A légúti allergiákról (2)

A szénanáthától a kötőhártya-gyulladásig az allergia a szervezet számtalan pontján kellemetlenkedhet. Néhány év elteltével talán elmúlik, a kevésbé szerencsések is kaphatnak ma már hathatós segítséget.

Így nevezzük összefoglaló néven mindazokat az allergiákat, amelyek valamiképp a légúti szerveket érintik, de ide szoktuk sorolni a szemet érintő allergiákat is. A megbetegedések krónikusak, a betegek egy részénél egész életüket elkísérik, sokszor romlanak, súlyosbodnak asztmává, a szerencsésebbeknél sok éves fennállás után lassan elmúlhatnak.

A legismertebb és leggyakoribb a szénanátha, helyesebben az allergiás nátha. Magyarországon a lakosság 15 %-a küzd vele, a világon mindenhol 10-30 százalék közötti a lakosság érintettsége.

A szénanátha tünetei az orrviszketés, tüsszögés, orrváladékozás és -dugulás nehezített orrlégzéssel, melyekhez szempanaszok, viszketés, könnyezés, kötőhártya-gyulladás, ödéma, szempirosság társulhatnak.

A szénanátha és az allergének

A betegek egy részénél az allergiás nátha csak szezonálisan jelentkezik, mivel az allergén is csak bizonyos időszakonként található meg a környezetben, mint pl. a pollenek. A lakásban található allergének viszont egész évben gondot okoznak.

Évszaktól függetlenül egy fedél alatt élhetünk különböző penészgombákkal. A lakásban ezért ne legyen régi, málló, elszíneződött tapéta. A virágcserép fala és a virágföld is kedvező élőhely az allergén spórájú penészeknek. A virágokat rendszeresen ültessük át friss földbe, és új cserepeket használjunk, vagy - ha nincs más megoldás-, inkább mondjunk le róluk.

A penészgomba-spórák a természetben szezonálisan fordulnak elő, elsősorban ősszel, illetve eső utáni szeles időben. A szezonális allergiákat azonban többnyire pollen okozza

Az allergia diagnózisa

Az elsődleges cél az allergia okának kiderítése, melyre legalkalmasabb a bőrpróba. Már előtte kikérdezik azonban a beteget, illetve kisgyermeknél a szülőket, mikor szokott jelentkezni az allergia. (Sokan megfigyelik, hogy nyárfa pelyhének megjelenésekor kezd tüsszögni az allergiás. Nos, ekkor biztosan lehet tudni, hogy az ekkor virágzó pázsitfüvekre allergiás a beteg, mivel a nyárfa pelyhe nem lélegezhető be, és nem is jellemző allergén.)

A bőrpróbáról azonban tudni kell, hogy három évesnél fiatalabb gyermekeknél hamis negatív reakciót adhat, ezért a pontos diagnózis csak vérvétel utáni, allergénspecifikus IgE-vizsgálattal állítható fel, amely költséges, de mindenki számára elérhető vizsgálat.

Kezelés

Első teendő az allergének kerülése. A tollallergia könnyebben kiküszöbölhető, de a pollenek elől elmenekülni már nem olyan könnyű. A kezelésnek alapvetően két formája és célja van, az egyik a tünetek kialakulásának megelőzése, a másik a már kialakult tünetek kezelése.

A légúti allergiáknál többnyire valamely nyálkahártya idült - több hónapig, de legalább több hétig tartó - gyulladásáról van szó, ezért az allergiás nátha tüneteinek enyhítésében kiemelkedő szerepe van a helyileg alkalmazható gyulladáscsökkentő szteroidoknak, mert az allergiás nátha minden tünetét kitűnően csillapítják. Ezeket a gyógyszereket orrspray vagy turbuhaler alkalmazásával juttathatjuk az orr-nyálkahártya felszínére. Tartósan -heteken, hónapokon sőt éveken át - alkalmazhatók, és nem károsítják az orrnyálkahártyát.

A turbuhalerrel való alkalmazás előnye, hogy a hatóanyag mikrokristály formában, oldószer és tartósítószer nélkül jut az orr-nyálkahártya felszínére. A hatóanyag egyenletesen beborítja az orr nyálkahártya felszínét, ami a jó hatás eléréséhez fontos. A hatóanyag bejutása során a beteg semmilyen nyálkahártya-irritációt vagy kellemetlen szagot nem érez. Különösen a betegségek és korábbi kezelések miatt már megviselt, érzékeny nyálkahártya számára nagyon előnyös. A készülék használata egyszerű, könnyen megtanulható.

A gyógyszeres kezelés sikere azon múlik, hogy a gyógyszert már a panaszokat kiváltó pollenszezon előtt kb. 1 héttel kezdjék használni, és a szezon alatt végig, sőt még azután is 1-2 hétig rendszeresen alkalmazzák. Ezeknek a készítményeknek a hátása nem azonnal vehető észre, számottevő javulás csak néhány napos használat után észlelhető, panaszmentessé általában egy heti rendszeres kezelés után válnak a betegek.

A hiposzenzibilizáció

Az allergén ismeretében a megelőző kezelés egyik hatékony, de csak néhány allergén esetén tökéletesen alkalmazható formája az allergia mérséklésére irányuló, ún. hiposzenzibilizáció, amelyről érdemes tudni, hogy gyermekeknél sokkal hatékonyabb, mint később, felnőtt korban. Ha alkalmazása mellett döntenek, akkor a beazonosítottak közül ki kell választani azt a 2-3 allergént, amelyek a legagresszívabbak, és amelyeket a legnehezebb elkerülni. Ezekkel érdemes kezdeni a kezelést, a többi allergént csak később lehet sorra venni. Egyszerre ugyanis három allergénnél többre nem érdemes hiposzenzibilizálni. A fapolleneknél például sokkal nehezebb elkerülni a füvek pollenjeit.

Formáját tekintve a leghatékonyabb az injekciós hiposzenzibilizáció, de van tablettás és orrcseppes változata is, amelyeket gyermekeknél célszerű alkalmazni.

A kezeletlen szénanátha gyakran asztmává alakulhat, de a kisgyermekek ismételten előforduló, lázmentes légúti megbetegedéseinek a hátterében is állhat valamilyen allergiás reakció, főként, ha még három éves kora után is visszatér. A legkisebbek asztmájának hátterében az esetek 90 %-ában szintén valamilyen allergiás ok keresendő.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés