Ne nézzen allergiás szemmel a világra!

A szénanátha egyik gyakori tünete, illetve következménye a szem begyulladása: a piros, viszkető, váladékozó szemek nemcsak nagyon kellemetlenek, de a hétköznapi életet is megnehezíthetik.

A szem allergiás gyulladása a legtöbbször annak a következménye, hogy az allergén a szembe vagy a szempillákra kerül, és onnan irritálja az idegvégződéseket. A szem bevörösödik, a szokásosnál jóval több könnyet termel, szinte folyamatosan váladékozik, emellett megduzzadhat és állandóan viszket. Bár ezeket a tüneteket könnyedén lehet kezelni például szteroidtartalmú gyulladáscsökkentő cseppekkel, sokan elmulasztják ezt. A kezelés elmaradásának következménye - a betegség elhúzódása mellett - a látás romlása vagy a szem visszafordíthatatlan sérülése lehet!

Helyileg hatékonyabb lehet

Az allergiás kötőhártya-gyulladás gyakran más allergia-tünetekkel együtt jelentkezik: aki a tavaszi-nyári időszakban a szem bevörösödéséről, könnyezéséről vagy viszketéséről számol be, az gyakran asztmás vagy tüsszög, szipog az allergiától.

Azonban a szisztémás szerek csak a kötőhártya-gyulladás enyhébb változatain segítenek, súlyosabb esetben érdemes helyileg használható, szteroidtartalmú cseppeket használni, ezek ugyanis hatékonyabbak, kíméletesebbek, ráadásul a túladagolástól sem kell tartanunk.

Jobb, ha vigyázunk

Ha azonban nem kezeljük a begyulladt szemet megfelelően, még kellemetlenebb órákat okozhatunk magunknak! A legenyhébb esetben megnehezíthetjük a szemgyulladás utáni regenerálódását; ha pedig dörzsöljük a szemünket, akkor a szempillára vagy szemhéjra tapadt pollenszemcsék könnyen bekerülhetnek a szembe, tovább súlyosbítva a tüneteket. A túlságosan erős dörzsölés pedig akár apró sebeket is okozhat a szemgolyó felületén - ennek következménye akár maradandó látáskárosodás is lehet!

Féljünk-e a szteroidoktól?

A súlyos, allergiás kötőhártya-gyulladás kezelésére talán a legjobb szerek a kezelőorvos által felírható szteroid tartalmú szemcseppek. Ezek gyorsan enyhítik a viszketést, gyulladást, illetve nem szárítják a szem felületét; előnyük a szisztémás szerekkel szemben az is, hogy az előírt adagolás mellett gyakorlatilag nem adagolhatók túl, hiszen csak kis mennyiségű szteroid kerül a véráramba.

Bár a szteroid hatóanyagú cseppeknek lehet némi szemkárosító hatása, ezek általában hosszú használati idő után jelentkeznek, így ezektől nem kell tartani. A szem vörösségét csökkentő cseppek azonban (ebben az esetben) kerülendők, hiszen nem csökkentik a gyulladást, mindössze a kötőhártya vérereit húzzák össze, így a javulás csupán látszólagos - a viszketés, a gyulladás ugyanúgy megmarad.

Házi praktikák

A gyógyszeres kezelés mellett házi módszerekkel is enyhíthetjük a viszketést, illetve a duzzanatot; ezeket már a tünetek megjelenése előtt érdemes alkalmazni! A szabadban mindig viseljünk napszemüveget, ez nem csak a napsütéstől, hanem némileg a pollenszemcséktől is védi a szemünket.

Mossunk gyakran kezet és arcot, különösen, ha allergén anyag "közelében" voltunk. Kontaktlencsét viselők a nyári, allergiás időszakban inkább térjenek át a szemüvegre: a kontaktlencse ki- és behelyezésénél vagy megigazításánál ugyanis kénytelenek vagyunk belenyúlni a szemünkbe. Ha pedig már begyulladt a szem, akkor nehezebb megfogni a lencsét, így viszont könnyebb megsérteni a szem felületét.

Ha nagyon viszket a szem, akkor ne dörzsöljük, hiszen akkor csak még rosszabb lesz!

A fájdalmat enyhíthetjük hideg vizes öblögetéssel. A hölgyek lehetőleg kerüljék a szemránckrémek, szemfestékek használatát; a fertőzések elkerülés érdekében pedig a szemmel legközelebbi kapcsolatba kerülő szemceruzát, illetve szempillaspirált cseréljük gyakrabban!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció