Allergia ellen recept nélkül?

Korábban az allergia ellen csak ideig-óráig ható szerek voltak recept nélkül kaphatók a gyógyszertárakban. Örüljünk vagy ne, hogy bővült a paletta? Eddig azt mondták, oka van az antihisztaminos szerek vénykötelességének.

Mi sem nehezebb, mint nyári allergiaszezonban allergológust találni. "Parlagfűszezonban szabadságra menni? Hát nem akarnak kaszálni?" - panaszkodott allergiás ismerősöm fanyar humorral. A légúti allergiával kapcsolatos aktuális kérdésekkel Dr. Gálffy Gabriella egyetemi adjunktust, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika allergológusát kerestük meg, aki a szűnni nem akaró betegáradat közepette, elnézést kérve, ötször kért későbbi visszahívást. Végül legalább tíz órás rendelés után szakított időt, hogy megossza velünk értékes tapasztalatait.

Mennyire lehet nyomára bukkanni az allergéneknek?

Mindig megcsináljuk az allergiateszteket, de segítségével csak a legfőbb allergéneket lehet megtudni. Az ambulancián rutinszerűen használt bőrteszt, a Prick-teszt mindössze 14 allergén megtalálását jelenti. Természetesen, ennél szükség esetén sokkal többre is van lehetőség, de nagy részük általában ismeretlen marad. Így sok esetben csak a tünetekből tudjuk, hogy allergiával van dolgunk, és az allergén ismerete nélkül kezdjük el kezelni a betegeket.

A betegnek fontos tudni, hogy az allergén ismerete nélkül is lehet kezelni, ha annyi bizonyos, hogy allergiás panaszokkal állnak szemben?

Igen. Ilyenkor a tünetek vezérelnek a kezelésben. A panaszok és a panaszok erőssége alapján állítjuk be a kezelést.

Mi a kezelés menete? Mit használnak első körben?

Általánosságban, ha csak náthás, orrtünetek jelentkeznek, akkor első lépésben orrsprayt alkalmazunk, ha orr- és szemtünetek is jelentkeznek, akkor már antihisztamin tablettát javaslunk, és ezt egészítjük ki lokális készítményekkel. Mindig egyénre szabottan választjuk meg, hogy mikor, miből, mennyit javaslunk.

Helyes döntésnek tartja-e, hogy antihisztamin-készítmények immár vény nélkül is elérhetőkké váltak a betegek számára? Segít-e ez az allergiás betegek állapotán?

Igen, nagyon hasznosnak tartom, feltéve, hogy a beteg jól használja ezeket a készítményeket. Ezek ugyanis arra valók, hogy áthidalják azt az időszakot, amíg valaki eljut a szakorvoshoz, aki aztán a legjobb, legkorszerűbb gyógyszereket tudja felírni. Az embereket a könnyen elérhető gyógyszer hajlamosíthatja arra, hogy a megszerzett ellenszerrel megelégedjenek. Ezért nagyon fontos, hogy mit mond a háziorvos, és természetesen sok minden függ a beteg fegyelmétől is. Ha a beteg egy jó darabig a vény nélkül kapható szerekkel kezeli magát, hátrányos helyzetbe kerül, hiszen szakorvosi javaslatra jóval korszerűbb készítményt is kaphatna.

E gyógyszerek még csak nemrég kerültek be a vény nélkül kapható szerek körébe, mi a tapasztalata, hogyan alakul a gyakorlat az intézkedést követően?

Nálunk a klinikán jók a tapasztalatok. Legalábbis a környékbeli háziorvosok megfelelően tájékoztatják a betegeket. Javasolják nekik a vény nélkül kapható allergiagyógyszereket, de felvilágosítják őket, és egyúttal kezükbe nyomják a szakorvosi beutalót. A gyógyszer arra a rövid időre, míg a beteg eljut hozzánk -, mondjuk, mert munka miatt nem tud jönni, vagy, mert egyszerűen csak két héttel későbbre kap időpontot, - nagyon fontos.

Az allergia egyelőre nem gyógyítható, de mit lehet mondani a betegeknek , van-e remény gyógyulásra?

Valóban nem gyógyítható, de a cél, hogy a beteg tünetmentessé váljon, megvalósítható. Az allergiások nagyon nagy részénél a megfelelő kezeléssel vagy gyógyszer kombinációval sikerül. Szerencsére a betegek többsége fegyelmezett, és miután elmondjuk neki, hogy a kezelési javaslatot, gyógyszert csak hat hónapra tudjuk megadni, számon tartja, hogy az azt követően várhatóan allergiás időszakra időben kell gondolnia, és azt megelőzően kell felkeresnie a szakorvost. Így gyakorlatilag teljesen kiküszöbölhetők a tünetek.

Az allergia inkább generalizálódásra és rosszabbodásra hajlamos, de hallani olyat is, hogy valakinek elmúlik. Lehet ebben reménykedni?

Igen, bár tényleg ez a ritkább. Egyrészt a jól beállított kezelés is okozhatja, másrészt, ha - például penészgombák esetén sikerül a környezetből eltávolítani az allergént, sokat enyhülhetnek, csaknem el is tűnhetnek a panaszok. Az is előfordul, hogy valaki hosszabb időre külföldre, olyan területre utazik, ahol lényegesen kevesebb a pollen, vagy pedig egészen más növények szórják virágporukat, amelyekre az érintett nem allergiás. Ilyenkor megtörténhet, hogy akár évekre is megszűnnek a tünetek, mert bizonyos időbe telik, míg a szervezet itthon újra érzékeny és allergiás lesz. Úgy mondjuk, szenzitizálódik.

Az allergiásoknak akár nyaralási tanácsként is lehet javasolni, hogy pollenmentes úticélt válasszanak?

Igen, feltétlenül. Egy külföldi, mindössze két hetes út is, nem csak a pihenéssel, kikapcsolódással segíthet, hanem a különböző pollenkoncentrációk miatt a tiszta levegővel is.

Végül, ha három dolgot köthetne az emberek lelkére az allergiával kapcsolatban, mik volnának ezek?

Az első és legfontosabb, hogy időben, megelőzésképpen kezdjék el használni az antihisztaminokat. Másrészt ne kerüljék a kezelést és a gyógyszert. Ne akarjanak inkább szenvedni azért, hogy elkerüljék gyógyszert, mert ez pont az allergia esetében, ami inkább generalizálódni szokott, nem jó taktika. Végül pedig azt mondanám, hogy ne elégedjenek meg a régi készítményekkel, hanem ragaszkodjanak ahhoz, hogy megkapják a számukra legalkalmasabbat és legkorszerűbbet, és ezért mindig menjenek el a szakorvoshoz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés