Ne nézzen allergiás szemmel a világra!

A szénanátha egyik gyakori tünete, illetve következménye a szem begyulladása: a piros, viszkető, váladékozó szemek nemcsak nagyon kellemetlenek, de a hétköznapi életet is megnehezíthetik.

A szem allergiás gyulladása a legtöbbször annak a következménye, hogy az allergén a szembe vagy a szempillákra kerül, és onnan irritálja az idegvégződéseket. A szem bevörösödik, a szokásosnál jóval több könnyet termel, szinte folyamatosan váladékozik, emellett megduzzadhat és állandóan viszket. Bár ezeket a tüneteket könnyedén lehet kezelni például szteroidtartalmú gyulladáscsökkentő cseppekkel, sokan elmulasztják ezt. A kezelés elmaradásának következménye - a betegség elhúzódása mellett - a látás romlása vagy a szem visszafordíthatatlan sérülése lehet!

Helyileg hatékonyabb lehet

Az allergiás kötőhártya-gyulladás gyakran más allergia-tünetekkel együtt jelentkezik: aki a tavaszi-nyári időszakban a szem bevörösödéséről, könnyezéséről vagy viszketéséről számol be, az gyakran asztmás vagy tüsszög, szipog az allergiától.

Azonban a szisztémás szerek csak a kötőhártya-gyulladás enyhébb változatain segítenek, súlyosabb esetben érdemes helyileg használható, szteroidtartalmú cseppeket használni, ezek ugyanis hatékonyabbak, kíméletesebbek, ráadásul a túladagolástól sem kell tartanunk.

Jobb, ha vigyázunk

Ha azonban nem kezeljük a begyulladt szemet megfelelően, még kellemetlenebb órákat okozhatunk magunknak! A legenyhébb esetben megnehezíthetjük a szemgyulladás utáni regenerálódását; ha pedig dörzsöljük a szemünket, akkor a szempillára vagy szemhéjra tapadt pollenszemcsék könnyen bekerülhetnek a szembe, tovább súlyosbítva a tüneteket. A túlságosan erős dörzsölés pedig akár apró sebeket is okozhat a szemgolyó felületén - ennek következménye akár maradandó látáskárosodás is lehet!

Féljünk-e a szteroidoktól?

A súlyos, allergiás kötőhártya-gyulladás kezelésére talán a legjobb szerek a kezelőorvos által felírható szteroid tartalmú szemcseppek. Ezek gyorsan enyhítik a viszketést, gyulladást, illetve nem szárítják a szem felületét; előnyük a szisztémás szerekkel szemben az is, hogy az előírt adagolás mellett gyakorlatilag nem adagolhatók túl, hiszen csak kis mennyiségű szteroid kerül a véráramba.

Bár a szteroid hatóanyagú cseppeknek lehet némi szemkárosító hatása, ezek általában hosszú használati idő után jelentkeznek, így ezektől nem kell tartani. A szem vörösségét csökkentő cseppek azonban (ebben az esetben) kerülendők, hiszen nem csökkentik a gyulladást, mindössze a kötőhártya vérereit húzzák össze, így a javulás csupán látszólagos - a viszketés, a gyulladás ugyanúgy megmarad.

Házi praktikák

A gyógyszeres kezelés mellett házi módszerekkel is enyhíthetjük a viszketést, illetve a duzzanatot; ezeket már a tünetek megjelenése előtt érdemes alkalmazni! A szabadban mindig viseljünk napszemüveget, ez nem csak a napsütéstől, hanem némileg a pollenszemcséktől is védi a szemünket.

Mossunk gyakran kezet és arcot, különösen, ha allergén anyag "közelében" voltunk. Kontaktlencsét viselők a nyári, allergiás időszakban inkább térjenek át a szemüvegre: a kontaktlencse ki- és behelyezésénél vagy megigazításánál ugyanis kénytelenek vagyunk belenyúlni a szemünkbe. Ha pedig már begyulladt a szem, akkor nehezebb megfogni a lencsét, így viszont könnyebb megsérteni a szem felületét.

Ha nagyon viszket a szem, akkor ne dörzsöljük, hiszen akkor csak még rosszabb lesz!

A fájdalmat enyhíthetjük hideg vizes öblögetéssel. A hölgyek lehetőleg kerüljék a szemránckrémek, szemfestékek használatát; a fertőzések elkerülés érdekében pedig a szemmel legközelebbi kapcsolatba kerülő szemceruzát, illetve szempillaspirált cseréljük gyakrabban!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: