Pollenallergia-terápiák I.

Bár végleges megoldást még nem igen tudunk az allergiára, ma már vannak korszerű kezelések, amelyek csaknem véglegesnek tűnő megoldást kínálnak, igaz, nem minden allergiára.

Az allergiáról számos cikk jelent már meg. Ez nem is csoda, hiszen manapság szinte mindannyiunk környezetében, családjában van allergiás beteg. Az allergia népbetegség, márpedig a XXI. század népbetegsége. A gyógymódokról és kezelésről legalább annyit kell tehát beszélnünk, mint az allergének veszélyességéről. A legjobb persze az volna, ha az allergiát kiváltó anyagokat egyszerűen elkerülhetnénk, de míg ez a táplálék- vagy állatszőr-allergiánál viszonylag egyszerű, igen nehezen valósítható meg a pollenekkel kapcsolatban. A betegek többsége nem menekülhet el az allergénje elől, nem tartózkodhat egy egész pollenszezonon át magas hegyvidéken vagy tengerparton. Ezért minden beteg esetében törekedni kell a tünetmentesség elérésére a gyógyításban: részben tünetileg ható szerekkel, másrészt hiposzenzibilizálással, mely alapvetően oki gyógymód.

A terápiás lehetőségek áttekintését, melyhez Dr. Radeczky Éva tüdőgyógyász-allergológus szakorvosunk segítségét kértük, a pollenek okozta tipikus szénanátha tüneteinek enyhítésére alkalmazott tüneti készítmények áttekintésével kezdjük:

  • Orrnyálkahártya duzzadását csökkentő orrcseppek, melyeket azonban sűrűn egymás után és hosszabb távon nem ajánlatos alkalmazni.
  • Tablettás vagy helyi antihisztamin-kezelés a viszketés, orrfolyás, tüsszögés ellen hat, melyet mindig megelőzően kell alkalmazni, hogy hatását a kellő időben kifejthesse.
  • A kromoglicinsav-tartalmú gyógyszerek is megelőzik az allergiás reakciót. A cseppek és sprayk formájában kapható hatóanyagok az akut roham esetén már nem segítenek, rendszeresen használatuk csillapítja a nátha, orrfolyás, viszketés tüneteit. Inhalációban az asztma megelőző gyógykezelésében is használatosak.
  • Kortikoszteroidok használatára elsősorban orrdugulásos tünetek, és intenzív egyéb terápiára nem reagáló orr és szemtünetek esetében kerül sor.
  • Végül az ún. hyposensibilisatio hosszú távon is eredményesen "fékezi" a szervezet allergiás reakcióit. Lényege röviden az, hogy az adott szervezet adekvát allergénjét, egészen kicsi adagokkal kezdve és a dózist fokozatosan növelve juttatjuk a szervezetbe, ezáltal a szervezet megszokja a kisdózisú idegen anyagot. A dózis fokozatos emelésével növeljük a szervezet toleranciáját, tűrését az adott allergénnel szemben.

Az ismert gyógymódok többsége valójában tüneti kezelés. Lehet-e gyógyítani az allergiát?

- A kezelés az allergén anyagok kimutatásával kezdődik. Ezzel tudjuk behatárolni azt a periódust, amikor a betegnek gyógyszert kell szednie. Az allergén kimutatása a kórtörténet célirányos kikérdezéséből, valamint a bőrteszt elvégzéséből áll, mely kb. 15 percet vesz igénybe, és 3 éves kor felett elvégezhető. A gyógymódok többsége ténylegesen csak úgymond tüneti kezelés, az allergén szezon egészében gyógyszerszedést igényel. Többféle hatásmechanizmusú gyógyszert használunk, melyekből személyre, tünetekre szabott kombinációkat állíthatunk össze. Fontos a kezelés során az, hogy a gyógyszerek szedését már az allergén szezon, tehát a tünetek megjelenése előtt kb. 2 héttel el kell kezdeni, így biztosítható az, hogy az allergének légköri megjelenése idején már kellő gyógyszer-koncentráció alakul ki a szervezetben az orr és szem nyálkahártyáján. Oki gyógymód jelenleg egyedül az allergénelimináció, hasonló hatást a hiposzenzibilizáció hozhat.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: