kánikuláról jóval hűvösebb levegőjű épületbe (bankba, étterembe) lépjünk. Ilyen esetekre érdemes egy vékony stólát vagy kardigánt a táskánkban tartani, hiszen ezt magunkra terítve a megfázást és a tüdőgyulladást is megelőzhetjük.

6. Bízzuk szakemberre a berendezés tisztítását! A használati útmutató szerint kiporszívózott, kimosott légszűrő szivacs csak a készülék helyes működéséhez elegendő, nem szabad összetéveszteni a szakember által végzett speciális vegyszeres tisztítással, amit évente kétszer el kell végezni.

A legionellózis nevű betegséget 1976-ban fedezték fel. Philadelphiában, egy hotel helyiségeiben amerikai veteránok tartottak találkozót, és rövid időn belül majdnem mindannyian megbetegedtek. A hotel klimatizáló rendszerének kondenzvizében mutatták ki a pálcika formájú, aerob (oxigénkedvelő) baktériumokat, amelyek kizárólag meleg, párás helyen tudnak élni. A légiós katonákról elnevezett kórokozó az arra érzékenyeknél vagy a legyengült immunrendszerűeknél akár halálos fertőzést is okozhat. A légkondicionáló hűtőfolyadékában könnyen megtelepednek, majd elszaporodnak a baktériumok és a gombák, amiket a levegőbe fúj a készülék. Ennek belélegzése akár legionellás tüdőgyulladást is okozhat, ami főként a gyerekekre és az idősekre veszélyes, illetve azokra, akiknek gyengébb az immunrendszerük. A betegség első tünetei leginkább az influenzáéra hasonlítanak: magas láz, izomfájdalom és gyakran hányás, hasmenés is jelentkezik. Ehhez társul a tüdőgyulladás, amitől szapora szívverés, fájdalmas köhögés és hidegrázás lép fel. A kezelése akár egy hónapig is eltarthat, fontos, hogy időben felismerjék az orvosok.

Hogy elkerülje az említett betegségeket, szívlelje meg tanácsainkat, használja mértékkel a klímaberendezést, és erősítse immunrendszerét kiegyensúlyozott táplálkozással, amelyben nagy szerepet kapnak az idényre jellemző zöldségek és gyümölcsök!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció