Nem elég az orröblítés!

Vannak, akik esküsznek az orröblítésre, hiszen ez a módszer kíméletesen és biztonságosan tisztítja ki az orrüregeket. Az allergián azonban ez nem mindig segít!

Az orröblítés több ezer éves, az indiai jógik által kedvelt és gyakorolt "technika", melynek során testmeleg vízzel vagy sóoldattal átmossák az orr üregeit. Az öblítés során a nagy mennyiségű, semleges, tiszta folyadék hatékonyan tisztítja meg az orr üregeit elsősorban a nyálkahártyára tapadt szennyező anyagoktól, porszemcséktől, kórokozóktól, esetleg pollenektől. A víz vagy az enyhén sós oldat a beszáradt váladékot is segít fellazítani, így azt könnyebb eltávolítani az orrból. Emellett a folyadék hidratálja is a nyálkahártyát, megakadályozza kiszáradását és kisebesedését, ezért azoknak lehet célszerű az öblítés, akik rendszeresen száraz levegőjű helyiségben tartózkodnak, vagy sok port lélegeznek be (például építkezésen dolgoznak).

Az allergiás időszakban azonban a legtöbben nem a sűrű váladéktól szenvedünk, amit viszonylag könnyen el lehet távolítani egy-egy orrfújással. Ilyenkor sokkal inkább az rontja a közérzetünket, hogy az orrunk folyamatosan be van dugulva, folyik - a szipogás pedig nemcsak fizikai kellemetlenségeket okoz, de a társas kapcsolatokat (a munkát, a tanulást) is megnehezíti. Az ember rosszul érzi magát a betegség miatt, alig kap levegőt, kényelmetlen helyzetben van, amiért "zsebkendő-nagyfogyasztóvá" vált. Ezen pedig nem segít, ha reggelente alaposan kiöblítjük az orrunkat (ahogyan ezt a módszer ajánlja).

Az orrcsepp, illetve az orrspray legfőképpen abban különbözik az orröblítéstől, hogy nemcsak nedvesítő, hidratáló összetevőket, hanem gyógyszerkémiai hatóanyagokat is tartalmaz. Az orrcseppekben, orrspray-kben található hatóanyagok érösszehúzó-érszűkítő hatásuk révén nemcsak kitisztítják az orrot, de azt is hosszabb időre megakadályozzák, hogy újra beduguljon. Az orrcsepp és orrspray éppen ezért a náthás hetekben sokkal hatékonyabb és higiénikusabb, mint az orröblítés!

Az orrspray és az orrcsepp emellett jóval praktikusabb is az orröblítésnél. Ez utóbbihoz ugyanis külön edény kell, speciális oldattal, és az sem árt, ha néhány percig egyedül maradhatunk a fürdőszobában. Munkahelyen vagy iskolában ez nehezebben megvalósítható, míg az orrcseppet, orrspray-t jóval könnyebb magunkkal vinni.

Az orrspray-vel ráadásul pontosan annyi hatóanyagot juttatunk el a megfelelő helyekre, amennyire szükségünk van.

Az orröblítés azoknak sem ajánlott, akik fogékonyabbak a fertőzésekre, esetleg olyan környezetben tartózkodnak, ahol könnyen elkaphatják a betegségeket. A rendszeres orröblítés ugyanis (mint azt egy 2009-es amerikai kutatás is bizonyította) olyannyira "kitisztíthatja" az orrot, hogy még a védő hatású váladékréteget is eltávolítja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció